"Desetorica odabranih"
"Desetorica odabranih"

Desetorica veličanstvenih: Ko je najbolji trener na svetu? (ANKETA)

Vreme čitanja: 2min | uto. 28.10.14. | 10:07

FIFA objavila deset kandidata za svetskog trenera godine

Desetorica odabranih

Ko je mozak broj 1 svetskog fudbala? FIFA je objavila spisak kandidata za priznanje trenera godine u svetu i na njemu se nalazi 10 imena od kojih su neka iznenađujuća. Žoze Murinjo je jedini klupski trener koji protekle sezone nije osvojio prvenstvo ili Ligu šampiona, dok je američki selektor Jirgen Klinsman najveće iznenađenje među kandidatima.

Izabrane vesti

Karlo Ančeloti jedan je od najvećih favorita, s obzirom na to da je Real Madridu doneo dugo čekanu 10. titulu prvaka Evrope. Veliku konkurenciju imaće u strategu gradskog rivala Atletika Dijegu Simenoneu, koji je na iznenađenje svih ljubitelja fudbala osvojio Primeru sa madridskim klubom i došao do velikog finala Lige šampiona. Simeoneov uspeh je još veći ako se zna da je Atletiko prva ekipa koja je u poslednjih deset godina uspela da ''preotme'' titulu Barseloni i Realu.

Antonio Konte iz Juventusa i Pep Gvardiola iz Bajerna predvodili su svoje ekipe do titule u Italiji, odnosno Nemačkoj. Oba tima došla su do trofeja na izuzetno dominantan način i stiče se utisak da su se njihova imena očekivala na listi.

Manuel Pelegrini osvojio je uvek neizvesnu Premijer ligu. Mančester Siti izdržao je napornu trku s Liverpulom i Čelsijem, okitili su se titulom i Čileanac se našao u krugu kandidata prvenstveno iz tog razloga. S druge strane, Žoze Murinjo je prethodne sezone ostao bez trofeja i iako kao vrhunski stručnjak definitivno pripada svetskom trenerskom kremu, Portugalac ove sezone na svom kontu nema ono što se računa prilikom vaganja o ovakvim nagradama, a to su trofeji.

Na spisku kandidata nalaze se i četiri selektora nacionalnih selekcija. Joakim Lev je možda i najveći favorit za priznanje s obzirom na to da se okitio titulom svetskog šampiona sa Nemačkom koja je u Brazilu bila više nego dominantna. Njegov rival iz finala u Riju, selektor Argentine Alehandro Sabelja, našao je mesto na ovom spisku pošto je prekinuo neuspešan niz Argentinaca na šampionatima sveta i doveo ih do finala.

Luj van Gal poveo je u Brazil podmlađenu reprezentaciju Holandije i niko mu nije davao prevelike šanse za uspeh, ali je uspeo da ''provuče'' Lale do polufinala gde su poraženi od objektivno kvalitetnijih Argentinaca. Najveće iznenađenje među kandidatima definitivno je selektor SAD-a Jirgen Klinsman. Nemački stručnjak predvodio je tu selekciju do najboljih 16 ekipa na Svetskom prvenstvu, ali je u 1/8 finala eliminasan od reprezentacije Belgije. Klinsman jeste podigao igru Amerikanaca na dosta viši nivo, ali bitniji rezultat je izostao, pa njegova kandidatura svakako jeste iznenađenje broj 1. 


tagovi

EvropaJirgen KlinsmanJoakim LevKarlo AnćelotiLuj van Galmeđunarodni fudbalPep GvardiolaŽoze Murinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara