(©Reuters)
(©Reuters)

Zemlja Novaku, trava Karlosu, a kome će beton?

Vreme čitanja: 2min | ned. 20.08.23. | 16:16

Đoković u 100. finalu velikog turnira u karijeri

Sve je ove sezone bilo obrnuto od očekivanog. Pred okršaj Novaka Đokovića i Karlosa Alkarasa na Rolan Garosu verovalo se da je Španac u prednosti, jer je šljaka njemu bliža podloga. A, slavio je Srbin.

Mesec kasnije, pred finale Vimbldona, ogromna većina teniske javnosti je zvanje favorita davala Đokoviću, jer na travi godinama nije doživeo poraz, dok je Karlito tek učio da „hoda“ po toj podlozi. I pehar je odneo – Španac.

Izabrane vesti

Dakle, ove sezone je 1:1. A, na red je došao beton. Treća podloga. Četvrte u svetu tenisa nema. Pred početak poslednjeg grend slema, US opena, Đoković ili Alkaras će steći prednost. Povešće 2:1 u pobedama u 2023, povešće 2:1 kada je u pitanju odnos na podlogama.

Finale Sinsinatija trebalo bi po redu vožnje da krene u 22.30 časova. Finale turnira koji je Novak Đoković osvojio dva puta u karijeri, ali je to dugo bio masters, poslednji masters, koji mu je izmicao iz ruku. Karlos Alkaras ga do sada nije osvajao. Mada to, što se videlo na Vimbldonu, ne mora ništa da znači.

Ono što posle Londona može da znači je čvrsta Novakova rešenost da vrati stvari u prirodni poredak. Da pokaže celom svetu da njegovo nikako nije prošlo, da ga uzalud mnogi otpisuju, samo zato što je iz Mursije stiglo zaista jedno tenisko čudo. Ali, to čudo je tek na početku karijere, još mnogo je uspona i padova pred njim. A, pred njim je i veliki Đoković, najveći svih vremena.

Mnogo lakše je Novak došao do finala Sinsinatija, nije izgubio ni set, dok Alkaras nijedan meč nije dobio sa „nulom“. U gotovo svakom je bio u minusu, a Hurkač je u polufinalu imao i meč loptu. Pa i to je veliki kvalitet mladog Španca, da ne paniči, da kao i Đoković, ume da sve preokrene i kada deluje da je gotov. Ne može to svako. Zato kako god večeras da krene, ko god da dobije prvi set, ništa neće biti rešeno. Tek će borba početi.

Pobeda nad Alkarasom imala bi za srpskog asa i još jednu simboličku notu, jer bi stekao psihološku prednost pred poslednji grend slem u sezoni. A, taj trofej u Njujorku bi došao Novak kao pravi melem na londonsku ranu.

Igraće Novak Đoković večeras 100. finale nekog velikog turnira u karijeri. Imao je do sada 35 finala grend slemova, 57 mastersa sa ovim danas i osam završnih mastersa. Prošao je scile i haridbe teniskog sveta, a i dalje je gladan pobeda, velikih trofeja, još ima šta da kaže i pokaže.


tagovi

Novak ĐokovićKarlos AlkarasATP Sinsinati

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara