""
""

Dosije “Nameštaljka veka”: Dan Tan bio šef mafije, Poleksić sumnjiv u Ligi šampiona, nameštena Visla (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.02.13. | 20:29

Centar kladioničarske mafije je bio u Singapuru, tarifa za namešten meč je bila 100.000 evra koje su raznosili kuriri, ukupno je na mito potrošeno preko 2,5 miliona evra. Najzanimljiviji meč koji je pod sumnjom je duel Lige šampiona u kojem je bačena sumnja na crnogorskog golmana iz Debrecina

 

Izabrane vesti

Izgleda da je nivo korupcije u fudbalu dostigao takve visine da je više bilo nemoguće sakrivati da je “najvažnija sporedna stvar na svetu” inficirana do srži. Mito, korupcija, nameštanje rezultata su stvari o kojima danas bruji ceo svet. Redovne glavne teme poput Mesija, Ronalda, Balotelija, Murinja su u drugom planu jer je ceo svet zapanjen najvećom aferom nameštanja rezultata u istoriji fudbala!

Mreža zločinačke organizacije se širila iz Singapura odakle su kuriri odlazili u svet i nosili mito u iznosima do 100.000 evra po utakmici, kojima su plaćali sudije i igrače. Na to je potrošeno oko dva i po miliona evra. Osumnjičena je 151 osoba iz Nemačke, 66 iz Turske, 50 iz Mađarske… Šef mafije je bio izvesni Eng Tan Set sa nadimkom Dan Tan (“Debeli Tan”) kriminalac iz Singapura, poznat i kao Kum singapurske mafije. Dan Tan je čak bio i u Sloveniji, sa Mađarima i Italijanima je usko sarađivao i ko zna gde sve je još bio.

Desna ruka mu je bio Mađar, što je otkrio i mađarski tužilac Laslo Anđeli. Njegova dužnost bila je da pod kontrolom drži sudije zemljake, odnosno da mečeve koje vode širom sveta, usmeravaju "kako koeficijent kaže".

Tada na scenu stupa Azija, gde se vrše uplate na dogovorene ishode putem interneta, ili telefonom preko bukmejkera, jer se na Dalekom istoku prihvaćaju opklade na parove koje se u Evropi blokiraju ili uopšte nisu u ponudi, upravo zbog sumnjivosti.

OTKRIVENO
680 – nameštenih utakmica u periodu od 2008. do 2011. godine
30 – zemalja u kojima se nameštalo
13.000 – mejlova pregledala policija
425 - osumnjičenih (igrača, sudija, zvaničnika, kriminalaca)
50 – i kusur ljudi je uhapšeno, broj stalno raste
9 – miliona evra bio čist dobitak kladioničarske mafije
2,5 – miliona evra potrošeno na podmićivanja

ŠTA SE NAMEŠTALO
2 – utakmice Lige šampiona
2 – utakmice kvalifikacija za LŠ
14 – utakmica u kvalifikacijama za Ligu Evrope
1 – utakmica u Ligi Evrope
2 – utakmice kvalifikacija za SP
1 – utakmica kvalifikacija za EP

Meč koji izaziva najviše pažnje je sudar Liverpula i Debrecina u Ligi šampiona 2009. godine, koji je Liverpul dobio sa 1:0. Danski mediji su došli do otkrića da je crnogorski golman Vukašin Poleksić koji je tada branio za mađarski tim, bio “čovek od poverenja” kladioničarske mafije. On je tada navodno primio mito da se meč završi sa najmanje tri gola. Poleksić je kasnije bio suspendovan na dve godine jer nije prijavio da je meč između Fiorentine i Debrecina, koji je završen rezultatom 4:3, takođe bio namešten. Liverpul je demantovao umešanost u bilo kakvo nameštanje. 

Jedna od takvih utakmica je bila i meč U20 reprezentacija Argentine i Bolivije, koju je 2010. sudio mađarski arbitar. Jer lakše je “ući” u jednog sudiju, nego u gomilu igrača. On je na pomenutom meču dosudio sraman penal koji je odlučio pobednika.

Procurelo je i da je bio namešten meč kvalifikacija za Ligu šampiona 2005. između Panatinaikosa i Visle iz Krakova. Iako su Poljaci imaliprednost od 3:1 iz prvog meča, dalje su prošli Grci u blago rečeno čudnoj utakmici. U trenutku kada je PAO vodio sa 2:0, prvotimac Visle, Marek Penksa je u 86. minutu postigao gol koji je značio da Visla ide dalje. Ali, sudija Majk Rajli iz Engleske je poništio gol zbog ofsajda, iako o ofsajdu nema ni govora, jer je Penksi loptu očigledno dodao jedan od Panatinaikosovih defanzivaca.

U sledećem napadu grčki klub je poveo 3:1, a zatim je drugi žuti karton dobio Radoslav Sobolevski, pa je produžetke Visla igrala sa desetoricom. Na kraju je PAO slomio otpor Poljaka i prošao dalje. 

Najviše informacija ima o nameštaljkama u Nemačkoj. Ali, u nižim ligama, ne u Bundesligi i Cvajti. Tamo je na nameštene utakmice na kladionicama uplaćeno preko 16 miliona evra, a čist dobitak posle “tačno pogođenog” rezultata, iznosila je preko 9 miliona evra.
“Ovo je najveća istraga o nameštanju utakmica u istoriji, koja nam je donela odlične rezultate, ali i ukazala na ogroman problem za integritet evropskog fudbala. Otkrili smo ozbiljnu kriminalnu mrežu", izjavio je direktor Europola Rob Vejnrajt.


tagovi

Bogdan TanjevićEvropameđunarodni fudbalnamestene utakmicesportsko klađenjeVukašin Poleksić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara