Đoković (© Reuters)
Đoković (© Reuters)

Totalno ubrzanje! Kakva povreda, kakva „neprijateljska“ atmosfera, Nole servisom umarširao u četvrtfinale

Vreme čitanja: 3min | pon. 23.01.23. | 11:31

Đoković ubedljivo nastavio pohod na deseti pehar Australijan opena

Pre će Zemlja da prestane da se okreće oko Sunca nego Novak Đoković da izgubi meč na Australijan openu. Davno je bio januar 2018. kad ga je u neizvesnom okršaju dobio Hjeon Čung iz Južne Koreje, samo što se to desilo posle šestomesečne pauze, posle toga počeo je teror Srbina u Melburnu. Otad je osvojio tri pehara – prošle godine nije mu dozvoljeno da ga brani – i još se nije našao ravan našem asu, te deluje da će u nedelju jutro uklesati ime i prezime kao desetostruki pobednik turnira u Melburnu.

Da je prvi grend slem sezone omiljen Noletu potvrdio je završni duel osmine finala u kome je rutinski, kao da igra na šljakastom terenu Beograd opena ili na nekoj egzibiciji u arapskom svetu, savladao Aleksa de Minora. Koliko je bio ubedljiv svedoči vreme provedeno Rod Lejver areni, svega 127 minuta – (6:2, 6:1, 6:2).

Izabrane vesti

Ispostavilo se da je presudila velika serija Đokovića od devet uzastopnih gemova. Bilo je 2:2 u prvom setu i samo tad se činilo da bi 25. na ATP listi možda mogao da ugrozi favorita, a onda je Novak ubacio u brzinu više, dobio prvi i stekao ogromnu prednost u drugom setu i tu je praktično sve bilo gotovo. To veliko ubrzanje ga je dovelo do trijumfa, 25. vezanog u Melburnu. Utisak je da je Đokoviću bilo teže u trećem kolu, kad je naspram njega bio Grigor Dimitrov, pa i ranije i duelu sa Encom Kukoom, dok je premijerni okršaj sa Australijancem potvrdio da je u ovom trenutku jedini pravi pretendent na tron na kome se do pre nekoliko dana nalazio Rafael Nadal.

Đoković je servisom „upropastio“ protivnika. Procenat osvojenih poena na prvi servis podigao je na 73 odsto, u drugom na 68, daleko više od De Minora, pa 11 godina mlađi Australijanac sa tim nije mogao da se nosi. Njegove brojke bile su daleko slabije. Kakva je dominacija Novaka vidi se najbolje po broju vinera (24:9), činjenici da je mu je šest puta oduzimao servis (iz 12 pokušaja), a da nijednom nije došao u situaciju da protivnik ima brejk šansu.

Dva detalja su posebno upečatljiva. Prvi se tiče povrede zadnje lože koja bi jedina mogla da sputa Novaka na putu na 22. trofeju sa najvećih turnira. Bilo je vidljivo na početku duela da mu stvara probleme, da se otežano kreće, međutim, čak je Đoković bio jači i od jasno uočljivih bolova. I od – publike. Govorilo se u prethodna dva dana kako bi domaći navijači mogli da naprave ambijent u korist Aleksa de Minora, da pomognu preostalom domaćem takmičaru u singlu da kreira senzaciju, a ispalo je maltene kako da je jedan od najboljih tenisera u istoriji uživao podršku na kakvu je navikao. Da je s druge strane mreže bio Nik Kirjos ili nešto ranije Lejton Hjuit možda bi se publika priklonila De Minoru. Ovako, zna se ko je najbolji igrač koji se ikad pojavio na Australijan openu.

Već za dva dana imaće priliku Novak na istom mestu da se za još jedan korak primakne desetoj titulu na Petom kontinentu. Naredni rival mu je Andrej Rubljov koji je u pet setova i dosta preokreta eliminisao Holgera Runea. Nole ga je dobio na dva završna Mastersa (2021, 2022), a Rus u Beogradu prošle godine u finalu ovdašnjeg opena. Na grend slemovima se nisu sretali. Rubljov nikad u karijeri nije preskočio stepenik zvani četvrtfinale. Novak je tu kao glavi glumac u pozorištu. Potvrdio je to i još jednom, jer je rivalu prepustio svega pet gemova.

Razlika u klasi!



tagovi

Novak ĐokovićTenisATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara