"FRANSIS KOKELAN"
"FRANSIS KOKELAN"

I nad Matićem ima Matić, Kokelan je novi Vengerov dragulj! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pet. 06.03.15. | 12:20

U Čarltonu ga nisu hteli, zato u Arsenalu kida kao nikad do sad...

FRANSIS KOKELANFransis Kokelan je, sudeći po naprednim statistikama, najbolji zadnji vezni u Premijer ligi. Mnogi se neće složiti sa ovom konstatacijom, tu su Nemanja Matić, Morgan Šnajderlin, a u razgovoru može da bude i Jaja Ture mada tamnoputi majstor ipak nije klasičan zadnji vezni, već je značajno ofanzivniji od pomenute trojke.

Ako pogledamo brojke, a ako je verovati nazivu popularne sportske tok-šou emisije „ Brojke nikada ne lažu” (Numbers never lie), onda moramo da skinemo kapu 23-godišnjem Kokelanu i priznamo mu da zaista jeste jedan od najboljih. Naime, ako uporedimo Kokelana sa Matićem i Šnajderlinom, tamnoputi Francuz ispadne najbolji.

Izabrane vesti

  Kokelan Matić Šnajderlin
Duela dobijenih 3,41 2,99 2,84
Duela izgubljenih 3,6 4,2 3,93
Uspešnih vazdušnih duela 4,09 1,62 1,75
Presečenih pasova 4,09 2,22 2,51
Izblokiranih šuteva ,58 ,2 ,22
Uspešnih driblinga 100% 80,39% 81,82%
Načinjenih faulova 1,56 1,45 2,13
Izbijenih lopti 5,16 3,19 2,13

*za svaku stavku je uzet prosek fudbalera na 90 minuta

Kokelan je odavno, još kao tinejdžer imao priliku da oseti kako je to igrati za Arsenal. Još u sezoni 08/09 se pojavio prvi put, u Liga kupu, a naredne sezone je odigrao tri utakmice, dve u Liga, jednu u FA kupu. Prosleđen je u Lorijan na pozajmicu, vratio se na Emirate u sezoni 11/12, kada je sakupio 17 nastupa za matični klub. Sledeće sezone je uspeo da 22 puta obuče dres Arsenala, ali Venger nije bio zadovoljan pa je Koklean Arsenalovu uniformu zamenio Frajburgovom. Početak sezone dočekao je u Čarltonu, na još jednoj pozajmici, a onda je usledio povratak.

No, Kokelanovog uspeha sigurno ne bi bilo da je u Čarltonu zadovoljio. Ipak, u londonskoj ekipi koja se takmiči u Čempionšipu, nisu bili zadovoljni uslugama koje je pružio Francuz, pa su ga već u decembru vratili na Emirate. Venger je bio primoran da zbog gomile povreda sa kojima se nosio Arsenal, u tim uvrsti Fransisa Kokelana. Od tog trenutka, Francuz nije ispao iz postave, a čini se da neće ni u budućnosti.

Brže bolje je Venger ponudio ugovor Kokelanu, pa je tako i budućnost mladog veziste na Emiratima, praktično osigurana. Sad, ne treba prerano zaključivati na osnovu malog uzorka utakmica koje je Kokelan odigrao ove sezone (16), ali ako je suditi po oduševljenju Arsena Vengera i načina na koji priča o Kokelanu, onda je Arsenal sebi našao vezistu za narednih desetak godina.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Premijer ligaNemanja MatićMorgan ŠnajderlinFransis KokelanEvropaEngleskaArsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara