Danil Medvedev (Reuters)
Danil Medvedev (Reuters)

Zver je Medo i na šljaci! Preživeo dve meč lopte i tri sata borbe za četvrtfinale

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.04.23. | 23:27

Tamo ga čeka Rune

Kišni dan u Monte Karlu konačno je završen. Program u Kneževini trajao je čitavih 12 sati, a poslednji meč osmine finala između dvojice asova Danila Medvedeva i Aleksandera Zvereva doneo nam je trosatni spekatkl sa 12 brejkova i darmu koja je rešena tek u tajbrejku trećeg seta posle meč lopti na obe strane.

Iako nikada nije važio za specijalistu na šaljaci iako je Aleksander Zverev bio u sjajnoj formi, Danil Medvedev je pokazao pobednički mentalitet posle dve spašene meč lopte i pobedom 3:6, 7:5, 7:6 (9:7) se plasirao u četvrtfinale Mastersa u Monte Karlu gde ga čeka Holger Rune.

Izabrane vesti

Duel nije imao izraženog favorita, a ako je neko i mislio drugačije, demantovan je po jednim razmenjenim brejkom u uvodnim gemovima, čemu je značajno doprineo mali procenat ubačenog prvog servisa na obe strane. Ključni momenat prvog seta dogodio se u šestom gemu kada je Zverev došao do tri vezane brejk lopte, od čega je iskoristio drugu i poveo sa 4:2. Nakon toga je čuvao svoj servis bez poteškoća i lakše od očekivanog dobio set sa 6:3 za samo 40 minuta.

Drugi set doneo je značajno više drame, a o tome govori čak sedam brejkova na obe strane. Medvedev je imao samo 43% ubačenog prvog servisa čime je značajno pomagao Zverevu da povede sa 5:4 i dođe u situaciju da servira za pobedu. Ipak, Nemac je još jednom pokazao ono što mu mnogi teniski stručnjaci spočitavaju – nedostatak hladnokrvnosti.

Rus je iskoristio već prvu brejk loptu, neutralisao zaostatak i izjednačio na 5:5. Od tog trenutka do kraja seta Zverev nije mogao da se sastavi, delovao je potpuno indisponirano, nije uspevao da servisima ostvari inicijativu u poenima, a Medvedev je takve poklone oberučke prihvatio, dobio set 7:5 i uveo duel u odlučujući.

Poredeći sa prva seta, totalni kontrast viđen je u najvećem delu trećeg. Postotak prvog servisa kod obojice porastao je na preko 65 odsto, što je drastičan porast u odnosu na ono što je viđeno u ranijim fazama meča. Šanse za brejk postale su ređe ali ih je i dalje bilo, doduše na samo jednoj strani.

Medvedev ih je propustio čak pet sredinom seta, pri rezultatu 3:3. Otrežnjenje za momka iz Moskve viđeno je u devetom gemu kada je Zverev pravo ni iz čega napravio brejk i po drugi put na meču stekao šansu da svojim servisom prođe u četvrtfinale. Ipak, Zverev je još jednom pokazao da s godinama još nije uspeo da raskrsti sa svim “demonima” jer je ponovo izgubio servis gem koji trebalo da mu trasira put ka osam najboljih na Mastersu u Kneževini.

Koliko je meč bio ujednačen govori i podatak da je tog momenta odnos u neiznuđenim greškama iznosio 18:18 a u vinerima 31:30 u korist Rusa. Za promenu oba igrača su do tajbrejka sačuvala svoje servise, a onda je još jednom do izražaja došlo nestrpljenje igrača iz Hamburga. Izbacivao je čiste lopte, propustio dve meč lopte, a Medvedev je iskoristio prvu i rešio dramu posle tri sata i osam minuta igre.

Protivnik u četvrtfinalu biće mu danski vunderkind Holger Rune. On danas nije izlazio na teren jer mu je Mateo Beretini predao meč zbog povrede.


tagovi

ATP Monte KarloDanil MedvedevAleksandar Zverev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara