Barsa pogrešila sa Umtitijem kao sa Nejmarom, Murinjo ih namirisao… Šta sad?

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.03.18. | 18:00

Čak petorica od osmorice su Francuzi…

Barselona se neočekivano našla u problemu sa Samuelom Umtitijem. Taman kada je postalo jasno da je Francuz rešenje na štoperskoj poziciji na duže staze, Barsa rizikuje da ga izgubi. Zahvaljujući njenoj nepromišljenosti…

Poznato je da svi igrači u Španiji imaju fiksne astronomske klauzule, a da Barselona i Real Madrid svoje zvezde blindiraju astronomskim klauzulama od po nekoliko stotina miliona evra. Primera radi, Ronaldova je milijardu evra! Zato je čudno kako je Barselona dozvolila da kod Umtitija ubaci kaluzulu od “samo” 60.000.000 evra jer svi njeni standardni prvotimci imaju klauzule od preko 100.000.000 evra.

Izabrane vesti

Doduše, kada je Francuz kupljen za 25.000.000 evra pre dve godine, ova klauzula je tada izgledala kao dovoljna da se Barselona zaštiti. Ali izgledala je i Nejmarova od 222.000.000 evra pa se našao PSŽ da je plati. I upravo od tog transfera se sve poremetilo i cene su skočile do nebesa. Tako je i tih 60.000.000 evra za Umtitija postalo bagatelno na današnjem tržištu, a prvi je to namirisao stari lisac Žoze Murinjo.

Portugalac nikako da ubode sa štoperima otkako je došao u Mančester Junajted mada je Erik Baji izgledao kao dobro rešenje dok nije počeo da se konstantno povređuje. Murinjov plan je da narednog napravi štoperski tandem Baji - Umtiti i da plaćanjem klauzule preotme Barseloni standardnog štopera.

Umtiti izgleda kao raspoložen za selidbu jer mu Junajted nudi veću platu od Katalonaca. Ponuda od 9.000.000 evra po sezoni ga mami u Mančester, a Barsa za sada nije spremna da mu ponudi novi ugovor. Zato se sve više spekuliše o dovođenju Umtitijeve zamene.

Barsa svakako ima problem sa štoperskom linijom. Pike je standardan, Maskerano je otišao, Vermalen je nepouzdan, a novajliji Džeriju Mini će biti potrebno još mnogo vremena i još niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da je on taj igrač koji se čekao. Ako ode Umtiti, jasno je da je Barsa u problemu sa štoperskom linijom. A poznata je njena crna tradicija sa lošim izborima štopera u prethodne dve decenije i zato je Umtiti upalio alarm na Kamp Nou.

Šta ako Francuz ode?

Barselona je ozbiljan klub sa ozbiljnom skauting mrežom koja u svakom trenutku ima nekoliko meta po koje može da krene. I vrlo je moguće da Barsa na leto dovede dvojicu, a ne samo jednog štopera. Mnogi defanzivci su skautirani prethodnih meseci i napravljen je uži spisak onih koji su po mišljenju skauting službe najbolja rešenja.

Prvo ime na listi želja je francuski štoper Klemon Lengle iz Sevilje koji blista ove sezone i ima otkupnu klauzulu od samo 30.000.000 evra, a za njega je zainteresovan i Real Madrid. Pominjalo se i ime slovačkog reprezentativca Milana Škrinijara koji je jedno od otkrića sezone u italijanskom fudbalu, a Inter bi zbog finansijskih problema mogao da pristane na 70.000.000 evra. Barselona već dugo iz svih uglova snima Ajaksovo čudo od deteta Matijasa de Lihta. Ovaj 18-godišnjak je jedan od najtraženijih tinejdžera u evropskom fudbalu, a po stilu igre i sjajnoj tehnici je tip štopera kakvi se traže u Kataloniji.

Još jedno od mogućih rešenja je Lukas Ernandez iz madridskog Atletika koji nikako de se izbori za ulogu startera, a ima otkupnu klauzulu od 55.000.000 evra. To su neke od prvih opcija kao direktne zamene ua Umtitija.

A ako se odluči i za dovođenje drugog štopera, Barselona bi mogla da bira između nekolicine ne toliko afirmisanih igrača koji tek treba da eksplodiraju. Tu se pominju Malang Sar (Nica), Dan-Aksel Zagadu (Borusija Dortmund) i Dajo Upamekano (Lajpcig). Zanimljivo, svi su Francuzi…

Barselona će pre svega gledati kako da zadrži Umtitija, ali čak i ako ostane aktuelni prvotimac, može se očekivati dovođenje još jednog centralnog beka.  

(FOTO: Action images)


tagovi

Samjuel UmtitiMatijs de LihtMilan ŠkrinijarKlemon LengleLukas Ernandez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara