Faktor Dijaz – napadač kojeg je Lopetegi hteo! Golovi, plan Nejmar, leto 2019, reč navijača...

Vreme čitanja: 4min | sre. 29.08.18. | 13:30

Jučerašnja vest da je Real praktično dogovorio transfer, tačnije povratak Marijana Dijaza iz Liona za 22.000.000 evra i petogodišnji ugovor obeležiće sam finiš prelaznog roka u Španiji. Ponovo nije to fudbalska bomba o kojoj su maštali u Madridu. Ali, Real je dobio ono što je hteo. Tačnije, ono što je novi trener Đulen Lopetegi zahtevao

Celog leta fudbalska planeta čekala je Florentina Pereza. Da stavi prst na dugme za detonaciju i da posle zatvaranja velikog poglavlja zacementiranog s tri uzastopne evropske titule i odlazaka Zinedina Zidana i Kristijana Ronalda započne novu eru, simbolično nazvanu „Galaktikosi 3.0“ pravom erupcijom na tržištu.

Dugo je trajala neizvesnost. Pomalo razmažena i na luksuz naviknuta Realova publika (ne)strpljivo je čekala rasplet. Baš kao i prethodnih četiri i kusur godina. Želela je Harija Kejna, Roberta Levandovskog, Edena Azara, Nejmara, Maura Ikardija... Na kraju će po svoj prilici dobiti „siću“. Bar gledajući ono što je moglo da se dogodi. Alvaro Odriozola, Tibo Kurtoa i najskuplji – Vinisijus Žunior. To nije ono što se čekalo. Ali, nije ni kraj dolazaka u redove madridskog giganta.

Izabrane vesti

Jučerašnja vest da je Real praktično dogovorio transfer, tačnije povratak Marijana Dijaza iz Liona za 22.000.000 evra i petogodišnji ugovor obeležiće sam finiš prelaznog roka u Španiji. Ponovo nije to fudbalska bomba o kojoj su maštali u Madridu. Ali, Real je dobio ono što je hteo. Tačnije, ono što je novi trener Đulen Lopetegi zahtevao.

S obzirom na prethodno stanje stvari, Kraljevski klub nije imao vremena za manevar, pošto je u jednom trenutku pretilo da ostane i bez Dijaza pošto je Lion imao dogovor sa Seviljom. Real je zato morao da iskoristi opciju preče kupovine iz ugovora iz perioda kada je Marijano prelazio u Lion prošlog leta. Zato je transfer, na čije se ozvaničenje još čeka, dogovoren vrlo brzo.

Kakav će uticaj faktora Marijano Dijaz biti na Realovo poslovanje u budućnosti i na samu igru tima?

Izostanak Kristijanovih golova biće popunjen Dijazovim učinkom, ma kakav on bio. Pošto ga je Lopetegi želeo, jasno je da će Karim Benzema imati ozbiljnu konkurenciju. Pritom, Marijano je u poslednjih godinu dana sazreo i postao jedan od najubojitijih napadača u francuskom prvenstvu. Samim tim prilika da se strelac 21 pogotka iz prošle sezone dovede za, po današnjim standardima, malo novca nije mogla da se propusti.

Uostalom, Real će na konto Ronaldove prodaje Juventusu (117.000.000 evra) praktično dovesti četvoricu igrača za sistem.

Dakle, Real nije u gubitku. Istina, nema Ronalda, ali svima je bilo jasno da taj kraj mora da dođe jednog dana. Ono što je važno jeste da je Florentino Perez poslovanjem ovog leta zapravo pripremio teren za narednu godinu, kada se očekuje pravi BUM. Tako se, bar, šuška po Iberijskom poluostrvu.

Dijazov transfer neće imati nikakav uticaj na „Plan Nejmar“, koji se kovao i za ovo leto, ali očigledno nije bilo realno da se dogodi. Mada se nakratko pojavila gotovo senzacionalna vest da bi Kilijan Mbape mogao da bude TAJ, jasno je da Perez hoće samo Nejmara. Koji je u ovom trenutku, realno, marketinški daleko isplativija opcija, što je takođe važno. Da je Real, na primer, išao po Rodriga ili Ikardija, Levandovskog ili Kejna, morao bi da iskešira mnogo više novca nego za Marijana. Tada bi plan oko dovođenja Nejmara (ili Mbapea) morao da se preoblikuje... Ovako, Real je sačuvao sredstva za veliku ofanzivu koja se očekuje tokom godine, pa sve do sledećeg jula, avgusta...

Ono što je Realu, Perezu, a i Lopetegiju važno jeste da Marijanu neće biti potrebno vreme za adaptaciju, pošto je odavno upoznat sa sistemom rada u Kraljevskom klubu. Svlačionica ga čeka raširenih ruku, pošto je sa mnogima iz sadašnjeg Realovog pogona pokorio Evropu 2017. godine. Ne treba zaboraviti da je Marijano šest godina proveo u Realu, kroz mlađe kategorije i prvi tim.

Real Madrid je dobio timskog igrača. Nema etiketu „privatnika“, niti mu to dosadašnja reputacija dozvoljava. Njegova prvenstvena uloga trebalo bi da bude – zamena Karima Benzeme i starter onda kada Francuz bude odmarao. Jednostavno – biće Alvaro Morata od pre dve sezone. A ima sve odlike prave „devetke“. Snažan je, ima dobar šut i njuh da postigne gol.

Ako se neko pita zašto je baš Marijano doveden, odgovor leži i u glasu navijača. Florentinu Perezu je jako stalo do toga šta publika misli, posebno kada bombastičnih pojačanja nema, a u velikoj anketi madridske Marke, gde je učestvovalo preko 300.000 ljudi, Dijaz je dobio čak 24 odsto glasova. Drugi je bio Ikardi sa 22 odsto, pa onda Levandovski i Verner sa po 19 odsto glasova...

Očekivalo se više, nema dileme. Ali, Real opet ima dobar tim. Zadržani su MarseloLuka Modrić, Geret Bejl bi trebalo da dobije veći prostor i ulogu, pojačana konkurencija na desnom odbrambenom boku i na gol crti... Nema Kristijana, ali bez njega se može. I mora. 

Real nastavlja dalje i sprema teren za sledeće leto...

Foto: Action Images


tagovi

Marijano DijazLetnji prelazni rok 2018Đulen Lopetegi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara