Formalnost? Teško! Šampionska drama u Pioniru i Zvezdin spasilac Feldin!

Vreme čitanja: 4min | čet. 07.06.18. | 22:02

Kakva utakmica, kakav početak finala

Ludo, luđe - prva utakmica finala Superlige! Košarkaši Crvene zvezde napravili su prvi korak ka odbrani titule srpskog šampiona, pošto su na otvaranju finalne serije Superlige savladali FMP rezultatom 84:83 (24:25, 14:11, 18:25, 28:22) u napetoj završnici koja je rešena velikom trojkom Džejmsa Feldina na 12 sekundi do kraja!

Kakva drama! Da li zbog bliskih odnosa dva kluba poslednjih godina, ili zbog nečeg drugog, ali ovo finale je danima uoči prvog sudijskog podbacivanja lopte bilo posmatrano kroz lupu „sa koliko će razlike Zvezda dobiti“, a ne koliko će se utakmica igrati. Ispostavilo se da je takav stav određenog dela javnosti dodatno motivisao mladi i dokazivanja već željni tim Pantera. Puleni Vladimira Jovanovića pokazali su da u ovom finalu nisu samo statiste, niti zalutali izazivači, već tim spreman da se ozbiljno tuče za titulu! Od prve do poslednje utakmica, ma koliko ih na kraju bilo. 

Izabrane vesti

Na sam tok utakmice nije uticaj imalo samo loše šutersko veče crveno-belih (8/30 za tri), kao ni velika želja gostiju, već i sudijski kriterijum, koji nijednog trenutka nije bio ujednačen. Mnogo diskutabilnih odluka na obe strane, o kojima će se verovatno narednih dana pričati. Mada je izgledalo da bi susret mogao da se završi bez teških reči i tenzije, Pero Antić bio je prvi kome se početkom završne deonice spustila roletna zbog oštrih kontakta i faulova koji nisu svirani nad njim. Zbog toga je ušao u verbalni konflikt sa sudijskom trojkom (Vojinović, Juras, Maričić), a nakon što su se začule neke teške reči, Antiću je pokazan put u svlačionicu zbog dve tehničke greške, automatski i isključenja. Bilo je to u momentima kada je FMP imao vođstvo od tri poena (65:62) i priliku da sa penala dodatno uveća vođstvo.

Zato je potpuno ispravna konstatacija - kakva drama...

Ipak, Marko Jeremić je iskoristio samo jedno od dva pokušaja sa crte, da bi dodatni napad propao, nakon čega je Džejms Feldin brzo završio akciju i vratio neizvesnost u meč. Bio je to samo u nategnutu završnicu! Crvenu zvezdu je ponovo, baš kao i mnogo puta ove sezone, podigao i napred pogurao odlični Alen Omić sa deset vezanih poena, čime je u jednom momentu zaostatak crveno-belih pretvorio u plus od tri poena (72:69) na nešto više od četiri minuta do kraja utakmice. Ali, FMP se nije predao! Posle velike nesmotrenosti odbrane branioca titule Stefan Pot je proigrao usamljenog Marka Radovanovića u uglu iz čega se izrodila prva od četiri uzastopne velike trojke gostiju u samoj završnici! Posle još jedne Omićeve simultanke, Radovanovićev imenjak Jeremić pogodio je metu, a onda je to učinio još jednom - za 78:74 u korist Pantera! Na semaforu je bilo tek nešto više od dva minuta do kraja... 

Tada je na scenu stupio Zvezdin najbolji strelac ove sezone i od ove utakmice zvanično prvi stranac koji je u dresu kluba sa Malog Kalemegdana prešao granicu od 1.000 poena - Tejlor Ročesti. Dva uzastopna dalekometna hica, posle svih ćoraka koje su njegovi saigrači ispalili tokom utakmice! Prvo za totalno umanjenje deficita, a onda i Zvezdino vođstvo rezultatom 80:79, na tačno 101 sekund do kraja. Potpuno ludu završnicu dodatno je začinio Boriša Simanić sa svega dva iskorišćena slobodna bacanja, što Zvezda nije uspela da kazni jer je jako loše branila skok, što je gostima dalo nekoliko novih prilika da se rezultatski odlepe! Naravno, to su znali da iskoriste. Kakvu je trojku pogodio Stefan Pot, na samo 25 sekundi do kraja meča! Bio je to momenat kada su verovatno svi gledaoci u dvorani Aleksandar Nikolić pomislili na onaj, za njih najlošiji scenario u tom momentu - da bi Zvezda mogla da doživi poraz. Ipak, Feldin je imao drugačije planove. Pogodio je jednu od najvažnijih trojki ove sezone, na samo 12 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene! I upravo je ona rešila utakmicu!

Probao je Pot da se proslavi na kraju i imao je prodor za veliki brejk, ali lopta nije htela u koš... Zvezda je odnela pobedu!

Kod Crvene zvezde najefikasniji bio je Omić s 22 poena, uz pet skokova, dok je Ročesti imao 21 koš i čak 12 asistencija! Feldin je skupio 12 poena i četiri završna dodavanja. Uz samo dva pogotka za tri poena iz šest pokušaja. Kod gostiju najefikasniji bio je Nemanja Nenadić sa 19 poena i po pet skokova i asistencija, dok je Pot umalo stigao do tripl-dabla! Na kraju 12 poena, 10 asistencija i osam skokova. Marko Jeremić ubacio je 18 poena.

Piše: Nikola STOJKOVIĆ
Foto: MN Press, Star Sport


tagovi

Tejlor RočestiNemanja NenadićKošarkaška Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara