"Aleksandar Gligorić i Bred Fridel"
"Aleksandar Gligorić i Bred Fridel"

Bred Fridel za MOZZART Sport: Najspremnija smo ekipa na Mundijalu

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.06.14. | 09:23

Legendarni golman Amerikanaca sada radi kao stručni konsultant, ali kao vatreni navijač prati igre Klinsmanovih pulena

Aleksandar Gligorić i Bred Fridel(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Brazila)

U medija centru na Marakani skoro svakog dana možete da naletite na neko poznato fudbalsko ime. Uglavnom bivši asovi. Većini možete da priđete i pozdravite ih, fotografišete se sa njima, ali priča je zabranjena. Svi oni rade pod ugovorom kao stručni konsultanti poznatih televizija. Mekmanaman, Nevil, Pelegrini, Pojet, Stoičkov, Kanavaro, Montero... Oko njih bulumenta producenata, novinara i ko zna kakvih sve tipova koji budno motre da njihova TV zvezda kojim slučajem ne podeli neku mudrost sa ostalim medijima. Ako ste iz Srbije, šanse su vam još manje. Jedan od retkih koji je bio pristupačan za kraću priču je Bred Firdel.

Izabrane vesti

Legendarni američki golman čija seniorska karijera traje tačno dve decenije. Jedno od najpoznatijih lica engleske Premijer lige, rekorder u tom takmičenju po broju uzastopnih odigranih utakmica (310), aktuelni član Totenhema. Ljubazno je prihvatio poziv izveštača iz Srbije.

Danas njegova reprezentacija bije odlučujuću bitku za plasman u osminu finala. Bilo bi to treće zaredom za Amere. Dovoljan im je i bod protiv Nemačke.
"Nema tu razmišljanja o igranju na bod. Ni Nemci neće tako razmišljati. Lakše je da igraš normalno, daš gol i skineš pritisak sa leđa, pa neka onda protivnik umesto tebe bude u problemu. Kalkulisanja se obično ne isplate i obiju se o glavu na ovako velikim takmičenjima. Realno bi bilo da mi i Nemci prođemo dalje, ali ovaj Mundijal je doneo i previše iznenađenja, da bi nešto tvrdili sa sigurnošću", kaže Fridel i dodaje:
"Izazov je igrati protiv Nemaca koji su verovatno najbolja evropska ekipa. Pobeda nad njima bi donela veliko samopouzdanje celom timu. To što je Klinsman Nemac je veća prednost za nas, nego za njih. Radio je sa mnogim njihovim igračima i verovatno zna ono što mi ne znamo".

Amerikanci su do sada ostavili odličan utisak. Da ne beše onog gola Varele u nadoknadi, Portugalci bi već imali spakovane kofere, a vama bi prvo mesto u grupi bilo na dohvat ruke?
"Bilo bi dobro da osvojimo prvo mesto jer je Belgija ostavila odličan utisak i nije tim kojeg želite za protivnika. I pored tog primljenog gola protiv Portugala, ostavili smo odličan utisak. Svima je teško da igraju protiv nas. Mislim da smo fizička dominantna ekipa. Jedna od naboljih, ako ne i najbolja na Mundijalu u tom segmentu, što u ovakvim uslovima za igru donosi prednost i teško je bilo kome da nam parira. Pogotovo ako dođemo u nokaut fazu gde nema prostora i vremena za ispravljanje grešaka. Ceo tim dobro funkcioniše, nemamo šta da zamerimo momcima"-

Da li je Klinsman najzaslužniji za to? Da li je ekipi usadio nemački mentalitet?
"Mi nikada nismo bili ekipa koja se unapred predaje i naša reprezentacija ide uzlaznom putanjom već 20 godina. Pre osam godina smo imali četvrtfinale, zašto da to i sada ne ponovimo? Klinsmanove zasluge ima, ali mi smo već postali prepoznatljivi po tom borbenom karakteru".

Reprezentacije iz Severne i Južne Amerike beleže mnogo bolje rezultate od onih iz Evrope. U čemu je razlika?
"Nemam neku posebnu mudrost da to objasnim. Hajde da ponovim te stvari o klimi i vremenskim uslovima o kojima svi pričaju. Neka bude to. Stvarno nemam neki konkretan odgovor. Trebalo bi da pitate veće stručnjake od mene za to. Ja sam i dalje aktivan fudbaler da bih bio ozbiljan analitičar", uz osmeh je zaključio američki golman.

Jedan od retkih današnjih fudbalera koji na Mundijalu ima potpuno drugačiju ulogu.

Pročitajte još tekstova Aleksandra Gligorića iz Brazila.


tagovi

reprezentativni fudbalMundijalskiDnevnikBred FridelBrazil2014GBrazil2014

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara