""
""

Buongiorno Italia: Roma kupuje za "skudeto", sudija se izvinio što je pokrao Lacio

Vreme čitanja: 6min | uto. 10.11.15. | 12:01

Inter se opisuje kao stena i mišići, a Fjorentina kao tehnika i cvet

Izabrane vesti

Italijanska sportska štampa odvaja veliki prostor za novi skandal u atletici koji se odnosi na teške optužbe na račun Rusije da je praktikovala „državni doping“ atletičara, te da je manipulisala rezultatima doping kontrola. Od fudbalskih tema u prvom planu su poređenja između Intera i Fjorentine koji su predstavljeni kao „zver i lepotica“, namera Rome da pojača defanzivnu liniju kako bi osvojila "skudeto", izvinjenje Taljaventa Laciju zbog neopravdano dosuđenog penala u korist Rome na derbiju. Gazeta objavljuje intervju sa Ibrahimovićem koji je potvrdio da je odbio ponudu Milana da se vrati prošlog leta u redove Rosonera ali i da mu je Italija i dalje u srcu. Citira se i nedvosmislena poruka selektora Antonija Kontea za Lorenca Insinjea da će za Italiju igrati samo onaj ko voli reprezentaciju.

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Najtiražniji sportski dnevnik u Italiji otvara današnje izdanje sa doping aferom koja je uzdrmala Rusiju i  kraljicu sportova. “Svetski skandal: Iz Rusije sa užasom“ aludira se na jedan od čuvenih filmova o Džejms Bondu (“Iz Rusije s ljubavlju”). „Dopingovanje sportista je državni projekat. Na kocki Olmpijada u Riju. WADA (Svetska antidoping asocijacija) traži od IAAF (Međunarodne atletske federacije): Suspendujte Rusiju na svim takmičenjima“. Gazeta podseća u redakcijskom komentaru pod naslovom „Sportski hladni rat“ da je sve počelo od otkrića novinara nemačke nacionalne televizije ARD da su rezultati doping kontrola ruskih atletičara, pred Olimpijske igre u Londonu, bili izmanipulisani u jednoj privatnoj laboratoriji pored Moskve i da su u tome učestvovali čak i agenti ruske tajne službe.

Ispod zaglavlja Gazeta objavljuje intervju sa Zlatanom Ibrahimovićem koji je juče proglašen po deseti put za najboljeg švedskog fudbalera: “Đavo od Ibre: Milan je vrh, mogao sam da se vratim“. U razgovoru za Gazetu Ibra je potvrdio da su Rosoneri poslali tokom prošlog leta ponudu za njegov povratak ali da je odlučio da ostane u Parizu. Ipak, Šveđanin bošnjačko-hrvatskog porekla ne zatvara vrata za eventualni povratak u Italiju: “Lubav prema Italiji mi je u krvi: bez obzira na sve to je najlepše prvenstvo na svetu“, izjavio je bivši fudbaler Juvea, Intera i Milana.

„Golgota Balotelija, medicinski pregled u Danskoj pre odluke o operaciji“, piše Gazeta o novim-starim problemom s kojim se suočio Super-Mario, a to je kila.

Milanski dnevnik poredi dva tima koji predvode karavan Serije A u ovoj sezoni: “Stena i cvet. Otkrivamo vam kako su se Inter i Fjorentina popeli na vrh tabele“. U podnaslovu se ističe da je Inter primio samo sedam golova (od kojih četiri protiv Ljubičastih na San Siru), ali i da je postigao polovinu golova koji su realizovali igrači Paula Soze. „Ali Inter nije tako zločest kako izgleda na prvi pogled: na listi najgrubljih timova, Inter je na pretposlednjem mestu“, podseća Gazeta. U tekstu na unutrašnjim stranama se kaže da su Nerazuri tim koji insistira na snazi i da igra vrlo pragmatičan, pa čak i ciničan fudbal. S druge strane, Fjorentina praktikuje lepršav fudbal i posed lopte. Kao simboli dva tima su izabrani Handanović i Iličič, dok je Medel predstavljen kao „čelični čovek“ Intera a Bernardeski kao velika nada italijanskog fudbala koji bi mogao da krene stopama velikih ljubičastih „desetki“ poput Roberta Bađa i Đankarla Antonjonija.

U svojoj autorskoj analizi Arigo Saki tvrdi da je Fjorentina jedna deliciozna ekipa dok bi Mančini trebalo da još više radi na uigravanju tima i da se ne zadovolji postojećim nivoom.

Gazeta prenosi i upozorenje generalnog direktora Juventusa Bepea Marote treneru Bjankonera Maksu Alegriju: “Treće mesto je minimalni cilj“. List ali i drugi mediji su interpretirali Marotinu izjavu kao predočavanje Alegriju da će biti otpušten ako ne obezbedi učešće u sledećoj Ligi šampiona. Veliki prostor je dobila i izjava Marote da ne veruje da će Pirlo preći u Inter: “Koliko ja poznajem Andreuu on ne bi prihvatio eventualnu ponudu Intera jer je reviše  vezan za naše boje“.

U dnu strane Gazeta piše i promeni na klupi Sampdorije: “Odleteo Zenga, Montela dao pristanak, lopta u dvorištu Dela Valea“. U tekstu na unutrašnjim stranama se objašnjava da je poraz od Fjorentine bila kap koja je prelila čašu strpljenja predsednika Masima Ferera i da je ostalo samo da se utanače detalji sa porodicom Dela Vale oko dolaska Montele pošto je i dalje pod ugovorom sa Fjorentinom.

CORRIERE DELLO SPORT

„Roma kupuje za skudeto“, objavljuje naslov na prvoj strani Korijere sa fotografijom Mehdija Benatije koji je prvi izbor Đalorosih za pojačanje defanzivnog reda pošto oporavak Kastana ne ide brzinom koju su priželjkivali u Trigoriji, a Ridiger i pored dobrih partije u poslednje dve utakmice nije uspeo još da uveri ambijent da je dorastao mestu startera u Romi.

„Roma je spremna da se vrati na fudbalsku pijacu kako bi kupila jednog stopera: ideja Benatija, alternativa Orto“, stoji u podnaslovu.

„Salah, težak udarac. Van stroja više od mesec dana. Lulić se izvinio“, izveštava Korijere svoje čitaoce da će se Egipćanin najverovatnije vratiti na teren tek u 2016. godini a da je Senad Lulić poslao izvinjenje Salahu zbog pogibeljnog starta u derbiju.

I Taljavento se izvinio, piše Korijere, Laciju zbog nepravedno dosuđenog penala:“ Taljavento priznao: pogrešio sam“. U podnaslovu se kaže da je sudija zajedno sa sportskim direktorom Lacija Iglijem Tareom video usporeni snimak spornog faula Đentiletija nad Džekom i da je uvideo da da je faul napravljen van kaznenog prostora, te da se izvinio za napravljenu grešku.

Korijere objavljuje i veliki intervju sa Ćezareom Prandelijem koji je u ćaskanju sa novinarima rimskog dnevnik objansnio kako je Roma dobila derbi: “Igra iz prve i presing napadača Rome na nosioce lopte u Laciju. Tu vrstu igre je Roma primenjivala svih 90 minuta. Lacio je napravio kolektivnu grešku kod drugog gola Roma, ali Pioli je dobar stručnjak i Žervinjo igra bolje nego u prvoj sezoni, ove godine pronalazi čak i saigrače na terenu“, istakao je Prandeli.  

I Korijere prenosi skeptičnost Bepea Marote da bi Pirlo mogao da se vrati u Inter posle 15 godina: “Dragi Inter, zaboravi na Pirla“.

Ispod zaglavlja Korijere podvlači izjavu Antonija Kontea kojom je indirektno žestoko kritikovao ponašanje Lorenca Insinjea obelodanjujući motive zašto ga nije pozvao pod nacionalnu zastavu: “Nemilosrdni Konte: Dres Italije nosi samo ko je voli“.

TUTTOSPORT

Torinski sportski dnevnik je poput Gazete shvatio reči Bepea Marote kao poslednje upozorenje Masimiljanu Alegriju da će biti otpušten ako ne stigne na pobedničko postolje Serije A na kraju prvenstva: “Marota upozorio Alegrija: Treće mesto je minimalan cilj za Maksa“.

U podnaslovu se podvlači da za Juve plasman u Ligu šampiona nije samo pitanje prestiža i sportskih ambicija već, iznad svega ekonomska obaveza, budući da je učešće u Ligi šampiona neophodno da bi godišnji završni račun bio pozitivan.

„Konte: Pozivam  samo one koji vole reprezentaciju“, citira reči Kontea Tutosport upućene Lorencu Insinjeu koji se po mišljenju selektora Azura nije ponašao korektno tokom prethodnih utakmica i priprema Azura. Konte je poslao i poruku Andrei Pirlu da ako hoće da ide na Euro 2016 mora da igra u Evropi.

Ispod zaglavlja torinskih sportski dnenvik prenosi reči ohrabrenja Ćira Imobilea svom nasledniku u dresu Torina. “Beloti, budi staložen, golovi će stići“, posavetovao je Imobile koji je dao veliki doprinos u potapanju Real Madrida u Sevilji postigavši prvenac u dresu andaluzijskog tima.

„Samp, ćao Zenga. Montela rekao da“, najavljuje Tutospot promenu na klupi Sampdorije napominjući da je potrebno da predsednik Ferero postigne dogovor sa vlasnicima Fjorentine braćom Dela Vale koji i dalje imaju pod ugovorom Montelu.

 „Inter - Fjorentina, dva različita lica na čelu tabele. Mišići protiv tehnike“,  i Tutosport, kao i Gazeta, insistira na različitom stilu i putu kojim su Nerazuri i Ljubičasti stigli do vrha tabele.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Samir HandanovićRomaMilanMehdi BenatijaLorenco InsinjeLacioJuventusJosip IličićItalijaInterFjorentinaEvropaAntonio KonteAndrea Pirlo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara