Goga Bitadze poslednji put u Evroligi: Kakav pritisak, košarka je zabava! Kad mogu Zaza i Toko, mogu i ja

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.04.19. | 13:55

Košarkaš Budućnosti otvoreno pričao o karijeri, uzorima, kao i predstojećem NBA draftu

Goga Bitadze nije običan košarkaš. Postalo je jasno da je poseban onog trenutka kada je kročio na parket igrajući za Megu Bemaks. Kvalitet su brzo prepoznali i ostali, pa je prešao jesenas u Budućnost. Iskusio je u Podgorici Gruzin šta znači igrati u ozbiljnom i kvalitetnom takmičenju kakvo je Evroliga i pokazao da je sposoban da se nosi sa velikim zvezdama.

Tu nije kraj snovima i željama, jer želi da se oproba na najvećoj sceni, „preko bare“ - u NBA ligi.

Izabrane vesti

Izvesno će Goga Bitadze osvojiti nagradu za igrača koji je ove sezone najviše napredovao u Evroligi. A možda baš večeras i poslednji put istrči na teren u ovom takmičenju, pošto Budućnost gostuje Panatinaikosu u završnom kolu osnovnog dela sezone.

Govoreći za Eurohups, Goga ističe da mu je igranje u Evroligi pomoglo, te da mu je prijalo što je u svemu bio odmeren i išao korak po korak.
„Veliki je izazov igrati u Evroligi prvi put u karijeri. Ovde igraju neki od najboljih košarkaša na čitavom svetu i drago mi je što sam u ovakvom takmičenju počeo da gradim karijeru. Naučio sam dosta igrajući protiv drugih velikih igrača, nadam se da ću u budućnosti napredovati“, započeo je Bitadze.

Ističe da mu je najteže bilo da igra protiv Džordana Mikija, centra Himkija, te da mu je on zadao najveću glavobolju u Evroligi.
„Definitivno me je Miki najviše namučio. Uspeo je da pogodi dosta teških šuteva u poslednjoj deonici, iako sam dao sve od sebe da ga zaustavim“.

Zaza Pačulija i Toko Šengelija su dva velika imena gruzijske košarke. Bili su uzor mladom košarkašu.
„Dok sam bio dete stalno sam gledao Pačuliju i Šengeliju kako igraju za reprezentaciju. Tad nisam mogao ni da pretpostavim da ću igrati na istom nivou, ali rekao sam roditeljima „kad mogu oni, zašto ne bih mogao i ja?“ I evo me“.

Danas ga mnogi stavljaju u isti koš sa Lukom Dončićem i najavljuju ga kao sledeće veliko „evropsko čudo“. Bitadze kaže da zbog toga ne oseća pritisak, da mu je u glavi samo prva sledeća utakmica.
„Nikad nisam nervozan, ne osećam pritisak, znam da ću uvek pružiti maksimum. Važno mi je da izađem na teren i budem onaj 'stari ja'. Ne želim stres. Košarka postoji da bismo se igrali, zabavili se“.

Osim Pačulije i Šengelije, Goga je istakao da je mesto među uzorima našao i Georgi Šermadini, mada se spisak ne završava, već na njega valja dodati velikane NBA lige.
„Kada sam krenuo više da pratim NBA ligu, brzo sam zavoleo način na koji je igrao Kevin Garnet. Mislim da je i Hakim Oladžuvon bio fenomenalan, udarili su snažan pečat u najjačoj ligi na svetu. Neverovatan je način na koji su proigravali saigrače i postizali poene“.

Bitadze ističe da je prethodnog leta dosta radio na šutu za tri poena, ali da je zbog sjajnih pojedinaca u Megi i Budućnosti, ipak, maksimalno ograničio pokušaje sa distance u takmičarskim utakmicama.
„Svakodnevno vežbam na svom šutu. Znam da mogu lako da pogodim sa distance i to sam ranije i radio u ABA ligi. Teško je doći do šuta pored ostalih saigrača, kojima je to primarni zadatak. Nadam se da ću uspeti da napredujem u mesecima koji dolaze“.

U junu ove godine naći će se na NBA draftu, nada se da će ga neki od timova izabrati.
„NBA je bio, a i sada je moj najveći san. Kad ljudi pomenu da je realno da me neko izabere u svoj tim ove sezone, to mi laska. Velika je to stvar, samo me motiviše da budem još bolji. Sad sam fokusiran na igre u Budućnosti, igramo polufinalnu seriju protiv Cedevite, moramo da pokažemo kvalitet“.

Niko nije imao toliki uticaj na karijeru fantastičnog Gruzina kao njegova porodica.
„Moja najveća snaga. Majka i sestra su mi pomagale u svemu, pratile me na treninge kad sam bio mlađi, terale me da budem najbolji što mogu. Nikad nisu previše pričale o tome, samo su pružale podršku, beskrajno sam im zahvalan na tome“.

Za kraj, košarkaš iz Gruzije je otkrio i ko mu je trenutno omiljeni igrač u NBA ligi.
„Lebron Džejms. Neverovatan košarkaš, uživam u njegovom stilu. Žao mi je što Lejkersi nisu uspeli da se domognu plej-ofa“, zaključio je Goga.

FOTO: Star sport, MN Press, ABA league


tagovi

Goga BitadzeKK Budućnost PodgoricaABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara