""
""

GOREĆE SOLUN VEČERAS: Gaspromov PAOK protiv sirotinjskog Arisa (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.02.13. | 10:08

Ljuti gradski rivali Aris i PAOK će odmeriti snage u severnogrčkom derbiju. Komšijski okršaji su kroz istoriju donosili zanimljive, često i incidentne susrete. PAOK se bori za izlazak u Evropu, Aris – za goli život

 

Izabrane vesti

Solun, drugi najveći grad u Grčkoj sa svojih milion stanovnika, leti je omiljena destinacija ovdašnjih turista na proputovanju ka morskim odredištima, čuven po srpskom vojničkom groblju Zejtilniku, gradskom simbolu Beloj kuli, ali i šoping centrima „Kozmo“ i „Ikea“. Ipak, ovog vikenda biće u znaku fudbala, jer je na programu veliki gradski ili severnogrčki derbi: Aris – PAOK (18.30 – TV Arena sport 4).

Prošlo je čak 28 godina od kad je titula poslednji put završila u Solunu, decenijama su gradski rivali u podređenom položaju zbog bogatih atinskih velikana Olimpijakosa i Panatinaikosa, a na prste jedne ruke mogu se izbrojati iole zvučnija fudbalska imena koja danas brane boje dva tima. Bez obzira na to  dueli Arisa i PAOK-a i dalje su priča za sebe.

Rivalstvo datira od 1926. godine, praktično od osnivanja PAOK-a, još iz vremena kada su čak i navijači bili klasno podeljeni: za Aris je tada prevashodno bila lokalna buržoazija, dok su komšije podržavali mahom doseljenici iz Istanbula.

Kroz istoriju dva tima su odigrala bezbroj važnih mečeva, navijačima crno-belih (PAOK) u sećanju je ostala 1975. godina kada su slavili sa rekordnih 5:0, dok je Aris najubedljivi trijumf zabeležio 1966. pobedivši sa 5:1. O animozitetu među dva kluba svedoče i brojne tuče među najvatrenijim pristalicama, kao i podatak da je u prethodnih 87 godina samo 25 fudbalera i šest trenera branilo boje oba tima. Među njima i neki ljudi sa ovih prostora: Nikola Nikić i Vladimir Ivić na terenu, a Branko Stanković i Dušan Bajević na klupama.    

S obzirom na bratske odnose srpskog i grčkog naroda, a posebnu blizinu Beograda i Soluna, ne čudi što su i PAOK i Aris često znali da angažuju naše fudbalere. Tako su neizbrisiv trag među crno-belima ostavili Krčmarević, Iliev, Vukotić i Petrović, a u suprotnom taboru Gojko Zec, Ilija Petković, Ilija Ivić, Zoran Lončar...

Danas, dva kluba se nalaze u dijametralno suprotnoj situaciji: Aris je u finansijskoj agoniji, trenutno je na 14. poziciji sa samo dva boda od „crvene zone“ i predstoji mu grčevita borba za opstanak, dok je PAOK treći sa dva boda zaostatka za drugoplasiranom Asterasom i već je viđen dogodine na evropskoj sceni. Uspon kluba je povezan sa nedavnom promenom vlasničke strukture, pošto je ruski Gasprom ostkupio 51 odsto akcija kluba i postao većinski vlasnik, posatvivši na mesto predsednika svog čoveka Ivana Savidija.

Ipak, gradski rivali nisu dobro započeli 2013. godinu, pošto je na poslednje tri utakmice Aris, koji ima ubedljivo najgoru odbranu u celoj ligi, osvojio dva, a PAOK samo jedan bod! 

Na papiru, crno-beli sa stadiona Tumba su apsolutni favoriti: nalaze se u gornjem domu, imaju kvalitetniju, iskusniju i tri puta skuplju ekipu, dok je Arisov tim jedan od najmlađih u grčkom fudbalskom šampionatu. Kao rezultat toga došla je ubedljiva pobeda PAOK-a u jesenjem delu kada su pred svojim navijačima slavili sa 4:1.

Ipak, derbi je derbi, pa često ne odlučuje kvalitet, već trenutak inspiracije, kolektiva ili pojedinca. Aris, koji je pre par dana ostao bez trenera pošto se španski stručnjak Lukas Alkaraz preselio u Granadu, uglavnom može da računa na sve raspoložive snage, dok mnogo veće probleme sa sastavom tima ima njegov kolega Jorgos Donis: povređeni su prvi golman Hakobo i Stafilidis, Južnoafrikanac Kumalo i dalje je na Afričkom kupu nacija

Možda debituju zimska pojačanja poput Hrvata Šildenfelda, golmana Itanđea ili Zvonimira Vukića. 

ARIS – PAOK (18.30 časova)
Stadion: Kleantis Vikelidis. Kapacitet: 22.800.

ARIS (4-2-3-1): Velidis – Kaznaferis, Pulido, Đanicis, Margaritis – Ikonomopulos, Papasterianos – Koeljo, Đanotas, Sunas – Aganco (Angeludis).

PAOK (4-3-3): Glikos – Konstantinidis, Šildenfeld (Incidis), Kacikas, Lino – Kacuranis (Rober), Lazar, Kače – Salpingidis, Atanasiadis, Lorens.

 


tagovi

EvropaGrčkaHaris Medunjaninmeđunarodni fudbalPAOKZvonimir Vukic

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara