Luka Romero, Frančesko Kamardi, Jusufa Mukoko, Itan Envaneri (©Reuters)
Luka Romero, Frančesko Kamardi, Jusufa Mukoko, Itan Envaneri (©Reuters)

Najmlađi debitanti u Ligama petice: Kamarda pretekao Maldinija, Arsenalov biser "rekorder", šta ćemo sa Mukokovim godinama?

Vreme čitanja: 8min | ned. 26.11.23. | 11:11

Hoće li u Francuskoj i kada neko da preskoči igrača koji na vrhu liste stoji već 63 godine?

Ozbiljno su se pomučili fudbaleri Milana kako bi izrovarili minimalac protiv Fiorentine (1:0), a važnu pobedu pred dobro popunjenim San Sirom dodatno je ulepšao debi golobrade nade Rosonera Frančeska Kamarde.

Pritisak italijanske javnosti se isplatio. Novi biser italijanskog fudbala zamenio je na terenu Luku Jovića u 83. minutu i osetio kako je to igrati pred tifozima koji su ga dočekali gromoglasnim aplauzima. Kamarda je sa 15 godina i 260 dana postao najmlađi debitant u istoriji Serije A, čime je pretekao Vizdoma Amija koji je sa 15 godina i 274 dana odigrao prvi meč u dresu Bolonje maja 2021. godine. Za mladog fudbalera Milana verovatno je još značajnije, u neku ruku predstavlja i teret to što je na večnoj listi klupskih debitanata iza sebe ostavio Paola Maldinija. Neponovljivi defanzivac i kapiten Rosonera imao je 16 godina i 208 dana kada je u januaru 1985. zamenio tada povređenog Serđa Batistinija u meču sa Udinezeom. Ostalo je istorija. U novijoj istoriji sedmostrukog evropskog šampiona pamti se slučaj Đanluiđija Donarume kome je Siniša Mihajlović 25. oktobra 2015. godine uručio debi sa 16 godina i 242 dana, u pobedi nad Sasuolom (2:1). Donaruma je još i ranije bio na treninzima prvog tima, branio je pre ligaškog debija i na pripremama, što je kasnije dovelo do toga da postane “jedinica“ milanskog velikana.

Izabrane vesti

Kamarda je sa svojih nepunih 16 godina već uspeo da uradi neke stvari koje njegovi vršnjaci nisu. Naime, u omladinskoj Ligi šampiona postao je najmlađi italijanski strelac sa dva pogotka protiv Njukasla u trenutku kada je imao 15 godina i 195 dana. Takođe, na debiju u Primaveri odmah je zatresao mrežu i tako izrastao u prvog fudbalera rođenog 2008. godine kome je to uspelo.

Jučerašnji podvig nesuđenog kikboksera i momka koji i dalje nema profesionalni ugovor sa Milanom – FIFA pravila nalažu da igrač mora da ima bar 16 godina kako bi mogao da potpiše takav papir, za njega će se to desiti verovatno 10. marta 2024. – naterao nas je da pročešljamo istorijske knjige i vidimo ko su najmlađi debitanti u Ligama petice. Kamarda je sada bez premca u Seriji A, ali ima momaka u drugim velikim takmičenjima koji su prve seniorske minute odigrali kao nešto mlađi.

Na toj listi najmlađi je Arsenalov nebrušeni dijamant Itan Envaneri. Mikel Arteta je u septembru 2022. godine odlučio da golobradom klincu nigerijskih korena ukaže veliku čast da debituje za seniorski tim u poslednjim trenucima ubedljive pobede nad Brentfordom u gostima (3:0). Envaneri je u tom trenutku imao 15 godina i 181 dan, čime je postao prvi igrač u istoriji Premijer lige koji je odigrao prvenstvenstveni meč sa manje od punih 16 leta. Pre njega je rekord držao Harvi Eliot koji je u dresu Liverpula prvi put zaigrao sa 16 godina i 30 dana protiv Fulama 2019. godine.

“Trenirao je nekoliko puta sa nama i osetio sam da je pravo vreme da mu ukažem šansu. Mislim da to šalje jako dobru poruku drugim mladim igračima u klubu. Rekao sam mu dan pre utakmice da će biti sa nama i da mora da bude spreman. Bio je spreman. Čestitao sam mu na debiju i rekao da uživa“, poručio je tada Mikel Arteta.

Envaneriju je to bio dosad jedini meč u prvom timu Tobdžija, sada najviše vremena provodi u mlađim selekcijama kluba, čekajući novu šansu da zaigra sa starijim saigračima.

Zanimljivo je da je Milan ima dvojicu rekordera u kategoriji najmlađih debitanata. Pored Kamarde u Seriji A, pre njega je u Primeri to učinio saigrač Luka Romero. Rođen u Meksiku od roditelja Argentinaca, Romero je 2011. godine bio nadomak prelaska u čuvenu Barseloninu akademiju Masiju, ali je zbog oštrih FIFA propisa taj posao ubrzo propao. Četiri godine kasnije, Romero je stigao u Majorkin podmladak gde je pravio čuda i prema nekim tvrdnjama postigao čak 230 golova na 108 utakmica! Jasno je da je debi za prvi tim bio samo pitanje vremena i to se dogodilo u junu 2020. godine. Bilo je to vreme kada je pandemija virusa korona pogodila svet i svi su još pokušavali da se nose sa haosom koji je ova najveća pošast modernog doba donela. Špansko prvenstvo nastavljeno je posle višemesečne pauze, a Romero je tog 24. juna 2020. godine zaigrao u Majorkinom porazu od Real Madrida (0:2). Tada je imao 15 godina i 219 dana, a da nije bio prekida zbog pandemije, verovatno bi bio i mlađi...

“Levonog je, brz, odsečan i takmičarski nastrojen. To je prototio argentinske 'desetke'. Jako me podseća na Davida Silvu“, govorio je tada trener iz stručnog štaba Majorke Dani Pendin.

Romerov boravak u Majorki nije bio berićetan. Posle ispadanja kluba sa egzotičnog španskog ostrva u Segundu u narednoj sezoni odigrao je osam utakmica za prvi tim i postigao jedan gol. Pošto je odbio produžetak ugovora, ubrzo je prešao u Lacio za trening kompenzaciju u visini od 200.000 evra. Italijanski mediji su ubrzo počeli da pišu o tome kako je impresionirao Mauricija Serija na pripremama, zbog čega je debitovao za Nebeskoplave već na otvaranju sezone na Olimpiku, u pobedi nad Specijom (6:1). Romero je u 61. minutu zamenio Felipea Andersona pa je sa 16 godina i 280 dana postao najmlađi prvotimac u klupskoj istoriji, ispred Lorenca de Silvestrija koji je u julu 2005. odigrao prvi meč i to u trećem kolu Intertoto kupa protiv Tamperea sa 17 godina i 60 dana. Tokom sezone 2021/22 Romero je zaigrao prvi put i za reprezentaciju Argentine, u martu prošle godine. Nezvanično se tada govorilo da je Lionel Mesi direktorima PSŽ rekao da ga dovedu na Park prinčeva što pre. Umesto toga, završio je ovog leta u Milanu, bez obeštećenja.

Najveća misterija na ovoj listi je Jusufa Mukoko. Svi znamo da je Nemac obarao rekorde kao kegle, da je sa 13 godina odigrao prvi meč za Dortmund u konkurenciji igrača do 17 leta, da bi u sezoni 2019/20 debitovao i za tim momaka do 19 godina sa svojih 14, a debi u toj konkurenciji zaokružio je sa neverovatnih šest pogodaka u pobedi od 9:2 nad Vupertalerom. Da ne idemo sada redom u sve rekorde koje je Mukoko postavio, između ostalog postao je sa 16 godina najmlađi strelac u istoriji Dortmunda i sa 50 bundesligaških nastupa, a kako su regulative Bundeslige promenjene kako bi donja granica za debi bila baš 16 leta, debitovao je kod Lusijana Favra u januaru 2020. U 85. minutu zamenio je Erlinga Halanda, a na semaforu je tada već pisalo 5:2.

Tada je postao najmlađi debitant u istoriji Bundeslige. I sve bi to bilo lepo, da se kasnije nije digla ogromna prašina kada je Dejli Mejl pokrenuo debatu, a nemački list Špigel zatim izneo tvrdnje kako je datum njegovog rođenja – lažiran! Odnosno, da je četiri godine stariji nego što jeste. Ovaj list došao je u posed njegove prave krštenice iz Jaunde, glavnog grada Kameruna, na kojem se pokazalo da je Mukoko zapravo rođen 19. jula 2000, a ne 20. novembra 2004. godine. Ipak, cela farsa se nekako zataškala, pa Mukokou i dalje stoji da je rođen 2004. i da ima 19 godina, iako je svima mnogo pre nego što je Špigel pokrenuo lavinu bilo sumnjivo sve to što se dešavalo oko njegovih nastupa u mlađim kategorijama, kasnije i prvom timu Milionera. Kasnije je svrstan među najmlađe debitante u istoriji nemačke reprezentacije. Prvi meč odigrao je sa 17 godina i 361 danom, čime je postao prvi najmlađi igrač Pancera još od Uvea Zelera 1954. godine!

Da li on sad ima dvadeset tri i po ili tek punih 19 godina od pre koji dan? Verovatno je ovo prvo, ali pošto su Nemci lažirali papire, nekako je sve to brzo zataškano...

Na kraju nam ostaje francuska Liga 1, u kojoj rekord najmlađeg debitanta stoji na snazi više od 63 godine! Radi se o Kalmanu Gerenčeriju, nekadašnjem vezisti Lansa i Oksera, rođenog u Francuskoj od roditelja koji su emigrirali iz Mađarske pre Prvog svetskog rata. Francuska javnost ga je jednostavno zvala samo Kalman, pošto je prezime bilo teško za izgovor. Gerenčeri je debitovao za prvi tim Lansa sa 15 godina i 225 dana u porazu od Monaka (0:1), 21. avgusta 1960. Ostao je klupska legenda, odigrao preko 170 utakmica za devet sezona, a preminuo je krajem avgusta ove godine.

U francuskom fudbalu dugo se vodila polemika da li je Gerenčeri ostao rekorder posle debija Lorana Paganelija za Sent Etjen protiv PSŽ u avgustu 1978. godine. Ipak, pokazalo se da je Paganeli imao “samo“ 15 godina i oko 300 dana u svojoj prvoj utakmici, pa je Gerenčeri ostao na vrhu. I tu je već evo više od šest decenija! Novija istorija francuskog prvenstva zabeležila je debi Alberta Rafetraniaine za Nicu 27 dana posle 16. rođendana, u porazu od Remsa (1:3) oktobra 2012. Ipak, vezista rodom sa Madagaskara nije uspeo da ostavi dublji trag u klubu sa Azurne obale, zbog čega je poslednjih godina niželigaški fudbaler.

STOISAVLJEVIĆ NAJMLAĐI U SRBIJI

Dragan Stoisavljević (©MN Press)Dragan Stoisavljević (©MN Press)

Najmlađi debitant u istoriji Superligi Srbije je Dragan Stoisavljević. Sa 16 godina i pet dana, zaigrao je u dresu Voždovca protiv Crvene zvezde na stadionu Rajko Mitić 2019. godine. Pre njega je rekorder bio Luka Belić iz OFK Beograda koji je 25. aprila 2012. takođe debitovao protiv Crvene zvezde sa 16 godina i sedam dana. Tada je pretekao Mitra Mrkelu koji je dugo bio najmlađi sa 16 godina i 16 dana, a svoj prvi meč takođe je odigrao u opremi Romantičara davne 1981. godine. Sportklub je pisao da su “u međuvremenu mnogi kao najmlađeg vodili Slavka Perovića koji je 3. maja 2006. godine debitovao za Obilić protiv Partizana sa 15 godina i 328 dana. Taj meč, iako je bilo osnova za žalbu, ali i reakciju po službenoj dužnosti, nije bio poništen“.

Tako dolazimo i do slučaja Filipa Stuparevića koji je svoj prvi seniorski meč odigrao iako nije napunio 16 godina. Sa 15 leta i 324 dana zaigrao je protiv Spartaka, ali nikada nije ozvaničeno da je najmlađi pošto su se Subotičani žalili, pa je meč registrovan rezultatom 3:0 za Spartak.

Kada govorimo o beogradskim večitima, u Crvenoj zvezdi najmlađi je i dalje Ivan Ilić, a u Partizanu Dušan Vlahović. Ilić je sa 16 godina i 15 dana zaigrao prvi takmičarski meč za crveno-bele. Bilo je to 1. aprila 2017. u pobedi nad subotičkim Spartakom. Vlahović je to učinio 21. februara 2016. u prvenstvenoj utakmici protiv OFK Beograda. Imao je tada 16 godina i 24 dana.

NAJMLAĐI DEBITANTI U LIGAMA PETICE

SERIJA A: Frančesko KAMARDA (Milan) 15 godina 260 dana

(25. novembar 2023, Milan - Fiorentina 1:0)

PREMIJER LIGA: Itan ENVANERI (Arsenal) 15 godina 181 dan

(18. septembar 2022, Brentford - Arsenal 0:3)

BUNDESLIGA: Jusufa MUKOKO (Borusija Dortmund) 16 godina 1 dan

(21. novembar 2020, Herta – Borusija Dortmund 2:5)

LIGA 1: Kalman GERENČERI (Lans) 15 godina 225 dana

(21. avgust 1960, Lans – Monako 0:1)

PRIMERA: Luka ROMERO (Majorka) 15 godina 219 dana

(24. jun 2020, Real Madrid – Majorka 2:0)


tagovi

Frančesko KamardaJusufa MukokoLuka RomeroItan Envaneri

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara