Karlos Alkaras (©Reuters)
Karlos Alkaras (©Reuters)

U Magičnoj kutiji bez najvećih: Alkaras brani titulu, ali ne može do prvog mesta

Vreme čitanja: 5min | sre. 26.04.23. | 13:15

Srbi startuju u četvrtak

Na neke stvari baš je teško navići se. Nažalost, biološki časovnik ne mari za to. Njegovih otkucaja nisu lišeni ni najbolji teniseri u istoriji. Tome svedoči činjenica da će ovogodišnji masters turnir u Madridu prvi put od 2001. godine proteći bez ijednog pripadnika velike trojke. Rodžer Federer je septembra prošle godine okačio reket o klin. Rafael Nadal nakon januarske povrede na Australijan openu mesecima odlaže povratak na teren. Novak Đoković odlučio je da posle dva slaba izdanja u Monte Karlu i Banjaluci uzme kratak predah od šljake pred učešće na mastersu u Rimu (od 9. do 21. maja) kao generalnoj probi za ono što je od krucijalnog značaja - Rolan Garos.

Ovakve okolnosti za posledicu imaju sve dužu listu igrača upisanih u poslednje vreme među osvajače velikih turnira. Da je tako govori podatak koji bi do pre dve godine izgledao nestvarno. Poslednjih šest masters trofeja osvojilo je isto toliko igrača, a da ni jedan od njih nije član velike trojke. Andrej Rubljov (Monte Karlo), Danil Medvedev (Majami), Karlos Alkaras (Indijan Vels), Holger Rune (Pariz), Borna Ćorić (Sinsinati), Pablo Karenjo Busta (Montreal) iskoristili su činjenicu da najtrofejniji u istoriji masters turnira Đoković (38 titula) i Nadal (36 titula) svu pažnju fokusiraju na bitku za gren slem trofeje, a sve manje takozvanim Hiljadarkama. 

Izabrane vesti

Ovogodišnje izdanje turnira u Magičnoj kutiji biće prvo sa 96 igrača u glavnom žrebu umesto 56. Takmičenje u španskoj prestonici staće rame uz rame sa Indijan Velsom i Majamijem, ne samo po broju učesnika, već i po dužini trajanja. Nadmetanje na Pirinejima održavaće se od 26. aprila do 7. maja (11 dana), što je za četiri dana više poredeći sa nedavno završenim Monte Karlom. 

Bez ikakve dileme prvi favorit četvrtog mastersa u sezoni biće branilac trofeja Karlos Alkaras. Španac je pre nekoliko dana osvojio ATP 500 u Barseloni i tako demantovao sve potencijalne navode o značajnijim problemima sa povredom. Najmlađi svetski broj jedan u istoriji muškog tenisa titulom u Kataloniji zaokružio je fantastične rezultate ostvarene u tinejdžerskom dobu. Petog maja puni dvadeset godina i ima šansu da samo dva dana kasnije najavi plodan period i u nastavku karijere. Zanimljimo je da osvajač US opena iz 2022. ne može da pretekne Đokovića na prvom mestu čak i da osvoji Madrid, pošto bi imao pet poena zaostatka za Novakom.

Lista potencijalnih Alkarasovih izazivača je podugačka. Odbranom titule na ATP 250 u Minhenu prethodne sedmice, Danac Holger Rune najavio je napad na prvi veliki trofej na šljaci i stiče se utisak da bi iz senke mogao da pripreti prošlogodišnjem osvajaču. Skandinavski vunderkind pokazao je sposobnost da igra podjednako dobro na svim podlogama, krasi ga konstantnost i zauzima sedmo mesto na ATP listi, što mu je ujedno i najbolji renking u dosadašnjem toku karijere.

S druge strane Andrej Rubljov jeste osvojio Monte Karlo, a zatim igrao i finale Banjaluke u kom je poražen od Dušana Lajovića. Ipak, veliko je pitanje koliko je snage ostalo u njemu da i u trećoj uzastopnoj sedmici stigne do same završnice.

Stefanos Cicipas, koliko god teniski nadaren, svakim novim turnirom pokazuje da još nije u stanju da posmatrano sa psihološkog aspekta odgovori najvećim izazovima na turu. Nakon poraza od Đokovića u finalu Australijan opena Grk blago rečeno ne blista. Tada je Atinjanina samo jedna pobeda delila od prvog mesta na ATP listi, a kada je nije zabeležio protiv Novaka nazadavao je na peto mesto.

Danilu Medvedevu poslovično ne leži šljaka. Koliko god s vremena na vreme pokazuje znake napretka i beleži solidne rezultate, jasno je da oni na ovoj podlozi nisu u rangu onih na betonu. Nedavno je stigao do četvrtfinala Monte Karla što jeste dosta bolje od eliminacije u prvim ili drugim kolima prethodnih godina, ali je i dalje mnogo ispod onoga što pruža na tvrdoj podlozi.

Za kraj vredi pomenuti i trećeg nosioca mastersa u Madridu Kaspera Ruda. Teško je prognozirati koliko bi Norvežanin mogao u Španiji jer je u generalno lošoj formi, o čemu svedoče nedavne rane eliminacije u Monte Karlu i Barseloni. Šljaka je omiljena podloga prošlogodišnjeg finaliste Rolan Garosa, često je u prošlosti znao da na njoj odigra najbolje kada je najmanje očekivano i zbog toga ne sme biti otpisan.

Kecmanović  (©Reuters)Kecmanović (©Reuters)

U glavnom žrebu Madrida su i četvorica srpskih igrača (Miomir Kecmanović, Dušan Lajović, Laslo Đere, Filip Krajinović)

Najbolje rangirani Kecmanović (33. na ATP listi) postavljen je za 27. nosioca i iz tog razloga slobodan je u prvom kolu, dok ga u drugom očekuje pobednik meča između Čileanca Kristijana Garina i Švajcarca Marka Andree Huslera. Sjajnu formu iz Banjaluke Dušan Lajović će probati da prenese i na Kaha Magiku. Osvajač Srpska opena igraće u prvom kolu protiv Australijanca Džejsona Kublera, a u slučaju prolaska u drugu rundu tamo bi ga sačekao deveti teniser sveta Kanađanin Feliks Ože Alijasim. Nakon duže vremena Laslo Đere je imao sreće sa žrebom. Rival momka iz Sente na startu turnira biće kvalifikant Aslan Karacev, dok bi se u drugom sastao sa Holanđaninom Botikom Van De Zandšulpom. U najlošijoj formi od pomenute četvorke je Filip Krajinović pošto nema pobedu u glavnom žrebu ATP turnira još od sedmog februara i turnira u Monpeljeu. Ovog puta imaće šansu da probije barijeru protiv Kristofera O Konela. U slučaju da savlada Australijanca igraće protiv desetog na ATP listi Tejlora Frica

Turnir u Madridu startuje danas ali su Lajović, Krajinović i Đere u polovini žreba koja je na programu u četvrtak. Pošto je slobodan u prvom kolu, Kecmanović će na teren tek u petak ili subotu, kao i svi preostali nosioci. Vredi istaći da su već u drugom kolu moguća dva veoma interesantna duela: Stefanos Cicipas - Dominik Tim i Danil Medvedev-Endi Marej. Prethodno Austrijanac i Britanac moraju da prebrode prve prepreke (Kajla Edmunda i Andreu Vavasorija).

Nagradni fond najmlađeg od devet mastersa (održava se od 2002. godine) iznosi 7.780.000 dolara, a pobedniku će pripasti 1.105.265.


tagovi

Karlos AlkarasMiomir KecmanovićDušan LajovićFilip KrajinovićLaslo ĐereATP Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara