Dva mesta za ABA u Evroligi? Novosel priželjkuje, Paspalj ne očekuje mnogo

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.04.19. | 13:29

Podeljena mišljenja direktora i prvog ambasadora ABA lige oko učešća timova u Evroligi, kao i dolaska Olimpijakosa u regionalno takmičenje

Od kako je Valensija osvojila Evrokup i time obezbedila mesto u narednoj sezoni Evrolige, bilo je jasno da će istog trenutka krenuti borba za poslednju pozivnicu i mesto koje je time ostalo upražnjeno. Mnogi se nadaju da bi upravo Jadranska liga mogla da prigrabi tu poslednju kartu, te time dobije dva predstavnika naredne sezone u elitnom košarkaškom takmičenju.

Mišljenje o čitavoj situaciji izneo je Krešimir Novosel, direktor ABA lige, koji je govoreći u Jutarnjem programu Vijesti, izjavio da sve treba sagledati iz više uglova.
„Imamo situaciju za sledeću sezonu, jer je Valensija osvojila Evrokup, te je tako stekla pravo na učešće u Evroligi, a ona ima svoja pravila da ne mogu više od četiri kluba iz iste zemlje nastupati u tom takmičenju. To mesto se sada otvara za pozivnicu. Što se tiče svega, mogu reći da postoji šansa za sledeću sezonu, ali moramo videti šta će o tome reći bord Evrolige. Mislim da smo glavni kandidati za tako nešto, uz VTB ligu i turski šampionat, jer Francuska i Nemačka su već dobile specijalne pozivnice“, rekao je Novosel.

Izabrane vesti

Dodao je da nije realno očekivati da ABA liga dobije dva stalna predstavnika na duže staze.
„Dugoročnije gledano, mislim da nije tako realno da imamo dva tima u Evroligi. Ovo takmičenje će od naredne sezone imati 18 klubova, tako da je to osetno proširenje i već se znaju određena pravila na koji način je moguće doći do plasmana u to takmičenje. Uz to se gleda da dvoje finalista iz Evrokupa ulazi direktno u Evroligu, te mogu reći da je u nekom kraćem roku, da kažemo sledeće tri-četiri godine, gotovo nemoguće da će ABA liga dobiti još jedno fiksno mesto“, zaključio je direktor ABA lige.

Svoje viđenje je izneo i Žarko Paspalj, prvi ambasador regionalne lige, koji je za razliku od Novosela bio daleko manje optimističan po pitanju dodeljivanja specijalne pozivnice nekom od timova u ABA ligi.
„Iskustvo mi kaže da će to ići teško. I nisam baš siguran da će doći do toga. Naravno, bila bi fenomenalna stvar, ali tu pozivnicu neće samo tražiti timovi iz ABA lige, nego i mnogo drugih evropskih ekipa“, rekao je Paspalj.

Goruća tema ovih nedelja u regionu je i prelazak Olimpijakosa iz grčkog prvenstva u ABA ligu. Krešimir Novosel kaže da po tom pitanju ništa ne može da kaže dok ne bude održana Skupština klubova regionalnog takmičenja.
„U Podgorici smo imali čast gledati Olimpijakos ove sezone u Evroligi, a istina je da su Pirejci izrazili želju da učestvuju u ABA ligi. Sastali su se sa nama u Zagrebu i raspitivali su se o tome na koji način funkcioniše liga, a ove sedmice su imali razgovore sa nekim od klubova koji u njoj učestvuju“, nastavio je priču direktor regionalnog takmičenja.

Kaže da sve zavisi od odluke timova članova ABA lige, koji će imati završnu reč.
„Kod nas se ipak dobro zna kakav je sastav, sistem takmičenja i donošenje odluka, pa bi vrlo verovatno morale biti donete određene promene. Ništa ipak ne mogu da tvrdim dok se ne održi Skupština klubova koja bi mogla biti zakazana za kraj ovog meseca, na kojem će se razgovarati o tome da li treba ući u razgovore sa Olimpijakosom ili ne, nakon što svih 12 timova iznese mišljenje“, podvukao je Novosel.

Ipak, kaže da sve u životu ima svoje pluseve i minuse, pa tako i učešće Olimpijakosa u ABA ligi.
„Sa jedne strane je velika čast da se jedan klub kao što je Olimpijakos raspituje za učešće u regionalnoj ligi. To je jedna od pet-šest najvećih ekipa u Evropi i samo njihovo interesovanje nije mala stvar. Pre prošle sezone smo usvojili određena pravila da se jedino iz ABA2 lige može proći direktno u ABA ligu, a takođe postoji pravilo da samo timovi iz šest zemalja bivše Jugoslavije mogu učestvovati u regionalnom takmičenju. Zbog toga bi moralo onda doći do izmena pravila, što zahteva određeno vreme... Morali bismo razgovarati sa našim marketinškim i strateškim partnerima, kao i Evroligom, kako bismo videli kakvo je njihovo viđenje čitave situacije. Sigurno će timovi zauzeti različitu poziciju pred Skupštinu, ali to su sve samo moja nagađanja“, zaključio je Novosel.

Žarko Paspalj kaže da ne očekuje dolazak grčkog velikana u regionalnu ligu, te da bi u slučaju da ipak do toga dođe, to imalo negativan uticaj na ABA ligu.
„Mislim da od toga nema ništa, ali odlučujuću reč će dati vlasnici klubova. Moje mišljenje je da to ne bi bilo dobro za ABA ligu, jer imamo dobro prvenstvo i dolazak Olimpijakosa bi bio kontraproduktivan“, završio je priču prvi ambasador regionalne lige.

(FOTO: MN Press)


tagovi

Krešimir NovoselŽarko Paspalj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara