Benfika ovakav biser nije imala...

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.02.19. | 17:14

Žoao Feliks izazvao histeriju koja se ne pamti još od mladih dana Kristijana Ronalda...

Portugalija o nekom mladom igraču nije tako brujala još od mladih dana Kristijana Ronalda. Sticajem okolnosti iz Lisabona lansiraju bajke da se radi o autentičnom nasledniku slavnog asa. Pre dva dana Benfika je kao tukla Sporting u gradskom derbiju, a 19-godišnji Žoao Feliks, tinejdžer o kome se već godinu dana piše kao meti najbogatijih evropskih klubova, pružio je izvanrednu partiju, krunisavši je pogotkom za kapitalnih 2:0. 

Dovoljno da se njegovo ime nađe na svim naslovnicama portugalske štampe s cifrom preko slike koja dominira: 120.000.000 evra! 

Izabrane vesti

Nepregledna je lista fudbalera koje je Benfika proizvela ili promovisla, pa prodala. Gledajući samo od 2010. tu su Di Marija, David Luiz, Ramires, Koentrao, Vicel, Matić, Marković, Oblak, Enco Perez, Rodrigo, Andre Gomes, Renato Sančez, Guedeš, Gaitan, Ederson, Semedo, LIndelef, Taliska... Silni milioni slili su se u kasu slavnog kluba sa Luža, ali utisak da je ovakav biser Orlovi nisu imali. 

Tokom nedavno završenog zimskog prelaznog roka Žoao Feliks najčešće se dovodio u vezu sa Liverpulom. Nije bilo konkretnih poteza ljudi sa Enfilda. Javna je tajna da je Vest Hem bio ozbiljno zagrizao, međutim ispostavilo se da je ovaj momak već sada prevelika riba za takve udice. A na udici "tričavih" 60.000.000?! U Lisabonu nisu ni trepnuli pre nego što su se podrugljivo nasmejali i poručili - não. 

Benfika je, naime, u izvanrednoj poziciji. Feliks ima čvrst ugovor do 2023. i otkupnu kluzulu na 120.000.000 evra. Bez obzira na to Portugalci ne sede skrštenih ruku. Imaju u planu da ponude novi ugovor supertalentovanom ofanzivnom vezisti, s drastično poboljšanim uslovima i naravno - još većom otkupnom klauzulom. Rekord tvrdi da žele da se osiguraju pre svega zbog Real Madrida, koji na leto planira veliku rekonstrukciju ekipe i dovođenje nekoliko mladih zvezda. Madriđani Feliksa prate već pune dve godine, otkako je njihov mladi tim izbacio u polufinalu Lige šampiona.  

Jasno, Real je samo jedan od ozbiljnih interesenata. Gotovo iz nedelje u nedelju na Luž stižu predstavnici Pari Sen Žermena, Atletiko Madrida, pola engleske Premijer lige... U takvoj konkurenciji, to pišu Italijani, Milan i Juventus teško da će moći da se razmahnu. A i oni su, jelte, zainteresovani.   

Žoao Feliks je rođen 1999, uglavnom igra iza napadača, može da bude lažna "devetka", te da odradi posao po levom krilu. Zanimljivo da ga je Porto imao u svojim redovima još kao sedmogodišnjaka. Igrao je za mlađe kategorije Zmajeva sve do pre četiri godine, kada je Benfika preotela. U meču protiv Sportinga pre dva dana prebacio je cifru od 1.000 minuta u seniorskom fudbalu. A tu je i statistika koja ga stavlja uz rame najvećim talentima prethodnih godina. Sa osam pogodaka i tri asistencije njegov je učinak bolji od onog koji je imao Kristijano Ronaldo u to doba. U prvih 1.000 minuta u dresu Sportinga CR7 je postigao tri gola i jednom asistirao. Žoao Feliks po ovim parametrima bolji je i od Nejmara (4+4), odsno Kilijana Mbapea (4+4). 

Lionel Mesi je, doduše, ostao nedostižan - 13 golova i 8 asistencija. Ali ako Feliks izraste u igrača makar približnih kvaliteta Mesiju, nema sumnje da će onaj ko iskešira tih 120.000.000 ili nešto više napraviti pravi potez.   

Foto: Reuters


tagovi

Zimski prelazni rok 2019Letnji prelazni rok 2019Žoao Feliks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara