Dušan Lajović (AFP)
Dušan Lajović (AFP)

Veliki podvig Dušana Lajovića: Preko sedmog tenisera sveta do najboljih 16 u Madridu

Vreme čitanja: 2min | sre. 04.05.22. | 14:35

Prva pobeda srpskog tenisera protiv Kaspera Ruda iz četvrtog pokušaja

Slovio je Dušan Lajović za austsajdera u drugom kolu mastersa u Madridu. Što zbog činjenice da je na putu do glavnog žreba morao da prođe dve runde kvalifikacija, što zbog činjenice da je preko puta stajao sedmi teniser sveta Kasper Rud. Međutim, trenutno 77. teniser sveta kojem u najmanju ruku sleduje napredak do 63. pozicije nije ustuknuo, niti ga je poremetila činjenica da je izgubio sva tri sučeljavanja sa Norvežaninom do današnjeg okršaja. Servirao je Rudu hladnu osvetu, koja će ga izvesno pomeriti par koraka unazad na ATP listi - 2:1 (7:6, 2:6, 6:4).

Posle dva sata i 19 minuta neizvesne borbe, Lajović je napravio odličnu uvertiru svim ljubiteljima tenisa u Srbiji koji s nestrpljenjem očekuju okršaj Miomira Kecmanovića i Rafaela Nadala, a za mesto u četvrtfinalu boriće se sa boljim iz duela Hubert Hurkač - Alehandro Davidovič Fokina. Uz trijumf i u tom meču, nekadašnji svetski broj 23 bi mogao da se vrati među 50 najboljih.

Izabrane vesti

Najveća borba vodila se u prvom setu koji je trajao maltene sat vremena i epilog dobio u taj brejku. Lajović je poveo sa 2:1, potvrdio brejk, a zatim dopustio tri vezana gema rivalu. U nastavku seta nije bilo brejka, a u 13. gemu prvog period naš teniser je poveo sa 6:4, ali mu prve dve set lopte nisu bile dovoljne da povede. Zatim se Rud domogao šanse da ukrade set koju takođe nije iskoristio, a treća prilika za vođstvo bila je srećna za popularnog Ducija.

U narednom setu, Dušan nije imao nikakvu šansu jer je Rud besprekorno servirao. Osvojio je 11 od 13 poena na ubačen prvi servis, a imao maksimalnih 5/5 prilikom drugog servisa. Lagano je Norvežanin došao do prednosti 5:1 ne dozvolivši Lajoviću niti jednu šansu za brejk i za nešto više od 30 minuta došao do izjednačenja.

Do polovine trećeg seta koji je Lajović okončao sa besprekornih 17/17 na prvi servis, serveri su maltene rutinski uzmali gemove, a u osmom je Srbin dao prvi nagoveštaj da je koncentrisaniji i da više želi pobedu. Pritisnuo je Ruda dok je izvodio početni udarac, poveo 0:30, ali se Norvežanin serijom kvalitetnih servisa odbranio. Lajović je ekspresno prigrlio svoj servis gem, pa ponovo napao Ruda. Prva brejk lopta u trećem setu, koja je ujedno bila i prva šansa za pobedu nije iskorišćena, ali je ubrzo uz sjajan ritern na samu liniju srpski teniser izborio narednu koju nije propustio.


tagovi

Dušan LajovićATP Madridmasters

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara