""
""

FOTO: Old Firm derbi - topli zec, uvrede, hirurške maske, polomljene WC šolje i Rod Stjuart

Vreme čitanja: 2min | sub. 10.09.16. | 16:50

Škotska opet na nogama

Posle skoro četiri i po godine pauze, navijači u Škotskoj konačno su imali priliku da gledaju prvenstveni Old Firm derbi između Seltika i Rendžersa. Policajci su se vratili u Premijer ligu, ali navijači tog kluba neće po dobrom pamtiti prvenstveni derbi i poraz uz petardu od 1:5 na stadionu Seltika. 

Izabrane vesti

Kao i uvek, kada igraju ova dva tima, ceo Glazgov je na nogama, navijači, mediji i pripadnici policije. Uvod u utakmicu je bio takav što su navijači Seltika u svojevrsnom špaliru kao kroz "toplog zeca" propustili gostujuću ekipu ispred stadiona.

Meta verbalnih uvreda bili su i fudbaleri i članovi stručnog štaba Rendžersa. Ovo je odavno postao folklor uoči jednog od najvećih derbija na svetu, pa se gosti nisu previše obazirali. 

Debitant u Old Firm derbiju: Džoi Barton iz Rendžersa

Mnoštvo ličnosti iz javnog života Škotske i Velike Britanije svrstava se na jednu od dve strane u Old Firm derbijima, a verovatno najpoznatiji navijači Seltika je legendarni roker Rod Stjuart koji je i danas bio na stadionu i imao baš dosta razloga za slavlje.

Junak današnjeg derbija bio je napadač Seltika, 20-godišnji francuski fudbaler Musa Dembele koji je postigao het-trik. Ovo je i njemu bio debi u gradskom okršaju i već sada je upisao svoje ime u istoriju Old Firma, nema dileme. 

U jednom trenutku i navijači Rendžersa su imali razlog za slavlje, kada je njihova ekipa u finišu prvog poluvremena smanjila na 2:1 preko Džoa Garnera. Ipak to je bilo samo zatišje pred buru, odnosno katastrofu.

Dobro su se zabavljali navijači na obe strane. Naravno, pošto je Seltik bio domaćin, bilo ih je mnogo, mnogo više. Grmelo je sa tribina, a bilo je i interesantnih obeležja kod pojedinaca.

Imali su navijači Rendžersa odgovor na provokacije domaćina. Pojedine pristalice gostiju na stadion Seltik Park ušle su dobro se zabavljajući sa hirurškim maskama na licu.

Kao i uvek, s obzirom da se radi o utakmici visokog rizika, pa čak i na terenu, nije moglo da prođe bez barem jednog isključenja. Ovaj put taj "srećnik" bio je još jedan debitant u dresu Rendžersa u Old Firm derbiju, Filip Senderos.

Derbi Glazgova oduvek je nosio više od fudbalskog rivaliteta. Pre svega verska podela po liniji protestanti (Rendžers) - katolici (Seltik). Iako se to u poslednje dve decenije za nijansu smanjilo, uvek su tu i britanski i irski simboli na tribinama.

Ipak, postoje i glasovi razuma, a to su za razliku od nekih prethodnih godina, bili treneri Seltika, Brendan Rodžers i Rendžersa, Mark Vorbarton.

I dok su jedni slavili na kraju i spremali se za žurku koja će sigurno da bude veoma bučna u zeleno-belom delu Glazgova...

... Drugi su odlazeći sa stadiona polomili sve što im je došlo pod ruku u toaletima.... Do sledećeg viđenja koje je zakazano za poslednji dan 2016. godine na stadionu Rendžersa, kultnom Ajbroksu.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Škotska Premijer ligaŠkotskaSeltikOld Firmmeđunarodni fudbalGlazgov RendžersEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara