GRUPA F – MEKSIKO: Čik pogodi prvih 11?

Vreme čitanja: 5min | čet. 14.06.18. | 15:23

Napad hoće, odbrana klokoće, neuništivi Rafa, problemi s „prijateljicama noći“ i selektor koji je 48 puta promenio sastav

Nikad ne razočaraju, nikad i ne oduševe. Ravna linija. Ne samo što su redovni na završnim turnirima, nego obavezno prođu grupu, ali i isto tako obavezno ispadnu na prvoj stepenici nokaut faze. Takav scenario pratio je Meksikance od Mundijala 1994. sve do prethodnog u Brazilu, kad su ih sudije pokrale u osmini finala protiv Holanđana. Ovog leta gledaće da ostvare prvi cilj i „izađu“ iz grupe, međutim, imaju „dobre“ šanse da nastave tradiciju ranog ispadanja, jer će – budu li drugi – ići verovatno na Brazil.

Ako uopšte budu drugi, jer u danima pred završni turnir u Rusiji tema nisu ni selektor, ni izbor igrača, ni taktika, već druženje s „prijateljicama noći“. Neposredno pre leta za Kopenhagen, gde su odmerili snage s Dancima, fudbaleri Meksika su pozvali „u pomoć“ 30 prostitutki. Valjda da im olakšaju saznanje da će tri sedmice biti van doma. Nema tog fudbalera koji je odbio poziv na druženje, ali kad su mediji doznali o čemu je reč, pa „pljusnuli“ i fotografije na naslovnice tabloida, pojedinci su umesto o protivnicima u Grupi F morali da misle kako da spasavaju brak. Tako je Portov vezista Ektor Erera brže-bolje požurio da objasni supruzi šta se dešavalo pod okriljem noći, morali su na „peglanje“ i prekaljeni Rafa Markez i ostali, što je svakako ekipi poremetilo koncentraciju.

Izabrane vesti

MEKSIKO PROLAZI GRUPU - KVOTA 2,20

Mada, nije im prvi put. Sličnim egzibicijama pribegavali su i ranije. Još su 2010. ludovali s jednom ženom (!?) u Montereju (svi kažnjeni novčano, a Huarez i Vela suspendovani na šest meseci). Naredne godine, pred put na Kopa Amerika u Argentinu, „družili su se“ sa šest radnica jednog hotela u evkadorskom Kitu, Savez ih je sve kaznio polugodišnjom zabranom igranja za državni tim. Ovoga puta čelnici su bili milostivi.
U slobodno vreme mogu da rade šta žele. To su rizici kojima se svako izlaže“, nevešto je objasnio Giljermo Kantu, generalni sekretar FS Meksika.

Savez se, ipak, postarao da im obezbedi što bolje uslove, o čemu svedoči izgled soba u moskovskom hotelu. Personalizovane su, tako da je na vratima oslikana figura onog fudbalera koji će u njoj odsesti, dok je unutra poster reprezentacije. Valjda da ih podseti šta im je zadatak. I da ne pomisle na dame, nego na teren.

MEKSIKO OSVAJA 4+ BODOVA U GRUPI - KVOTA 1,67

Najveća snaga selektora Huana Karlosa Osarija je u napadu. Kolumbijac se oslanja na tri špica (Karlos Vela desno, Irving Lozano levo, Čičarito Ernandez u sredini) i to je dovoljno dobro funkcionisalo u kvalifikacijama, kao i na lanjskom Kupu konfederacija, gde su svakom rivalu dali bar po gol (Portugalija dvaput, Rusija, Novi Zeland, Nemačka). Možda Meksikanci previše očekuju od mlađanog Irvinga Lozana, međutim, popularni Čuki je sam podigao lestvicu očekivanja izvanrednog sezonom u PSV-u. Bude li imao odgovarajuću podršku saradnika, možda se ova reprezentacija ušunja u osminu finala, jer za nju Mundijal, praktično, počinje od drugog kola i susreta s Korejom, pošto su na premijeri sa Nemcima već prežaljeni.

Drugi važan sastojak u napadu je Havijer Čičarito Ernandez. Iako nema ni izbliza vrhunsku sezonu, a trenutno su bolji špicevi od njega i Lozano i Vela, Mali grašak je ubedljivo prvi strelac reprezentacije u istoriji (49 golova), ovo mu je treći, verovatno poslednji Mundijal, a ako mu kolege spreme šansu može da se proslavi, jer ga karakteriše snalažljivost pred i u petercu, ume da pokupi otpadak, zbog niskog težišta je nezgodan za čuvanje i te atribute pokušaće maksimalno da iskoristi.

MEKSIKO DAJE 5+ GOLOVA U GRUPI - KVOTA 3,55

Ako zatreba pomoć s klupe, tu su Benfikin Raul Himenez i Portov Hesus Korona, ali problemi za El Tri nastaju na sredini terena, kad valja graditi igru. Pogotovo što je Andres Gvadrado kuburio s povredom. Ili u odbrani gde nikako da pronađu „krštenog“ desnog beka, pa je to Ahilova tetiva ovog tima. Možda je zato Osorio na pojedinim mečevima pribegavao sistemu s trojicom pozadi. A štoperi Arauho i Moreno nisu baš stene, Rafa Markez je uprkos velikom iskustvu izraubovan (39 godina), dok je Portov Dijego Rejes u poslednji čas otpao zbog povrede zadnje lože, a zamenio ga je Erik Gutjerez, sa samo devet utakmica za reprezentaciju dosad.

Osim toga, selektor Osorio bio je predmet kritika zbog čestih rotacija baš na sredini terena i nesposobnosti da tokom kalifikacija oformi startnih 11 i napravi igru koja bi na duge staze garantovala boljitak. U Meksiku ga porede sa Marselom Bijelsom i Pepom Gvardiolom. Ne toliko zbog načina igre, već baš zbog rotacionog sistema. Uključujući poslednja tri kontrolna susreta (Vels 0:0, Škotska 1:0 i Danska 0:2) vezao je čak 48 utakmica na kojima nije izveo istih 11. Zato su lokalni novinari digli ruke od pogađanja tima, okarakterisaši takvu misiju – nemogućom.

Osorio je čak 12. selektor Meksika u poslednjih devet godina. Tek drugi stranac posle Svena Gorana Eriksona. Pristao je na više nego duplo manju platu od prethodnika Migela Erere (1.200.000 dolara) i bez problema proveo ekipu kroz kvalifikacije, ali će mu Rusija biti poslednje takmičenje, jer je u martu odbio da produži ugovor, pa bilo kako da se završi turnir, odlazi s klupe. Verovatno u brazilski Sao Paulo.

RASPORED UTAKMICA U GRUPI S KVOTAMA

17. jun 17.00: (1,55) Nemačka (4,00) Meksiko (6,75)
23. jun, 17.00: (4,30) Južna Koreja (3,40) Meksiko (1,90)
27. jun, 16.00: (2,65) Meksiko (3,10) Švedska (2,80)

Zbog čestih promena tima ne može se govoriti u uigranosti ili disciplini, pa se zavisi od od individualaca. Ono što bi moglo da bude plus je prisustvo neuništivog kapitena Rafaela Markeza, Mundijal u Rusiji biće mu peti u karijeri (izjednačiće se sa zemljakom Antoniom Karbahalom i Lotarom Mateusom iz Nemačke), a iskustvom može da pomogne na terenu, a autoritetom van njega.

Svakako ne kao prva opcija, ali sa Osoriom se nikad ne zna. Možda će ga staviti i u vezni red, kao osigurača u sistemu 4-1-4-1. Kad već čovek voli da kombinuje. Samo da se na preračuna...

FOTO: Action images


tagovi

Irving LozanoČičarito Ernandezreprezentacija MeksikaRusija2018Huan Karlos Osorio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara