"Najudaljenija ligaška putovanja"
"Najudaljenija ligaška putovanja"

Deset najgorih gostovanja na svetu: Putuju osam dana, prevale sedam vremenskih zona i četvrtinu planete!

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.03.15. | 15:21

Znate li koja su najgora putovanja?

Najudaljenija ligaška putovanjaDa li ste čuli za urugvajsku „tramvaj ligu“? Tamo je u sezoni 2012/13 od 16 prvoligaša čak 15 bilo iz Montevidea. Jedini „uljez“ zvao se Sero Largo, iz gradića Melja, udaljenog 395 kilometara od metropole. Ostali su bili na površini od 525 kilometara kvadratnih i putovali jedni drugima po pet minuta. Najduži put u Montevideu imali su fudbaleri Huventuda iz predgrađa Las Pijerdasa, koji su za utakmicu s Defensor Sportingom morali da preputuju 20-ak kilometara. Gradskim prevozom ili automobilom, trebalo im je 40 minuta. Te sezone u urugvajskoj Primeri svako kolo igralo se sedam gradskih derbija! 

Sada idemo u drugu krajnost...

Izabrane vesti

Znate li koja su najduža gostovanja u svetu fudbala? U Premijerligi to je dvoboj Njukasla i Svonsija. Dva grada udaljena su 1.126 kilometara. Kada bi to čuli fudbaleri Baltike iz Kalinjingrada i Luč Energije iz Vladivostoka, gotovo sigurno bi se slatko nasmejali.

Naime, ova dva kluba prilikom međusobnih gostovanja prevale čak četvrtinu planete da bi odigrali ligašku utakmicu. Udaljenost između Kalinjingrada i Vladivostoka je 10.343 kilometara! Da stvar bude bolja, Baltika i Luč Energija igraju u Drugoj ruskoj ligi!

Kada je u septembru prošle godine Luč slavio u gostima protiv Baltike sa 2:1, pobedu su proslavili s nekoliko hrabrih navijača koji su prešli ukupno više od 20 hiljada kilometara, te prevalili sedam vremenskih zona. Kako se sve može preći ova razdaljina i koliko bi to trajalo?

Četrnaest sati: avionom preko Moskve.

Pet dana i devet sati: ako bi putovali autom, išli bi pored kineske granice, kroz Mongoliju i Kazahstan, te kroz Litvaniju i Letoniju. U jednom smeru potrošili bi goriva u vrednosti od oko 1.200 evra.

Sedam dana i osam sati: ako bi putovali vozom. Cena karte je 8.000 rublji, odnosno oko 125 evra.

Tri meseca: ako ste entuzijast i krenete peške, trebalo bi vam nešto manje od tri meseca. Otprilike, 2.000 sati ili 83 dana hodanja.

Kaliningrad-Vladivostok

Inače, Luč Energija je jedan od najomraženijih ruskih klubova. Razlog? Grad iz kojeg dolaze, Vladivostok – najveća ruska luka na Pacifku – smešten je nedaleko od ruske granice s Kinom i Severnom Korejom. I dok je od Moskve udaljen čak 6.430 kilometara, Peking je na 1.331 km udaljenosti, Tokio na 1.050 km, a do Seoula je samo 750 kilometara. Pamti se izjava Igora Akinfejeva, golmana moskovskog CSKA, nakon dugog puta i teškog poraza 0:4 u Vladivostoku:
Luč Energija bi trebalo da igra u japanskoj ligi!

Vladivostok

Vladivostok ipak nije zastrašio trojicu navijača Zenita. Oni su 2006. godine na put od 10.000 kilometara krenuli Hondom Sivik. Srećno su doputovali, uživali u pobedi 2:0 svojih ljubimaca, ali kad su trebali nazad kući, automobil im se pokvario. Osam dana Transsibirskom železnicom vraćali su se u Sankt Peterburg, a po povratku ih je klub nagradio za požrtvovnost i vernost – kao poklon ih je sačekao novi automobil!

A dok je Luč Energija u nižem rangu, ne vesele se samo najelitniji ruski klubovi, nego i oni evropski. Kada bi kojim slučajem izborili Evropu i izvukli na primer Nasional iz portugalske Madeire, bilo bi to rekordno gostovanje od 11.000 kilometara!

Deset "najgorih" ligaških gostovanja u svetu:

Baltika Kaliningrad (Ruska B liga) - Luč-Energija Vladivostok (Ruska B liga) 10.343km

Baltika Kaliningrad (Ruska B liga) - Sakalin Sakalinsk (Ruska B liga) 7.537km

Baltika Kaliningrad (Ruska B liga) - -Energija Kabarovsk (Ruska B liga)  7026km

Zenit Sankt Peterburg (Rusija) - Luč-Energija Vladivostok (Rusija)  6531km

Velington Finiks (A-liga) - Pert Glori (A-Liga)  5258km

Porto Riko Islanders (USL) - Vankuver Vajtkeps (USL)  5004km

Medan (Indonezija) - Persipura Jajapura (Indonezija)  4717km

Nju Ingland Revolušn (MLS) – Los Anđeles Galaksi/Čivas USA (MLS)  4166km

Čangčun Jatai (Kina) - Šenžen Šankinđin (Kina)  3550km

Deportes Arika (Čile Primera B) - Deportes Porto Mont (Čile Primera B)  3078km

Preuzeto sa: Germanijak.hr

(FOTO: Screenshot)


tagovi

RusijaKinaIgor AkinfejevČile

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara