Atletiko besan zbog noža u leđa, Bajern oteo Lukasa ispred nosa Realu i Mančesteru! Zamena stiže iz Cvajte?

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.12.18. | 11:21

Madriđani ne mogu da veruju šta ih je snašlo…

Ljutnja, bes, nervoza… Ali uzalud. Može Atletiko da se buni koliko hoće, ali neće uspeti ništa da promeni. Lukas Ernandez se dogovorio sa Bajernom i u januaru će postati najskuplji defanzivac svih vremena. Bavarci su Madriđanima zabili nož u leđa kada to niko nije očekivao…

Jedan od najboljih odbrambenih igrača današnjice je pristao na četvorogodišnji ugovor sa Bavarcima koji će u januaru aktivirati njegovu otkupnu klauzulu u visini od 80.000.000 evra i realizovati najveći transfer u istoriji nemačkog fudbala. Atletiku su ruke vezane, ne može ništa da uradi iako je na Francuzu bazirao sadašnjost i budućnost.

Izabrane vesti

Ernandez je možda i ključni defanzivac Simeoneovog tima. Poslednja linija je temelj svih Čolovih planova za osvajanje Lige šampiona. Zato je Atletiko uložio ogromne napore da zadrži Oblaka, Godina, Himeneza, čak i Filipe Luisa, ali se nije nadao da će tako brzo ostati bez univerzalca koji podjednako uspešno igra u srcu odbrane i pored leve aut linije. Pogotovo kada su letos produžili saradnju sa Ernandezom do 2024. godine. Izašli su u susret želji igrača da klauzula bude postavljena na 80.000.000 evra, nadajući se da niko neće platiti pomenutu sumu. Ali su se prevarili…

Francuz se vrlo brzo dogovorio sa Bajernom, a nemački gigant je probio sve granice da ga dovede. Atletiko je sinoć bio šokiran kada je Marka objavila ekskluzivu. Oglasio se putem saopštenja, preko nekih svojih bliskih medija, čak je i predsednik Serezo ekspresno dao izjavu. Ali, kao da ni oni sami ne veruju u ono šti pričaju i pipšu.
“Lukas je igrač Ateltika i želi da ostane kod nas. Ne znamo ništa o ponudi Bajerna niti koji je to klub spreman da plati 80.000.000 evra za Lukasa. Pravimo ekipu da osvajamo, a ne da prodajemo”, poručio je Serezo.

Međutim, Atletikov demanti nije dobio potvrdu sa drugih adresa. Nije se oglasio ni igrač, a Bajern je lukavo prokomentarisao situaciju. Nisu želeli da još potvrde transfer, ali ni da ga demantuju. Iako su Rumenige, Henes i ostali poznati po žestokim javnim demantijima kada se neki igrač dovodi u vezu sa njihovim klubom.
“Ne mogu ništa da potvrdim, niti da demantujem. Kada nešto bude potpisano, moći ću da potvrdim. Do tada ne mogu da dajem komentare. Ernandez ima klauzulu u Atletiku koja važi u svakom prlezanom roku, pa i u narednom”, rekao je Rumenige.

Razumljivo, ne sme ništa da potvrdi jer nema dozvolu Atletika da pregovara sa njihovim igračem. Ali, usmeni dogovor sa igračem ima i ako ne dođe do velikog preokreta, Bajern će već 1. januara aktivirati klauzulu.

Delom i zbog konkurencije. Marka danas nastavlja priču sa otkrićem da je Ernandez bio ozbiljna meta Reala i Mančester Junajteda koji su takođe bili spremni da plate otkupnu kaluzulu. Real je to već radio pre godinu i po dana sa njegovim bratom Teom koji se i nije proslavio, pa je poslat na pozajmicu u Real Sosijedad. Real je već u dva navrata pokušao da dovede Ernandeza dok mu je kaluzula bila 55.000.00 evra, ali je Simeone tada nagovorio Francuza da ostane. U finišu letnjeg prelaznog roka se pojavio Mančester Junajted sa ponudom da plati 80.000.000 evra, ali je Ernandez odbio ponudu uz obećanje da će razgovorati u januaru. A onda je uskočio Bajern, obećao mu ulogu lidera u odbrani, bolji ugovor i postignut je dogovor.

Jorgandžije su u šoku posle ovakvog udarca usred sezone. Ernandez je bio možda i njihov najkonstantniji defanzivac s obzirom na probleme sa povredama Godina, Himeneza, Savića, Filipa LuisaSimeone je u ozbiljnim problemima ako ostane bez igrača.

Istina, zaradiće ogroman novcac. Biće to najveća prodaja u istoriji Atletika. Čistih 80.000.000 evra s obzirom da je igrač ponikao kod njih. Do sada je najveći transfer Atletika bio Radamel Falkao koji je u Monako otišao za 43.000.000 evra. Martineza su prodali za 42.000.000, Aguera za 40.000.000, Dijega Kostu i Fernanda Toresa za po 38.000.000 evra…

Ali šta će im pare kada usred sezone gube nosioca igre i neće moći da nađu adekvtanu zamenu?

Ostaje velika rupa u odbrani. Trojica štopera Godin, Himenez i Savić su skloni povredama, a iskusnom Urugvajcu ističe ugovor na kraju sezone. Ernandez ih je često menjao u srcu odbrane iako je planiran kao startni levi bek. Sada će Čolo na poziciji levog beka ostati samo sa iskusnim Filipeom Luisom koji je takođe često povređen i trener ne može potpuno da se osloni na njega.

Sva sreća da je Atletiko letos kupio Džonija Kastra iz Selte. Maldi Španac je sličan profil igrača kao Lukas Ernandez. Može da igra kao štoper ili levi bek. S tim što je odmah posle kupovine prosleđen na jednogodišnju pozajmicu u Vulverhemtpon gde igra odlično i pitanje je da li će Vukovi pristati da ga se ranije odreknu. Zato Atletiko trenutno traži neko hitno rešenje i već je u prvi plans iskočilo ime španskog defanzivca Horhea Merea iz Kelna.

On jedva čeka da napusti Keln, a pominjao se pretodnih dana i kao moguće pojačanje Barselone koja takođe traži pojačanje u odbrani. Njegova otkupna klauzula je 12.000.000 evra. Ali samo u zimskom prelaznom roku jer će visina otkupne klauzule skočiti na 30.000.000 evra kada se Keln vrati u Bundesligu.

Atletiko je u situaciji kojoj se nije nadao. Ostaju još tanke nade da će u narednih nekoliko dana klub, Čolo i saigrači uspeti da nagovore Lukasa Ernandeza da promeni mišljenje i ostane u Atletiku kao što su to uradili sa Grizmanom. Ali kada se neko dogovori sa Bajernom, taj dogovor se obično ispoštuje do kraja…

(FOTO: reuters)

 


tagovi

Lukas ErnandezZimski prelazni rok 2019Horhe MereDžoni Kastro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara