""
""

ABA - PREDLOZZI: Zvezda igra derbi polusezone u Podgorici, Partizan juri nastavak niza, fenjeraški okršaj u Baru

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.12.16. | 13:18

Pogledajte šta nas čeka u 13. kolu regionalnog takmičenja u košarci

Ovog vikenda će biti odigrano poslednje kolo prvog dela sezone u ABA ligi, a kao poslastica stiže okršaj između Budućnosti i Crvene zvezde u nedelju od 19 časova. Ipak, obračun u Morači neće biti jedini zenimljiv i neizvestan meč 13. kola regionalnog takmičenja.

Izabrane vesti

U derbiju donjeg dela tabele snage će odmeriti sve bolji Mornar i zahuktali MZT, fenjeraš Karpoš Sokoli će tražiti sreću protiv Mega Leksa, kojem je neophodna jedna ovakva pobeda da se odalji od donjeg dela tabele. Cibona je pod moranjem u meču sa Krkom, dok će FMP pokušati da ostvari podvig protiv Cedevite u Železniku. Kompletno kolo će završiti Olimpija i Zadar u Ljubljani.

POGLEDAJTE OVDE KVOTE ZA UTAKMICE 13. KOLA ABA LIGE

SUBOTA

MORNAR - MZT SKOPLJE, 17.00

Obe ekipe nalaze se u opasnoj zoni već u ovom trenutku i svakako imaju ambiciju da pobegnu odatle što pre je moguće. Mornar je u poslednjih pet mečeva ABA lige zabeležio samo jednu pobedu i to na svom terenu. MZT je veoma loš na gostovanjima u regionalnoj ligi, ima šest poraza ove sezone. Ovo će biti istorijski, prvi takmičarski okršaj dva kluba. Iako je bio pod znakom pitanja, Đorđe Drenovac bi trebalo da igra za goste, dok Stefan Sinovec neće nastupiti. Glavni adut Mornara ponovo bi trebalo da bude Oktavijus Elis, statistički gledano najbolji košarkaš ABA lige u novembru. U ovom duelu deluje da je Mornar ipak bliži pobedi pre svega zbog domaćeg terena.

KARPOŠ - MEGA LEKS, 19.00

Makedonska ekipa u poslednje vreme igra veoma dobro na svom terenu, vezala je četiri pobede, od kojih su dve bile na domaćem terenu i to protiv ekipa koje se bore za vrh tabele, Budućnosti i Cedevite. Koliko je Karpoš uspešan na svom terenu u prethodnom periodu, toliko Mega Leks ne može da poveže redove kada igra na strani. Tim iz Sremske Mitrovice izgubio je poslednja četiri gostovanja, s tim da su tri bila u FIBA Ligi šampiona, a jedno u ABA ligi, u hali Aleksandar Nikolić od Partizana. Dodatni hendikep za Megu predstavlja činjenica i da su pod znakom pitanja nastupi Radeta Zagorca, Ognjena Jaramaza, Alfe Kabe i Jovana Novaka. Zbog toga veće šanse ipak dajemo Karpošu.

PARTIZAN - IGOKEA, 21.00

Crno-beli utakmicom sa Igokeom u hali Aleksandar Nikolić „zatvaraju“ prvi krug takmičenja u regionalnoj ligi. Ekipa Aleksandra Džikića vezala je tri pobede u ABA ligi, jedna je bila kod kuće, a dve na strani. Prošle sezone Igokea je iznenadila Partizan u Beogradu, tako je na neki način dužnik crno-belih. Tim iz Republike Srpske igra ozbiljno dobro u gostima, čak četiri puta je trijumfovao u poslednjih pet mečeva na strani, a jedini poraz bio je od Crvene zvezde. Statistički gledano, Partizanov najbolji igrač zasad u ABA ligi je Vil Hečer sa prosekom od 16, 5 poena po meču, a njegov zemljak Džejms Robinson Treći prvi je strelac Igokee sa 16,72 poena po utakmici.

NEDELJA

CIBONA - KRKA, 12.00

Zagrebačka Cibona nastavlja poteru za mesto među četiri najbolje ekipe u ABA ligi. Na tom putu im se nalazi slovenačka Krka koja je u prošlosti umela da bude veoma nezgodna čak i na mečevima u Draženovom domu u Zagrebu. Na poslednjih šest okršaja sa Krkom u Zagrebu, Cibosi su slavili samo tri puta. Ipak, sada bi tandem Ante Žižić - Željko Šakić trebalo da bude i više nego dovoljan za trijumf, deveti u ligi. Mladi hrvatski supertalentovani centar dominira ove sezone prosečno po utakmici beleži 21,2 poena i 9,4 skoka. Krka je ove sezone već jednom gostovala u Zagrebu i tada je šokirala Cedevitu, ali čini se da ovaj put neće biti mnogo prostora za iznenađenje.

FMP ŽELEZNIK - CEDEVITA, 17.00

Panteri iz beogradskog predgrađa dočekuju Cedevitu koja je znatno podigla formu u odnosu na partija sa samog početka sezone. Ekipa FMP-a je vezala četiri poraza u ABA ligi, ali od toga su tri bila na gostujućim terenima. Cedevita je poražena na poslednjem regionalnom gostovanju od Karpoša u Skoplju, što je predstavljalo senzaciju, ali je pre toga upisala četiri trijumfa na strani. Zanimljivo, ova dva tima su do sada samo dva puta u istoriji odmerila snage. Bilo je to u sezoni 2009/10 i u obe utakmice slavila je zagrebačka ekipa. Cedevita je i sada apsolutni favorit, zbog forme, kvaliteta ekipe, ali i činjenice da na tabeli „juri“ drugoplasiranu Budućnost i trećeplasirani Partizan.

BUDUĆNOST - CRVENA ZVEZDA, 19.00

Utakmica u hali Morača mogla bi možda da se nazove i derbijem prvog dela sezone. Podgoričanima u goste dolazi do sada jedini neporaženi tim Jadranske lige, Crvena zvezda. Ako je neka hala u ABA ligi kao „ukleta“ za crveno-bele, to je ova u Podgorici. Od 2008. godine na ovamo, Zvezda je samo jednom kao gost pobedila Budućnost i to pretprošle sezone onim sada već legendarnim košem Nikole Kalinića iz odbojke posle koša u napadu. U dosadašnjem toku sezone Budućnost u ABA ligi nije doživela poraz na svom terenu. Zvezda bi u slučaju trijumfa već sada napravila ogroman korak ka osvajanju prvog mesta na tabeli jer bi imala tri pobede više od Podgoričana.

OLIMPIJA - ZADAR, 21.00

Duel dve ekipe koje zauzimaju mesta u zlatnoj sredini tabele. Zadranima tradicionalno ne leže gostovanja kod Zmajčeka, pošto su na poslednjih osam utakmica doživeli poraze. Inače klubu iz Dalmacije ne ide na strani u regionalnoj ligi u aktuelnoj sezoni, izgubili su četiri od pet tih utakmica. U dosadašnjem toku sezone igru Olimpije nosio je tandem Brendan Džeferson - Nikola Janković, dok kod Zadrana dominira nekadašnji košarkaš Crvene zvezde i Partizana, Ivan Marinković. Zbog tradicije i domaćeg terena prednost dajemo ipak Olimpiji.

(FOTO: MN Press)


tagovi

sportsko klađenjeFK PartizanOlimpijaMZT SkopljeMega LeksKK MornarKarpoš SokoliJadranska ligaFMP ŽeleznikFK Crvena zvezdaCibonaBudućnost Podgorica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara