""
""

Derbi debitanata: Loše vreme iza nas

Vreme čitanja: 5min | uto. 03.11.15. | 10:26

Za crveno-bele poraz nije opcija, dok Parni valjak ima svoj san i želju da uzme meru apsolutnom favoritu...

Dan je večitog derbija. Meča satkanog od emocija, ponosa. Utakmice koja budi posebnu energiju kod svih istinskih poklonika igre pod obručima i adrenalin podiže do kritične tačke. Kakav god da je, kakve god da su okolnosti, večiti derbi je bio, jeste i biće svetinja srpske košarke. Igrači i treneri dođu i prođu, ali jedno ostaje - sportski plamen koji najveća utakmica stvara kako bi se rodili neki novi heroji i idoli. A večeras će u beogradskom hramu košarke jedan takav okršaj imati igrači Crvene zvezde i Partizana (18.00, TV Arena sport).

Izabrane vesti

Vremena su takva, teška i nepredvidiva. Jednog dana ste na vrhu, sledećeg na dnu. I obratno. Kroz takva, turbulentna vremena prošli su i najveći srpski klubovi. Crvena zvezda jedva se iščupala iz kandži finansijskog kolapsa koji je klubu pretio godinama unazad, a ista „bolest“ sada je zahvatila Partizan. 

POGLEDAJTE SVE KVOTE ZA OVAJ MEČ

Za Crvenu zvezdu, važećeg osvajača Kupa Radivoja Koraća, Jadranske lige i prvenstva Srbije poraz nije opcija. Posle već dva kiksa u regionalnom takmičenju, te loših izdanja u evropskim okvirima, crveno-beli žele skalp najvećeg protivnika, kako bi zalečili rane posle lošeg izdanja u Podmoskovlju i poraza od 38 razlike protiv Himkija. Pobeda u večitom derbiju crveno-belima dala bi injekciju samopouzdanja pred nastavak evroligaške sezone i meča protiv Fenerbahčea u Kombank Areni, ali i preko potrebnu snagu kompletnom timu, a posebno Vladimiru Štimcu i Kvinsiju Mileru, koji se i dalje navikavaju na novi sistem. 
"Mi smo pokušali i pre duela s Himkijem, a i u ovim danima da uradimo maksimalno moguće da izgledamo bolje nego u Rusiji. Ali ono što ja očekujem jeste da budemo malo bolji. U ovom trenutku nemoguće je da budemo mnogo bolji. Uspeli smo da uradimo svi zajedno tri treninga i večeras nas čeka četvrti u ovom sastavu koji je trenutno na raspolaganju. Dobrom motivacijom i igrom nadam se da ćemo doći do bodova. Igramo bez Mitrovića i Dangubića, dva igrača za koje se smatralo da bi trebalo da budu nosioci igre ove generacije, ovog projekta. Sada nam nije lako, uspeli smo da se snađemo bez Dangubića, a posle Mitrovića vidite kakvo je stanje. Nikada nije lako raditi u takvoj sitauciji, a treneru je takođe teško", poručio je trener Crvene zvezde, Dejan Radonjić

Pod velikim pritiskom igrači Crvene zvezde nalaze se u danima iza nas, a posebno se to odnosi na inostrana pojačanja, Gala Mekela i Rajana Tompsona, koji i dalje nisu ispunili očekivanja uprave, pa će u ovom, ali i narednih nekoliko mečeva biti pod posebnom lupom. 
"Vremena ima - prostora nema, stalno smo pod lupom i to nije nimalo lako, ni za koga, postoji bojazan da dođe i do pada samopouzdanja posle poraza od Himkija, a svi znaju da naša spremnost nije na adekvatnom nivou", ističe strateg Zvezde. 

Pored već povređenih Luke Mitrovića i Nemanje Dangubića, Crvena zvezda nema novih problema sa povredama. Majk Cirbes je zalečio problem s leđima, a ova novost dobija na značaju ako se uzme da je nemački centar najbolji Zvezdin igrač ove sezone.


Crvena zvezda je dobila prethodna tri duela kod kuće protiv Partizana, dok crno-beli ne znaju za trijumf na strani u ovoj sezoni. Ono što treba posebno istaći jeste da se ovaj par nalazi u posebnoj ponudi kladionice MOZZART, tačnije u novoj igri "trostruki superpar", pa je tako kvota na pobedu Crvene zvezde uvećana na 1,30, dok bi trijumf Partizana našim kladiocima doneo kvotu 6,60.


Oba kluba će u meč ući sa pregršt debitanata u večitim derbijima. Crvena zvezda imaće ih šestoricu (Tompson, Mekel, Simanić, Nastić, Gudurić, Miler), dok će Partizan pored trenera Petra Božića imati i minimum četvoricu novih igrača (Džouns, Koprivica, Magdevski, Vrabac).

Partizan dugo nije bio u ovakvoj situaciji uoči nekog derbija sa najvećim rivalom. Otprilike, crno-beli se nalaze negde gde je bila Zvezda 2010. ili 2011. godine. U klubu su se posle rastanka sa Predragom Danilovićem i Duškom Vujoševićem okrenuli konceptu štednje i najavili da će ovo biti sezona finansijske konsolidacije.

Takva odluka uticala je, naravno i na sastav tima, koji ove godine po kvalitetu definitivno nije na nivou iz prethodnih sezona. Potvrda toga došla je i na terenu, pošto ekipa Petra Božića trenutno deli poslednje mesto na tabeli sa učinkom od dve pobede i pet poraza.

Teško da ova utakmica može da služi za “vađenje“, ali svakako bi Partizan mogao da proba da makar popravi utisak posle veoma lošeg starta sezone. Ono što je Božić najavio, a ne bi ni smelo da dolazi pod sumnju, kada je Partizan u pitanju je agresivna igra i borbenost.
"Ovaj prvi deo od sedam utakmica mogao je da ima drugačiji ishod, bolji po nas. Za to nam je falilo iskustvo i sreća. Što se tiče ekipe i uloge favorita u derbiju, ono na šta treba da se fokusiramo jeste agresivnost i borbenost, to tražim najviše. U prvom delu je bilo utakmica gde nismo bili favoriti, a bili smo blizu pobede. Jedini zahtev od mene je da damo svoj maksimum u meču protiv Crvene zvezde", apostrofirao je trener crno-belih koji su i dalje u potrazi za internacionalnim pojačanjem na poziciji plejmejkera.

Na sreću navijača najtrofejnijeg srpskog košarkaškog kluba, ima i dobrih vesti za ovaj derbi. Prva je da će konačno za Partizan debitovati američki krilni centar Kevin Džons koji zbog papirologije nije igrao u prošlom kolu protiv Krke. 

Druga dobra stvar za Partizan je povratak u ekipu Mihajla Andrića koji se povredio još letos na početku priprema. Naravno, veliko je pitanje koliko će on moći da pomogne ekipi u večerašnjem duelu, ali ga je na lični zahtev Božić uvrstio u protokol.
"Dosta dugo radim sa strane i pokušavam da se spremniji vratim. Ne biram, raspored je takav i želim da zaigram. Videćemo koliko ću moći da pomognem ekipi", istakao je krilni košarkaš Partizana koji takođe ulogu favorita prepušta Crvenoj zvezdi kao aktuelnom šampionu regionalnog takmičenja.

Uostalom, ako se pogleda prošla sezona, crno-beli su izgubili čak devet okršaja sa Crvenom zvezdom, slavili su u samo tri navrata i ostali bez ijednog trofeja prvi put posle 14 godina. To je jasan pokazatelj i za ovu sezonu kako stoje stvari u srpskoj košarci, a još jasnije je da borbenost i agresivnost mogu da guraju ekipu do određene tačke, ali da ne mogu nikako da nadomeste manjak kvaliteta. 

Podsetimo, posle sastanka čelnika dva kluba navijači Partizana će putem razmene karata dobiti 300 ulaznica za meč u dvorani Pionir.

MOZZART pratite i na Vajberu!

(FOTO: Star Sport, MN Press, Aba-liga.com / Partizan NIS)


tagovi

Rajan TompsonPetar BožićFK PartizanMihajlo AndrićKvinsi MilerKevin DžounsJadranska ligaGal MekelDejan RadonjićFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara