""
""

Baždarević ne želi Kataneca i Norvežane u baražu za EP

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.10.15. | 21:50

"Međutim, izuzetno poštujem i volim njihovog selektora sa kojim sam proveo jako puno vremena i ako se sastanemo morao bih ga eliminisati u plej-ofu. Moja želja je da skupa idemo na Evropsko prvenstvo pa neka se sastanemo u Francuskoj", istakao je Baždarević

(preuzeto sa www.nezavisne.com)

Izabrane vesti

Svi potencijalni protivnici su podjednako jaki i za plasman će odlučivati nijanse. Kada bih morao birati najmanje priželjkujem Norvežane, a volio bih izbjeći i svog prijatelja Srećka Kataneca, kazao je Mehmed Baždarević uoči nedjeljnog žrijeba baraža za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

"Zmajevima" će predstojeće doigravanje biti treća sreća nakon što su ranijih godina dva puta eliminisani od Portugala. Ovog puta biće nosioci u žrijebu zajedno sa Švedskom, Mađarskom i Ukrajinom, pa mogu dobiti uslovno lakše rivale, uz Norvešku, Slovenija, a tu su još Danska i Republika Irska.
"Nemam poseban stav kada su u pitanju želje prilikom izvlačenja kuglica. Smatram da razlika u kvalitetu između ekipa ne postoji, ili je gotovo minimalna. Svaka reprezentacija koja se domogla baraža tu nije slučajno, nego posjeduje znanje. Ako bih ipak morao izdvojiti nekog od potencijalnih rivala, onda je to Norveška, koja je možda za nijansu pokazala nešto više od ostalih", objasnio je Baždarević.

Iako javnost kao idealniji rasplet izvlačenja kuglica najčešće spominje susret Slovenije i BiH, strateg "zmajeva" ne bi bio oduševljen takvim raspletom. Razlozi nisu direktno sportski, nego reklo bi se privatni i emotivni.
"Slovenija nam po mnogim stvarima odgovara. Blizu je, imamo sličan način igranja fudbala, sličan mentalitet, dobro se poznajemo i uvijek smo ih pobjeđivali. Sve nam to nekako odgovara i ide naruku. Međutim, izuzetno poštujem i volim njihovog selektora sa kojim sam proveo jako puno vremena i ako se sastanemo morao bih ga eliminisati u plej-ofu. Moja želja je da skupa idemo na Evropsko prvenstvo pa neka se sastanemo u Francuskoj", istakao je Baždarević.

Dodaje da ime protivnika nije važno ukoliko njegovi izabranici pokažu nivo kao u posljednja dva kola kvalifikacija kada su pobijedili Vels (2:0) i Kipar (3:2).
"Koga god da dobijemo, biće izuzetno teško. Najvažnije je kakvi ćemo mi biti u tom trenutku psihološki i po pitanju povreda. O protivniku ćemo razmišljati u smislu da ćemo ih analizirati, ali straha nema ni od koga. Smatram da sa svima možemo igrati i sa razlogom se nadati plasmanu na šampionat u Francusku. Bitno je samo da mi budemo pravi i izbjegnemo povrede što je više moguće", smatra Baždarević.

Žrijeb baraža za Euro 2016. godine biće održan u nedjelju u 11.20 u sjedištu Evropske fudbalske asocijacije u Nionu. Utakmice baraža na rasporedu su od 12. do 14. novembra, a revanši od 15. do 17. novembra.

Šestorica opterećena kartonima

Problem selektoru predstavljaće što čak šestorici fudbalera prijeti suspenzija zbog parnog broja žutih kartona. Veoma oprezni ukoliko ne žele propustiti revanš baraža moraju biti Miralem Pjanić, Emir Spahić, Toni Šunjić, Asmir Begović, Edin Džeko i Anel Hadžić. Zbog direktnog crvenog kartona u prvoj utakmici plej-ofa neće biti ni Muhameda Bešića.

Selektor na izvlačenju

Nedjeljnom izvlačenju parova u Nionu lično će prisustvovati selektor Baždarević. Delegaciju N/FS BiH još će činiti potpredsjednik Darko Ljubojević, generalni sekretar Jasmin Baković, te sekretar stručnog štaba Elmir Pilav.

(Tekst i foto: Nezavisne)


tagovi

Srećko KatanecRepublika Srpskareprezentativni fudbalMehmed BaždarevićBiH

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara