Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Večita debata o GOAT trci: Novak otpisao Federera, Nadalu je za petama

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.07.22. | 19:21

Srbin postao prvi teniser sa sedam i više titula na dva grend slema

Neke stvari se jednostavno ne menjaju. Pola dekade prođe – šampion Vimbldona je isti, dominacija Novaka Đokovića na travi traje i nema naznaka da će stati. Jedina šansa da sa osmehom grickajući travu na Centralnom terenu ne završi treći grend slem sezone je da se turnir ne održi, kao što je bio slučaj u jeku pandemije. Na travi trenutno niko ne može u istu rečenicu sa srpskim asom, a posle sedme tutule na Vimbldonu ostao je na jednom pravom rivalu u trci za najvećeg svih vremena – Rafaelu Nadalu.

Iz godin u godinu Đoković iz pomera granice, postavlja nove rekorde i izbija adute iz ruku Španca i Švajcarca. U segmentu koji se najviše vrednuje, a to su svakako grend slem titule, prešišao je Rodžera Federera. Više nisu u istoj ravni. Novak je na koti 21, švajcarski teniser koji je dugo vodio u toj trci i u jednom momentu činilo se da mu niko neće ni blizu prići, ostao je na 20. Đoković ga je faktički penzionisao trijumfom u finalu Vimbldona – bila mu je to druga od četiri vezane titule u Londonu – i sveo knjigu na dva slova. Postavlja se samo jedno pitanje: Novak Đoković ili Rafael Nadal? Španac 22 slema, Srbin 21 najvredniji trofej.

Izabrane vesti

Đoković je za petama Nadalu, može Bik sa Majorke da oseti bat i ravnomerno disanje srpskog tenisera. Puls je idealan, sedmi vimbldonski pehar ga je vratio u normalu. Neće se Španac tako lako otarasiti Novaka. Stekao je dva koraka prednosti, iskoristio političko skupljanje poena australijskih vlasti i tamničenje devetostrukog šampiona Melburna, ali i manjak mečeva u prolećnom delu, koji su prouzrokovali sporo dizanje forme. Sve skupa izbacilo je Novaka iz šina, dalo je prednost Nadalu… Ali, ako je posmislio da je to-to, da je gotovo i da krupnim koracima grabi ka GOAT zvanju – prevario se. Tek će ratovati za status najvećeg.

Ili Srbin ili Španac. Treća mogućnost ne postoji, iako je Federer tu. Teorija je jedno, a realnost sasvim drugačija. Švajcarac bledi sa teniske mape, polako mu se gubi svaki trag, i čak i se vrati na teren povrede i godine su učinile svoje. Kristalno jasno je to i samom Rodžeru. Rekordi su mu pojedeni, obišli su ga u skoro svim parametrima, a od danas strepi od gubljenja još jednog. Važio je za kralja travnate podloge, apsolutnog vladara Vimbldona i Londona – ugrožen je, nije nedodirljiv. Tih osam pehara su i te kako dostižni, nadohvat ruke je i to dostignuće srpskom asu.

U 32. grend slem finalu u karijeri – i u tom parametru pretekao španskog i švajcarskog tenisera – Novak Đoković se na Vimbldonu izjednačio sa Pitom Samprasom, svojim idolom, po broju pehara. I ušao je u krug tenisera koji su na jednom grend slemu četiri puta zaredom osvajali trofej. Bjorn Borg, Pit Sampras, Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković. Još jedna barijera je probijena. Dogodine će loviti večni rekord Open ere, jedan od retkih aduta Španca i Švajcarca. Kralj šljake je pet puta u nizu osvajao Rolan Garos, dok je Fedeks po pet puta uzastopno najbolji bio na Vimbldonu i US openu.

Ta ostvarenja nisu nedostižna, nisu u izmaglici, opipljiva su. Na travi se još nije pojavio čovek koji može da parira Srbinu. Možda mogu da mu uzmu set ili dva, ali već pet godina ništa više od toga. Naređao je 28 pobeda na Vimbldonu, igra mu je savršeno prilagođena travnatoj podlozi i sve dok je telo u dobrom stanju, Novak će biti veliki favorit u Ol Ingland Klabu. Znaju to svi, zbog toga i imaju mentalnu blokadu čak i kada imaju dva seta prenosti. U ovo vreme za godinu dana poslednji bastio Rodžera Federera mogao bi da padne.

Novak Đoković je postao prvi teniser na dva grend slema sa sedam i više titula, a posle 21. grend slema trkom za najboljeg svih vremena bavila se i španska Marka. Statistika jasno ukazuje da je Rodžer Federer otpisan, u svom vlasništvu ima samo dva rekorda...

TRKA ZA NAJVEĆEG SVIH VREMENA:

Grend slemovi: Nadal 22, Đoković 21, Federer 20

Broj nedelja na prvom mestu: Đoković 373, Federer 310, Nadal 209

Rekord poena u jednoj sezoni: Đoković apsolutni rekorder sa 16.785 u 2015. godini

Osvojeni mastersi: Đoković 38, Nadal 36, Federer 28

Objedinjeni mastersi: Đoković svih devet osvajao barem dva puta, Nadalu nedostaju Majami, Šangaj i Pariz da kompletira krug, a Federer nije osvajao Monte Karlo i Rim

Svi gdend slemovi osvojeni dva puta: Đoković i Nadal, ne i Federer, koji je jednom bio najbolji na Rolan Garosu

Grend slem titule osvojene posle 30. godine: Đoković devet, Nadal osam, Federer četiri

Završni masters: Federer šest, Đoković pet, Nadal nula

Broj osvojenih turnira: Federer 103, Nadal 92, Đoković 88

Međusobni skor: Đoković je bolji u direktnim okršajima i od Nadala (30:29) i od Federera (27:23)

Učinak protiv Top 10 tenisera: Đoković 232-107 (68,4), Nadal 185-100 (64,9), Federer 224-123 (64,6)

Dejvis kup: Nadal pet titula, Đoković jednu

Olimpijske igre: Nadal zlato u singlu i dublu, Federer srebro u singlu, Đoković bronza u singlu


tagovi

Novak ĐokovićRafael NadalRodžer FedererBjorn BorgPit SamprasVimbldongrend slemATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara