"Slavlje Meksikanaca posle prvog gola Vele"
"Slavlje Meksikanaca posle prvog gola Vele"

Dobrodošao nazad senjor Karlos: Maestralni Vela nokautirao Holanđane! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 12.11.14. | 22:22

Posle tri godine u izgnanstvu napadač Real Sosijedada zaigrao za Meksiko i sa dva gola – a prvi je bio zaista prelep – produbio krizu Hidinkovih Lala. Na Amsterdam areni 3:2 za Sombrerose

Slavlje Meksikanaca posle prvog gola VeleFudbalska logika ponovo je zavladala Meksikom. Karlos Vela se vratio u najbolji tim centralnoameričke zemlje i odmah pokazao da nije trebalo ni da bude prognan iz istog. U prijateljskom meču na Amsterdam areni Sombrerosi su predvođeni profesorom Velom očitali fudbalsku lekciju osvajačima bronzane medalje sa poslednjeg Mundijala Holanđanima – 3:1 za tek četvrti poraz Lala na jubilarnih, 50 utakmica na stadionu Ajaksa i novu glavobolju za Gusa Hidinka.

Istina, selektor Lala nema toliko razloga za brigu kada je u pitanju napadački deo tima. Domaćini su i večeras imali više prilika za gol, dve lopte su i završile iza leđa Giljerma Očoe, ali je u odbrani ponovo duvala promaja. Hidink nikako ne uspeva da pronađe način da zakrpi rupe. Svih pet utakmica u njegovom drugom mandatu na klupi Lala počele su golovima u mreži golmana Holandije. Nijednom u tih pet utakmica Lale nisu izdržale duže od 22. minuta.

Izabrane vesti

Meksikancima je bilo dovoljno svega osam.

Doduše od projektila kakav je tada ispalio Vela jednostavno nema odbrane. Majstorija za 0:1 i prvi pogodak Vele u dresu sa nacionalnim grbom još od 2010.


Ubrzo su ipak  uzvratili Holanđani. Preciznije, učinio je to Vesli Snajder, koji je u 89. odapeo strelu kake su ga karakterisale tokom cele karijere. Neodbranjivo. U sam rogalj Očoinog gola.

Verovatno najlepši trenutak utakmice. A bilo ih je dosta.


Pokazalo se međutim da za pobedu nad ozbiljnom selekcijom što Meksiko svakako jeste nije dovoljno samo bezglavo jurišati napred. Nisu to Holanđani radili ni kada su istog protivnika porazili u osmini finala Mundijala u Brazilu golom Klas-Jana Huntelara sa penala u sudijskoj nadoknadi.

Tada Meksikanci nisu imali vremena da odgovore. A nisu imali ni Karlosa Velu. U 62. minutu Dani Blind je izgubio loptu, Hezus Tekatito Korona, prvotimac Tventea, u prvom kontaktu sa loptom sjajno povukao kontru i matematički preciznim pasom izbacio Velu samog ispred Tima Krula. Usledila je rutinska egzekucija svojstvena hladnokrvnim golgeterima. Meksiko je vodio sa 2:1.


Još se Holanđani nisu oporavili od tog šoka, a već je na semaforu pisalo 3:1. Havijer Ernandez Čičarito se iskupio za promašaj iz 59. minuta kada mu je Krul odbranio volej sa četiri metra. Čičarito je izvukao pouku i kada se opet našao licem u lice sa golmanom Njukasla, obišao ga i pogodio nebranjenu mrežu.

Bilo je jasno – Meksiko će upisati prvu pobedu nad Holandijom još od aprila 1961.


Imaju doduše Holanđani za čim da žale. Šut Danija Blinda sa nekih 25 metara zakačio je jednog fudbalera Meksika i prevario raspoloženog Očou, koji je kao i mnogo puta do sada činio čuda među stativama Sombrerosa.

Pokušavali su Kvinsi Promes, Žoržinjo Vajnaldum, Huntelar je promašio prazan gol sa dva metra… Nije vredelo. U pet utakmica po završetku Svetskog prvenstva četiri pobede Meksika i jedan remi. I samo jedan primljen gol.

Holanđani treba da se zamisle. U kvalifakacijama su već izgubili od Češke i Islanda. Od kada je Hidink preuzeo dirigentsku palicu pet utakmica i četiri poraza. Prvi u Amsterdamu još od maja 2012. godine.

Ne priliči to tako moćnom timu. "Onaj" promašaj Huntelara lepo je sve to sumirao.


(FOTO: Action Images)


tagovi

Dejli BlindHavijer Ernandes ĆičaritoHolandijaKarlos VelaMeksikoreprezentativni fudbalVesli Snajder

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara