""
""

Evo trke za titulu: Sve je otvoreno, Ajaksu derbi, majstorija iz slobodnjaka i gol deteta čiji ugovor nije do kraja otkupljen (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 02.04.17. | 16:21

Na Amsterdam areni 2:1, Fajenord i dalje i dobroj poziciji

Evo drame u Holandiji! Ajaks je spasao prvenstvo. Na šest kola do kraja sve je otvoreno u trci za titulom. Najednom, umesto jednosmerne ulice imamo trku u dvoje, jer su Kopljanici tukli Fajenord u Klasikeru i vratili draž takmičenju koje se činilo rešenim - 2:1.

Sad nije, jer posle ishoda na Amsterdam areni ekipa Petera Boša se vratila u igru, prepolovila zaostatak na samo tri boda, pa ćemo prisustvovati završnici koja bi mogla da bude interesantna kao lanjska, rešenja u završnoj rundi.

Izabrane vesti

Praktično, sve je bilo gotovo već u prvom minutu. Slobodan udarac u korist Ajaksa izveo je Lase Šene, bio je to projektil zemlja - vazduh, koji se u 53. sekundi zario ispod prečke gola Bredlija Džonsa i od tog šoka lider nije uspeo da se oporavi. Rano vođstvo omogućilo je domaćinu da igra komotnije, da razvija akcije, preti iz svih pozicija, pa je pred kraj prvog dela prednost duplirana.

U glavnoj ulozi bio je David Neres Kampos. Reč je o 20-godišnjaku koji je zimus stigao u Holandiju iz Sao Paola, tako što je Ajaks otkupio samo 80 odsto njegovog ugovora za čak 15.000.000 evra. Doskorašnji mladi reprezentativac Brazila sjajno se snašao posle dodavanja Hakima Zijeha i postigao premijerni gol za Kopljanike. Bolje nije moglo.

Ajaks je igrao bez prvog strelca povređenog, Kaspera Dolberga, menjao ga je Bertrand Traore, a sa bokova mu pomagali Neres i još jedan poletara, Džastin Kljavert, što se pokazalo kao dobro rešenje, jer je domaćin sve vreme atakovao, nije stajao ni kad je vodio 2:0, pa je samo Bredli Džouns u drugom delu sačuvao Fajenord debakla.

Fajenord je, osim ranog primljenog gola, zadesio i maler kadrovske prirode, već u 11. minutu prvi strelac Eredivizije, Nikolaj Jorgensen, morao je napolje zbog povrede, zamenio ga je Mihael Kramer, ali nije bio ni izbliza opasan. Sve do nadoknade vremena kad je savladao Kamerunca Onanu za počasnih 1:2.

Derbi nije mogao da prođe bez incidenata. Izazvao ga je Steven Bergajs. Pred kraj prvog poluvremena, krilni vezista tima iz Rotermada se iznervirao, dok je koračao ka korner zastavi da izvede udarac iz ugla šutnuo je loptu na tribine ka navijačima Ajaksa, zbog čega je kažnjen žutim kartonom, a u znak osvete domaće pristalice su ga „častile“ upalajčem u glavu.

I to je derbi.

Razlika je sad tri poena u korist Fajenorda, ali prednost lidera je u činjenici da ima daleko bolju gol-razliku i od Ajaksa i od PSV-a (pet bodova manje), koja je u Holandiji odlučujuća ako su rivali bodovno poravnati, uz napomenu da Kopljanici u poslednjem kolu igraju derbi u Ajndhovenu.

EREDIVIZIJA - 28. kolo

Subota:

AZ Alkmar - Groningen 0:0

Cvole - Ekscelzior 1:1 (1:1)
/Varmerdam 26 - Bruns 34/

Sparta - PSV Ajndhoven 0:2 (0:2)
/Lokadija 21, Van Ginkel 42/

Herakles - Herenven 4:1 (4:1)
/Nijemejer 9, Armenteros 20, Kuvas 26, Peterson 44 - Gučanejad 5. penal/

Utreht - Viljem II 2:0 (1:0)
/Aler 10, Živković 90+3/

Nedelja:

Vitese - Nejmehen 2:1 (0:0)
/Van Folfsvinkel 51, 84 pen - Kadioglu 66/

Ajaks - Fajenord 2:1 (2:0)
/Šene 1, Neres 36 - Kramer 90+1/

Den Hag - Roda 4:1 (2:0)
/Beker 1, El Hajati 28 pen, Havenar 63, Volters 87 - Makrini 90/

Tvente - GA Igls 1:2 (1:0)
/Unal 45 - Hendriks 53, Ricmajer 66/

TABELA:

(FOTO: Action images)


tagovi

AjaksEredivizijaEvropaFajenordHolandijaLase Šene

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara