Nikolo Zaniolo iz Rome i Marcelo Brozović iz Intera
Nikolo Zaniolo iz Rome i Marcelo Brozović iz Intera

BOMBER IN SERBO: Oskari i Zlatne maline

Vreme čitanja: 5min | čet. 03.01.19. | 10:42

Plus, ocene timova na kraju prvog dela sezone

Iskoristićemo zimsku pauzu u Seriji A i prelaz između dve godine da virtuelno dodelimo „Oskare“ i „Zlatne maline2 u italijanskom fudbalu za 2018. i da ocenimo prvoplasirane timove u prvenstvu na polovini šampionata.

OSKARI

Izabrane vesti

NAJBOLJI GOLMAN: Đanluiiđi Donaruma. Čuvar mreže Milana, i pored kikseva koje je imao tokom sezone, napravio je značajan napredak, posebno u poslednjih nekoliko meseci. Rosoneri su i dalje u igri za Ligu šampiona zahvaljujući njemu.

NAJBOLJI DEFANZIVAC: Đorđo Kjelini. Kao vino je, što stariji to bolji. Murinjo je bio u pravu kada je rekao da je, sa Bonućijem, profesor sa Harvarda. Štaviše, za razliku od svog klupskog druga, Kjelini ređe pravi greške.

NAJBOLJI VEZNI IGRAČ: Nikolo Barela. Igrač sredine terena Kaljarija je već izrastao u kompletnog fudbalera. I pored toga što nema još pune 22 godine, pokazuje iskustvo igrača koji je prošao kroz hiljadu bitaka. Nije čudo što se oko njega otimaju svi najbolji timovi u Seriji A i što je cena već skočila preko 40.000.000 evra.

NAJBOLJI NAPADAČ: Kristijano Ronaldo. Bez konkurencije. Jednostavno, postoji CR7 i ostali. Danak godinama koji čak i on mora da plati odlično nadoknađujem stečenim iskustvom i fudbalskom inteligencijom. Još najmanje dve godine neće mu biti ravnog.

NAJBOLJI TRENER: Đan Pjero Gasperini. Šef stručnog štaba Atalante čini čuda treću sezonu zaredom u Seriji A. U poslednje dve godine Boginja je prodala Galjardinija, Kesija, Kaldaru, Spinacolu, Kontija, Petanju, Kurtića, Kristantea, pa opet igra najlepši fudbal u Seriji A i ima najefikasniji tim.

NAJBOLJI SPORTSKI DIREKTOR: Fabio Paratići.Već bi dovođenje Kristijana Ronalda bilo dovoljno za priznanje najboljeg u 2018, ali prvi operativac Juventusa se pokazao i kao odličan lovac na igrače koji dolaze bez evra obeštećenja, poput Emrea Džana.

OTKRIĆE GODINE: Nikolo Zaniolo. Roma je dobila i jare i pare u transferu Radže Najngolana u Inter. Preteruju oni koji ga porede sa Totijem, ali je igrač koji ima veliki potencijal.

NADA ZA 2019: Sandro Tonali. Režiser igre Breše likom, pregledom igre, dugačkim pasovima i pokrivanjem sredine terena podseća na Andreu Pirla. Biće interesantno videti gde će završiti sledeće godine, mada neće biti lako nikome da ga dovedu, s obzirom na to da će morati da pregovaraju sa vlasnikom Breše Ćelinom.

ZLATNE MALINE

Đovani Simeone i Đorđo Kjelini

GOLMAN: Federiko Marketi. Trebalo je da se preporodi u Đenovi, međutim izgubio je mesto od golobradog Radua.

DEFANZIVAC: Bastos. Bilo je teško izabrati između Bastosa i Markana. I jedan i drugi nisu igrali mnogo, ali kada su bili na terenu bilo je jasno zašto Inzagi i Di Frančesko nemaju poverenja u njih dvojicu. Nisu igrači za Seriju A a kamoli za timove koji se bore za mesto u Ligi šampiona.

VEZNI IGRAČ: Havijer Pastore. Argentinac je apsolutno najveće razočaranje. Ni olakšavajuća okolnost da je bio povređen ne opravdava loše partije. Svaki put kada je bio na terenu izgledao je izgubljeno ili kao strano telu u timu Rome. Jednostavno se ne shvata gde bi trebalo da igra i šta bi trebalo da radi.

NAPADAČ: Đovani Simeone. Čolito je obećavao mnogo i činilo se da je Fjorentina prava sredina da odigra ulogu lansirne rampe za top klubove Evrope. Međutim, Simeone nije uspeo da pronađe golgetersku žicu u Firenci. Nije isključeno da proradi već u nastavku šampionata ali ostaje utisak da mu uvek nešto nedostaje da postane rasni centarfor.

TRENER: Đan Pjero Ventura. Posle debakla na klupi Italije, obrukao se i na kormilu Kjeva. Ne samo zbog slabog učink, dovoljno je videti šta je za kratko vreme učninio Di Karlo, već i zbog načina na koji je otišao iz Verone.

TIM: Bolonja. Dolazak Filipa Inzagija nije doneo željene promene na Dal’Ari. Štaviše, pojedini aspekti su se pogoršali. Bolonja ne samo da je među najneefikasnijim klubovima već i stvara malo šansi i retko šutira na protivnički gol. Ponekad se čini da bi mogla da igra do jutra i ne bi postigla gol.

OCENE TIMOVA NA POLOVINI SEZONE

JUVENTUS 9 - Dva poraza u Ligi šampiona i činjenica da Bjankoneri često ostavljaju otvoren rezultat do samog kraja meča i pored mogućnosti da ga zatvore mnogo ranije, ne nerviraju samo Maksa Alegrija već su i smanjili ocenu Juveu. U svakom slučaju Bjankoneri su veoma blizu desetke, dovoljno je da poprave par detalja, počev od realizacije. Odnosno da smanje raspon između stvorenih šansi i postignutih golova.

NAPOLI 8 - Karlo Ančeloti je uradio dosta sa svojim momcima. U prvenstvu je osvojio gotovo isti broj bodova kao Sari prethodne godine a u Ligi šampiona je do kraja bio u trci za prolaz u osminu finala sa Liverpulom i PSŽ-om. Da Marin nije napravio magičan potez za gol Bena na San Paolu, Napoli bi danas bio u osmini finala Lige šampiona. Dodatni kvalitet ovosezonskog Napolija u odnosu na prethodne je mnogo veći izbor igrača za prvu postavu. Zasluge za to idu direktno Ančelotiju.

INTER 7 - Nerazuri su zaslužili bolju ocenu, ali način na koji su ispali iz Lige šampiona i kriza na prelazu iz novembra u decembar je pokvarila utisak. Spaleti je pogrešio u proceni sa Najngolanom, ali je zato pogodio sa Žoao Marijom koji je izgledao kao definitivno izgubljen igrač za Inter. Takođe, Spaletijev tretman je poboljšao kvalitete Politana, Brozovića, a Ikardija počinjemo da otkrivamo kao kompletnog igrača, ne samo fudbalera zaduženog za finalizaciju akcija.

LACIO 6,5 - Nebeskoplavi zaslužuju prelaznu ocenu, jer su u zoni Lige šampiona uprkos slabijoj formi Luisa Alberta i Sergeja Milinkovića Savića, odsustvu Lukasa Leive zbog povrede i prepolovljenog golgeterskog učinka Imobilea u odnosu na prethodnu sezonu. To navodi na zaključak da bi Lacio mogao da promeni uobičajeni scenario koji je podrazumevao odličan jesenji i promenljivi prolećni deo sezone.

MILAN 6,5 - Ocena za Rosonere se čini na prvi pogled visoka, međutim kada se pogleda spisak igrača koji su bili povređeni, a neki će biti još dugo (Bilja i Bonaventura) onda se shvata da je 31 bod posle 19 kola zadvoljavajući učinak. Tim pre što je Milan penalizovan nedovoljnim poverenjem koje lebdi iznad glave Rina Gatuza, ne samo u medijima već u samom Milanelu.

ROMA 5,5 - Nisu dovoljne poslednje dve pobede u kalendarskoj godini i prolaz u osminu finala Lige šampiona za prelaznu ocenu. Đalorosi su krenuli u ovu sezonu kao tim koji je trebalo da bude bez većih problema među prva četiri na tabeli. Svi Romini nedostaci su bili kompenzovani srećom na žrebu u Ligi šampiona, kako za grupu tako i za osminu finala, a zaostatak od dva boda od četvrtog mesta u prvenstvu više je rezultat malera drugih timova nego Rominih zasluga. Pozitivna okolnost je činjenica da je Di Frančesko već nekoliko puta u svojoj trenerskoj karijeri pokazao da zna kako da se digne iz pepela i preporodi tim kada su ga svi prežalili.

PIŠU: Roberto Pruco i Željko Pantelić


tagovi

JuventusInterMilanLacioFjorentinaKristijano RonaldoBomber in SerboŽeljko Pantelić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara