Novak Đoković (foto: Reuters)
Novak Đoković (foto: Reuters)

Voli Dimitrov da namuči Novaka, ali nikako da se seti kako da ga pobedi (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.05.23. | 17:19

Najbolji teniser sveta prvi put od marta meseca i turnira u Dubaiju vezao dve pobede

Čeka se još uvek najbolji, onaj prepozatljivi tenis Novaka Đokovića, ali dok ponovo ne ispliva na površinu (nadamo se da će on isplivati na površinu krajem nedelje, odnosno tokom druge sedmice Rolan Garosa), pobedama se u zube ne gleda. Posle natezanja sa Tomasom Ečeverijem na startu odbrane titule na omiljenom mu Mastersu u Rimu, Novakov put do osmine finala bio je još teži. Grigor Dimitrov je još jednom pokazao da ume i voli da namuči dobrog prijatelja, ali i da nikako ne uspeva da se podseti kako je to pobediti najboljeg na svetu - 2:1 (6:3, 4:6, 6:1).

Mirisalo je na Đokovićev trijumf u dva seta, imao je Srbin brejk prednosti, vodio 4:2, a onda dozvolio 33. teniseru sveta da napravi seriju od 12 uzastopnih poena, veže četiri gema i ukrade mu drugi period igre. Ispostavilo se da nije uspeo da kompletira preokret, već da je samo odložio neminovno - Đokovićevu devetu uzastopnu pobedu u međusobnim okršajima i zakazivanje okršaja osmine finala sa boljim iz duela Kameron Nori - Marton Fučovič.

Izabrane vesti

Sezonu na šljaci i dalje obeležavaju oscilacije prvog tenisera sveta. Samo što je za razliku od Monte Karla, te Banjaluke, konačno uspeo da veže dva trijumfa na zemljanoj podlozi. U Kneževini je posle trijumfa nad Ivanom Gahovim poražen od Lorenca Muzetija, a na Srpska Openu, nakon teškog meča i tri seta sa Lukom Van Ašom, kapitulirao protiv Dušana Lajovića.

Uspavano je otvorio Novak prvi set, na sreću, potrajalo je to svega dva i po gema. Ništa novo za srpskog tenisera u ranim fazama turnira na zemljanoj podlozi. Dozvolio je Dimitrovu brejk bez da je osvojio poen, zatim uzvratio istom merom, pa se na svoj servis iskobeljao iz nezgodne situacije i napravio preokret od 0:40. To je bio okridač u pravljenju serije od četiri gema. Novak je poveo 4:1, pa u osmom gemu trajanja preko deset minuta pretio sa četiri set lopte. Bugarina su u neprijatnim situacijama slušali servisi, pa je pogegao sa giljotine. Ali samo na kratko jer je svetski broj jedan zapečatio osvajanje prvog seta svojim servisom.

U narednom je Novak sveo broj grešaka na minimum, praktično do završnice imao samo tri neiznuđene greške. Međutim, od sedmog gema krenuo je nalet Bugarina. Počev od osvajanja servis gema, preko brejka bez izgubljenog poena i gorenavedene serije. Ali kao što čitava karijera Grigora Dimitrova može da stane u klepanicu "Od sjaja do očaja", tako je izgledala i završnica drugog, odnosno početak trećeg seta. Do izjednačenja 1:1 došao je pogađajući neke nestvarne udrace i crtajući lopte po linijama, da bi odlučujući otvorio sa dva ekspresno osvojena poena, a onda dozvolio Novaku četiri vezana i potvrdu brejka, umalo još jedan brejk.

Dimitrov se izvukao iz neprijatne situacije, ali servis gem za 2:1 bio je zapravo jedini koji je Bugarin osvojio u trećem setu. Novak je bio siguran na servisu koji ga je danas izdao samo u završnici drugog seta, a potom napao servis Dimitrova u sedmom gemu, iskoristivši treću meč loptu.

Prošle sezone Đoković je do titule u Rimu stigao bez izgubljenog seta, ali sudeći po prethodnim okršajima Srbina i Bugarina, uopšte ne čudi što su produžili meč i servirali publici u Foro Italiku oko 140 minuta tenisa. Jer ovo četvrti put da su duele na Mastersima rešavali u tri seta. A i kada bi im se sučeljavanja završavala u dva seta, neretko bi igrali taj-brejk. Ipak, Dimitrov je ostao na samo jednoj pobedi u 12 međusobnih mečevima sa Novakom - onoj iz Madrid iz 2013. godine.


tagovi

Novak ĐokovićMasters RimGrigor Dimitrov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara