"Dejvid Mojes na meti Ukrajinaca"
"Dejvid Mojes na meti Ukrajinaca"

GRUPA A: Uspeće Mojes... Posle Šahtjora

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.10.13. | 13:45

Trener Ukrajinaca Mirčea Lučesku uveren da će pomrsiti račune Mančester junajtedu.

Dejvid Mojes na meti UkrajinacaTeški dani Dejvida Mojesa na početku epizode na Old Trafordu upravo bi mogli da postanu još gori. Vukovi iz Šahtjora namirisali su krv i žele da po svaku cenu omrse brke pobedom nad jednim od najvećih klubova u istoriji fudbala – Mančester junajtedom.

Ono što je do pre nekoliko sezone delovalo gotovo nezamislivo danas izaziva jezu među zabrinutim navijačima Crvenih đavola. U Donjecku, pak, sasvim drugačija atmosfera.
"Utakmice Lige šampiona su za mene uvek praznici. Od kada sam došao ovde samo četiri velikana nam nisu dolazila u goste: Bajern, Real, Liverpul i baš Mančester junajted", opušteno počinje priču trener Šahtjora Mirčea Lučesku, ali to nikako ne znači da neozbiljno pristupa narednom izazovu.

Izabrane vesti

Naprotiv. Iskusni Rumun ne preza ni od "niskih udaraca".
"Vidim da Mojes još nije pronašao najbolju postavu. Na svakom meču menja četiri ili pet igrača. Veze između igrača nisu dobre, tim trpi... Ipak, poznajem Mojesov rad još iz Evertona, smatram da je među najboljima u Premijer ligi, a osim toga i Karlo Anćeloti, Manuel Pelegrini, pa i Žoze Murinjo imaju slične probleme. Kao i ja uostalom. Uveren sam da će Mojes pronaći pravu formulu. Ali... tek posle Šahtjora", optimista je Lučesku.

Iako ni Šahtjor ne blista, pa je poslednju pobedu na gostovanjima u prvenstvu Ukrajine izvojevao još 10. avgusta. Međutim, u prvom kolu je na Anoeti savladao Real Sosijedad i pokazao da je klub iz Donjecka zaista izrastao u tim iz možda ne prvog, ali sigurno drugog evropskog ešalona.

Mančester junajted je godinama na samom vrhu, ali je odlazak neprikosnovenog ser Aleksa Fergusona sve poremetio. Tražio je ser Aleks podršku za naslednika, ali posle silnih posrtanja Mojesu se drma tlo pod nogama.
"Bio sam u teškim situacijama i u Evertonu i Prestonu. Jedini lek je da se uspraviš i nastaviš da radiš. To ću i učiniti, a rezultati će doći. Ne sumnjam u to. Za Ligu šampiona su ti, ipak, potrebni svetski igrači, a nama takvi nedostaju", trudi se da ostane smiren Mojes.

Raspoloženje mu je svakako popravila informacija da bi Robin van Persi trebalo da bude u sastavu, ali ne i Rio Ferdinand, Anderson, Fabio i Vilfred Zaha.

ŠAHTJOR (4-2-3-1): Pjatov – Srna, Rakitski, Kučer, Ševčuk – Hubšman, Fernando – Kosta, Tešeira, Tajson – Luiz Adrijano.
MANČESTER JUNAJTED (4-2-3-1): De Hea – Rafael, Džouns, Vidić, Evra – Kerik, Kleverli – Valensija, Runi, Velbek – Van Persi.

Da li će Ruben Pardo ponovo ostati razočaran?Mnogo manje pompe u fudbalskom svetu izaziva drugi meč Grupe A u kojem će Bajer pokušati da u duelu sa Real Sosijedadom iskoristi prednost publike u Leverkuzenu.
"Ovo nam je prvi meč kod kuće i važno je da ovde i sačuvamo bodove", jasan je trener Aspirindžija Sami Hipija.

Uloga favorita je svakako na strani Nemaca, ali se sa Real Sosijedadom nikad ne zna.
"Na ovom nivou svaki meč odlučuju nijanse. Ne smemo da im dozvolimo da se razigraju, jer je to tipičan španski tim, koji mnogo zna lopte", upozorava Hipija.

Izostanak Ćabija Prijeta, jednog od najboljeg igrača gostiju, svakako ga raduje, ali ne treba zaboraviti da Bajer već za vikend očekuje bundesligaški derbi sa Bajernom iz Minhena. Strah od kiksa i loše uvertire za okršaj sa Bavarce svakako će lebdeti nad glavama Aspirindžija.

Doduše... Nemci su to.
"Kod kuće su uvek nezgodni", podseća Hagoba Arasate da je Bajer u prethodna dva učešća u evropskoj eliti bio maksimalan na BajAreni.

I unapred pravi alibi za eventualni neuspeh?
"Ako i izgubimo – nije smak sveta. Imamo još četiri utakmice. S tim da to ne znači da odustajemo od bodova. Naprotiv. Bajer je tipična nemačka ekipa. Visoka, atletska, ali igramo fudbal, ne košarku", otklanja Arasate dilemu i najavljuje napad na tri bodove.

BAJER (4-3-2-1): Leno – Hilbert, Spahić, Toprak, Beniš – Rajnarc, Bender, Rolfes – Sem, Son – Kisling.
REAL SOSIJEDAD (4-3-3): Bravo – Karlos Martinez, Inigo Martinez, Ansotegi, De La Bela – Bergara, Pardo, Agireče – Grizman, Vela, Seferović.

Kvote za večerašnje mečeve pogledajte na sajtu mozzartbet.com.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Bajer LeverkuzenDejvid MojesEngleskaEvropaHagoba ArasateLiga šampionaMančester SitiMirčea LučeskuNemackaReal SosijedadŠahtjor DonjeckSami HIpijaŠpanijaUkrajina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara