""
""

Evroligaški klasik u Madridu

Vreme čitanja: 4min | čet. 19.10.17. | 10:05

Real čeka CSKA, Fener gostuje u Milanu, Panatinaikos i Makabi favoriti protiv Bamberga i Baskonije

Spektakularnu košarku gledali smo na otvaranju Evrolige, a uzbuđenja neće manjkati ni u drugoj rundi elitnog takmičenja!

Izabrane vesti

Već u četvrtak čeka nas strašan derbi kola! Evropski klasik, sudar madridskog i moskovskog velikana – Reala i CSKA (TV Sportklub, 21.00).

Kraljevski klub zasad se uspešno nosi sa izostankom povređenog Serhija Ljulja, koga je Luka Dončić uspešno odmenio i sve upućuje na to da bi ovo mogla da bude sezona još veće eksplozije najboljeg mladog evropskog igrača. Doduše, Realova igra će ove sezone dosta zavisiti upravo od slovenačkog čuda od deteta i ako CSKA bude uspeo da ga izoluje, biće korak bliži trijumfu. Ponajviše jer ofanzivno ima dve ozbiljno kvalitetne opcije – Serhija Rodrigeza i Nanda de Koloa.

Armejci su na otvaranju evroligaške sezone imali problema protiv Olimpije, ali deluje da će Dimitrisu Itudisu biti potrebno još malo vremena da uigra ekipu, koju je praktično sastavio na treninzima uoči početka takmičenja. Rodrigez se dobro uklopio u tim, s tim što se još nije pronašao balans između njega i De Koloa. Bar se to nije videlo u pomenutom susretu protiv Olimpije.

Ako se oslonimo na tradiciju i prebogatu istoriju duela dva velika košarkaška kolektiva, spremite se za kišu poena na obe strane. Real i CSKA imaju napadački potencijal da izrežiraju spektakl u Madridu, a pre gotovo pet godina se poslednji put dogodilo da su baš u španskoj prestonici pala manje od 164 poena!

Real će imati motiv više da uzme meru šampionu VTB lige zbog prošlosezonskog okršaja na istom mestu, gde je CSKA slavio sa ubedljivih 94:70.

Posle dramatičnog poraza u Malagi, a onda i u derbiju protiv Efesa, Fenerbahče čeka novi težak meč. Armani je doživeo veliku transformaciju tokom leta. Simone Pjaniđani je posložio stvari i skockao zanimljiv tim, koji bi mogao da bude kost u grlu izrazitim favoritima. U Moskvi je to i bio slučaj, a protiv Fenera bi trebalo očekivati i veliko buđenje najvećeg pojačanja Džordana Teodora, koji je prošlu sezonu odigrao u Banvitu. Tačnije, glavna opasnost po Fener biće igrači s iskustvom igranja na Bosforu – bivši igrač aktuelnog evropskog šampiona Endrju Gaudlok, te Dairis Bertans i Vladimir Micov.

Doduše, Željku Obradoviću i njegovim izabranicima je potreban trijumf kako bi se popravilo raspoloženje, ali i pojedini igrači lakše uveli u sistem. Pre svega, svoju igru još traži Nikolo Meli, koji bi protiv „svojih“ mogao konačno da se prikaže u pravom svetlu. Takođe, ni Bred Vanamejker nije u pravom ritmu i još se traži njegova prepoznatljiva igra. A s njim trebalo bi da proigra i ostatak tima, koji trenutno gura na mišiće.

Interesantno je da su poslednja tri okršaja ovih timova u Milanu završena pobedama Fenera, s gotovo identičnim rezultatima (80:74, 82:71, 79:70). Dakle, u rasponu između 149 i 154 poena. Tako nešto trebalo bi očekivati i sada, ukoliko Fener defanzivno bude na nivou. Opet, Olimpija želi da pred svojom publikom u Mediolanum Forumu uzme meru evropskom gigantu i potvrdi dobar početak sezone.

Baš kako se donekle i očekivalo, Baskonija se nalazi u lošem ritmu, a iako je sezona tek počela, već je nanizala tri gostovanja. Uz isto toliko poraza. Poslednji u nizu, u Fuenlabradinom domu, pokazao je da je atmosfera u timu dostigla tačku ključanja posle nesportskog ponašanja trenera Pabla Priđonija, koji i dalje ne uspeva da poveže konce u timu. Još je veći problem za tim iz Vitorije što ide na noge zasad besprekornom Makabiju. Puleni Nevena Spahije zasad odlično guraju u svim takmičenjima, osvojen je već jedan pehar, što je dodatno podiglo samopouzdanje. Udarna igla postao je Pjer Džekson, čije igre zaista ostavljaju bez daha. Bambergu je usred Brose Arene smestio 27 poena, uz još devet asistencija i skupio je čak 41 indeksni poen.

Baskonija sada nema Adama Hangu koji bi možda i mogao da zaustavi Džeksona u Tel Avivu, Marselinjo je defanzivno limitiran posebno kad mora da brani pik'n'rol, što je Makabijev strelac znao da eksploatiše zajedno s Aleksom Tajusom. Zato će sav teret pasti na Rodriga Bobuu. Ako se nešto drastično ne bude promenilo u igri Baskonije, verujemo da će Makabi imati lak posao. 

RASPORED

Četvrtak

(1,45) Makabi (15,0) Baskonija (3,05) 
(1,20) Panatinaikos (19,0) Bamberg (5,0)
(2,85) Armani (14,5) Fenerbahče (1,50)
(1,80) Real (14,5) CSKA (2,15)

Petak

(1,25) Himki (17,0) Žalgiris (4,40)
(3,50) C. zvezda (16,0) Barselona (1,35)
(1,30) Olimpijakos (16,0) Unikaha (3,90)
(1,50) Valensija (14,5) Efes (2,85)

Piše: Nikola Stojković


tagovi

EvroligaFenerbahčeGustavo AjonReal MadridSerhio Rodriges

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara