Slavlje David Neres
Slavlje David Neres

Ajaks je festival radosti, Juventus je surovi profesionalizam – odluka pada u Torinu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.04.19. | 22:56

U Amsterdamu 1:1

Zaboravite novac, zaboravite razliku u kvalitetu Serije A i Eredivizije, zaboravite poslednje rezultate u Evropi. Amsterdam je večeras bio poprište velike bitke dva evropska giganta i kao takav je mogao da svedoči sudaru dve dijametralno suprotne fudbalske škole. Na jednoj strani Ajaksova deca godinama uspavljivana romantičnim pričama o fudbalskoj estetici i težnji ka savršenom utakmicom. Na drugoj strani Juventusovi surovi profesionalci masno plaćeni da obave posao. Večeras međutim nisu mogli, pošto je Žoao Kanselo vratio turu Davidu Neresu, pa je prvi četvrtfinalni okršaj Ajaksa i Juventusa završen rezultatom 1:1 uz utisak da su domaći bili za nijansu bolji ili barem oku prijatniji.

Što naravno ne znači ništa, jer je i Ajaks osetio koliko je Juve opasan ako makar i na trenutek skreneš pogled.

Izabrane vesti

Znao je Juve dobro šta ga čeka u Amsterdamu. Video je kako je prošao Ajaks kad je potcenio Kopljanike. I pokušao je da minimalizuje rizik time što je loptu uzeo u svoje noge sa namerom da ne dozvoli Holanđanima da se rastrče na terenu, jer tad su najopasniji. Međutim, ona eliminacija Reala učinila je Ajaks još sigurnijim, još drskijim. A prodaja Frenkija de Jonga Barseloni i izvesni odlazak Matijsa de Lihta  izbacila je reč strpljenje iz njihovih glava. Ajaks hoće titulu sad! I koliko god da deluje nelogično, pre će je uzeti ove, nego naredne sezone.

Čim je večeras uzeo loptu bacio je Juve u problem. Stravičan je to presing bio. Po šestorica Ajaksovih igrača napadali su Juventusove defanzivce na 30 metara od gola Vojćeha Ščensnog. Svi su bili na polovini terena gostujućeg tima.

Samo što Juve nije Real. Ne kad je defanziva u pitanju. Pa čak ni kada je bez Đorđa Kjelinija koga je u startnih 11 odlično odmenio Danijele Rugani, iako je Ajaks sve vreme napadao na njega videvši ga ka protivnički slabu tačku. Ali nije Ajaks lako dolazio do prilika mada su na početku utakmice Dušan Tadić i Hakim Zijeh u nekoliko navrata dizali publiku na noge. Šteta pa je Marokanac prvi put  bio za malo neprecizan, da bi potom Ščensni vrhovima prstiju loptu izbio u korner. Probao je – naravno na Tadićev pas – tukao i Doni van de Bek, ali je sa 15 metara šutirao nekontrolisano.

gallery

Sa druge strane, Juve je još teže dolazio do šansi. Posle greške Joela Veltmana večeras odlični Rodrigo Bentankur je povukao kontru, ali je Frenki de Jong uklizao Federiku Bernardeskiju kao da ima 21 finale iza sebe, a ne tek 21 godinu.

Ajaksov problem je bio taj što je Juventus u timu imao čoveka koji je zaista odigrao 21 finale, verovatno i koje više. Kristijano Ronaldo naravno. Nakon što je het-trikom povukao Juve do velikog preokreta protiv Atleitka još jednom je pokazao koliko je u njemu iskonske fudbalske mudrosti. Opet je sveprisutni Bentankur uzeo loptu i pokrenuo akciju, Ronaldo je odložio do Žoaoa Kansela...

I tu smo mogli da vidimo i mračnu stranu Ajaksa. Onu koja pokazuje tim koji ipak igra za ovaj nivo slaboj Erediviziji. Onaj koji već mesecima počiva na tinejdžerima i nekoliko dokazanih asova. Jedan od njih, Dejli Blind, istrčao je sa svoje pozicije da izvrši pritisak na Ronalda, ovaj je odmah osetio slabost i odložio loptu do Kansela. David Neres je zaboravio na defanzivni zadatak, Blind je istrčao na Kansela, Bentakur – koliko je samo inteligentan taj igrač – uleće iz drugog plana i na sebe navlači De Lihta... De Jong i Lase Šene stoje, Ronaldo trči u srcen kaznenog prostora. Sam je kao duh i to je 1:0 za Juventus. Koliko se samo Ajaksova igra raspala u sekundi.

Onoliko koliko ta Ajaksova igra ume da bude konfuzna, međutim, pa bar duplo više može da bude genijalna. Koliko god da su strogi ti profesori u Ajaksvoj školi fudbala utisak je da ova generacija Kopljanika ponekad igra i na instinkt. Ili možda samo ta čuvena škola nije uspela da "ispravi" Neresa, koji ipak nije vaspitavan u Amsterdamu. Istina, i Kanselo ga je tragičnim prijemom naterao da se zaleti ka Juventusovom golu. Uzvratio mu je na onom poklonu iz finiša prvog dela igre. Tačno 29 sekundi nakon što je drugo poluvreme počelo Neres se iskupio za trenutak nepažnje nekih 15-ak mnuta ranije. Ajaks se vratio u život.

Posle toga je i Ajaks bio nešto obazriviji, iako i dalje opasniji, pa zašto da ne kažemo i bolji tim na terenu. Dušan Tadić je perfektno igrao ulogu devetke svako malo ostavljajući saigračima povratne lopte da probaju da Ščensnog uhvate na pogrešnoj nozi. Nisu uspeli. Juventus kao Juventus. Smiren. Naizgled ne preterano ambiciozan, ali surovo konkretan kad krene napred. Daglas Kosta je uzdrmao stativu, Kanselo je umalo uhvatio Andrea Onanu na spavanju.

Odluka je ipak odložena za šest dana u Torinu. Tamo neće biti Nikole Taljafika, koji je požuteo nakon što je faulom sa leđa zaustavio jednu kontru u trenutku kad je igra već prekinuta zbog prekršaja nad Neresom?!

Ali i to je Ajaks. Nekad genijalan. Nekad naivan. Juve je konstanta. I sve ovo apsolutno ništa ne znači kad utakmica krene.


AJAKS – JUVENTUS 1:1 (0:1)
/Neres 46 - Ronaldo 45/

Stadion: Johan Krojf Arena;
Kapacitet: 56.000;
Sudija: Karlos Del Sero (Španija).

Ajaks (4-2-3-1): Onana, Veltman, De Liht, Blind, Taljafiko – De Jong, Šene (od 75. Ekelenkamp) – Zijeh, Van De Bek, Neres – Tadić.
Juventus (4-3-3): Ščensni – Kanselo, Rugani, Bonući, Aleks Sandro – Bentankur, Pjanić, Matuidi (od 75. Dibala) – Bernardeski (od 93. Kedira), Mandžukić (od 60. Kosta), Ronaldo.

(FOTO: Reuters)


tagovi

David NeresKristijano RonaldoŽoao Kanselo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara