"MANU, MARK, DREJMOND, KAJL"
"MANU, MARK, DREJMOND, KAJL"

I najveći greše - ovo je 10 najboljih košarkaša koji nisu izabrani u prvoj rundi drafta (GRAFIKA)

Vreme čitanja: 11min | čet. 19.03.15. | 12:00

Skauting u svim sportovima dosegnuo je savršenstvo, a posebno se to odnosi na način na koji Amerikanci selektiraju mlade talente. Ipak, čak i u najvećim svetskim ligama, poput NBA, događaju se neverovatni propusti što se tiče odabira igrača

MANU, MARK, DREJMOND, KAJLPovelika je lista igrača koji u NBA ligi igraju značajnu ulogu, a koji su izabrani u drugoj rundi drafta. Pre njih su birani igrači koji su bili samo prolaznici u NBA ligi, a neki skauti su sigurno dobili otkaze zbog svojih loših procena. Bilo bi teško pronaći sve takve igrače u istoriji lige, pa smo se mi odlučili da napravimo dve petorke od aktivnih košarkaša koje bi se, u to smo prilično sigurni, borile za sam vrh NBA lige.

PRVA PETORKA

Izabrane vesti

Goran Dragić (Majami Hit)

45. pik drafta 2008. (San Antonio Spars, trejdovan u Finiks u noći drafta)

Izabrani pre njega na sličnim pozicijama: Di Džej Ogastin, Džerid Bejlis, Džordž Hil, Džej Ar Gidens, Mario Čalmers, Kajl Viver, Kris Daglas-Roberts, Šon Singlteri

Učinak u sezoni 2014/2015: 16,3 koša, 4,3 asistencije, 3,5 skoka, 1,1 ukradena lopta

Plata za sezonu 2014/2015: 7.500.000 dolara (ugovor do 2016)

Goran Dragić je bio najveća zvezda zimskog prelaznog roka. Nekoliko dana pre isteka trejd perioda, slovenački plejmejker je zatražio trejd iz Finiksa, a ubrzo je završio na sunčanoj Floridi gde će sledećih godina praviti društvo Dvejnu Vejdu i Krisu Bošu. Naime, iako mu ugovor ističe ovog leta, a Dragić će biti jedan od najtraženijih slobodnih igrača ove godine, čisto sumnjamo da bi Pet Rajli pristao da dovede igrača na nekoliko meseci. Uostalom, Dragić je ionako izjavio kako mu je Majami na vrhu liste prioriteta za nastavak karijere.

Dve ekipe bi trebalo da se kaju zbog Dragića. Sparsi su ga 2008. draftovali da bi ga odmah poslali u Finiks. Zauzvrat su dobili Malika Herstona, igrača koji je odigrao svega 62 utakmice u NBA ligi, a kasnije je promenio dosta evropskih klubova. Ove sezone igra u AEK-u.

Druga ekipa su svakako Sansi. Oni su Dragića 2011. trejdovali u Hjuston da bi ga tek godinu dana kasnije vratili. I sjajno se Slovenac uklopio u Arizoni, odigrao neverovatnu prošlu sezonu u kojoj je Finiks vukao prema plej-ofu, ali 8. mesto na Zapadu ipak im je pobeglo. A onda su se Sansi zaigrali – odlučili su da Dragić igra bez lopte, na poziciji „dvojke”, uz Bledsoa doveli i Tomasa, pa je Dragić javno rekao kako ne vidi budućnost u tom sistemu te zatražio trejd. A kada u NBA ligi igrač to uradi, obično mu i usliše želju te ga zamene. Tako je bilo i ovoga puta.

Kajl Korver (Atlanta Hoks)

51. pik drafta 2003. (Nju Džerzi Nets, trejdovan u Filadelfiju u noći drafta)

Izabrani pre njega na sličnim pozicijama: Džarvis Hejs, Žarko Čabarkapa, Saša Pavlović, Zoran Planinić, Trevis Autlo, Karlos Delfino, Ndudi Ebi, Džejson Kapono, Luk Volton, Trevis Hansen, Stiv Blejk, Vili Grin, Kit Bogans, Sani Bečirović, Džejms Džouns

Učinak u sezoni 2014/2015: 12,4 koša, 4,1 skok, 2,5 asistencija

Plaća za sezonu 2014/2015: 6.200.000 (ugovor do 2017)

Korver je pravio čuda na Univerzitetu Krejton gde je poslednje dve godine imao prosek od više od 30 koševa po utakmici, dobro je počeo i NBA karijeru u Filadelfiji te tako i nastavio u Juti i Čikagu, ali je eksplodirao od kada je došao u Atlantu. Sistem trenera Majka Badenholzera savršeno odgovara Korveru koji neumoljivo „trpa” svaki (polu)otvoreni šut koji dobije, a postavio je i rekord u broju uzastopnih utakmica u kojima je postigao najmanje jednu trojku. Brojka je zaustavljena na neverovatnih 127 utakmica.

Što se Korvera tiče, on je s 34 godine ove sezone izborio svoj prvi Ol-star nastup, a kada pogledate listu igrača koji su birani ispred njega pre 12 godina, jasno je da mnoge ekipe mogu sa žale za ovakvim šuterom. Propuštali su ga zbog nedostataka u odbrambenoj igri, ali pravi trener, poput Badenholzera, pronašao je pravi način da te mane sakrije. Uostalom, teško može da se kaže za Korvera da se ne trudi u odbrani, ima on i dobrih reakcija, ali je jednostavno fizički nemoćan protiv pojedinih igrača na svojim pozicijama.

Čendler Parsons (Dalas Maveriks)

38. pik drafta 2011. (Hjuston Rokits)

Izabrani pre njega na sličnim pozicijama: Derik Vilijams, Markus Moris, Kris Singlton, Tobajas Heris, Bojan Bogdanović, Kajl Singler, Tajler Hanikat

Učinak u sezoni 2014/2015: 15,8 koševa, 4,8 skoka, 2,3 koša, 1,1 ukradena lopta

Plata za sezonu 2014/2015: 14.700.000 dolara (ugovor do 2017)

Neverovatnu su grešku napravili u Hjustonu ovog leta. Njihov generalni menadžer Deril Mori, poznat po tome da voli da se kocka s različitim kombinacijama oko igrača i njihovih ugovora, prokockao je jednog od glavnih igrača Rokitsa prošle sezone. Parsons je u Teksas došao sa Univerziteta Florida, a poznato je Gejtorsi imaju odličan košarkaški IQ. To je pokazao i igrama u svoje prve tri sezone u kojima je, iako najslabije plaćen, ostvarivao odlične brojke, a zahvaljujući svom ponašanju, bio omiljeni lik u svlačionici.

I onda je došlo leto. Mori je želeo da doveda Krisa Boša. No, dok je Hjuston čekao Boša koji im je na kraju saopštio da ostaje u Majamiju, Dalas je ponudio lep iznos Parsonsu na koji Rokitsi nisu mogli ni da pomisle. Parsons je tako ostao u Teksasu, ali je sada najplaćeniji član tima koji je početkom sezone igrao nemoguće dobru ofanzivnu košarku. Onda je došao Ražon Rondo i sve to malo unazadio, ali ne sumnjamo da će Rik Karlajl naći rešenje da Mavse složi na pravi način do razigravanja, a u najgorem slučaju do sledeće sezone. U tome će mu svakako pomoći Parsons, igrač kojeg svaki trener voli jer će u svakom trenutku dati sve od sebe.

Pol Milsap (Atlanta Hoks)

47. pik drafta 2006. (Juta Džez)

Izabrani pre njega na sličnim pozicijama: Andrea Barnjani, Tajrus Tomas, Šelden Vilijams, Muhamed Sene, Hilton Armstrong, Sedrik Simons, Šon Vilijams, Renaldo Balkman, Džoš Bune, Džoel Frilend, Stiv Novak, Solomon Džouns, Pol Dejvis, Krejg Smit, Džejms Ogastin, Markinjos, Lior Elijahu, Aleksander Džonson

Učinak u sezoni 2014/2015: 19,9 koševa, 8 skokova, 3 asistencije, 1,7 ukradene lopte, 0,9 blokade

Plata za sezonu 2014/2015: 9.500.000 (ugovor do kraja sezone)

Predivan je potez napravila uprava Hoksa pre dve godine kada je dovela Milsapa za manje od deset miliona dolara po sezoni. On je karijeru počeo u Džezu, odakle je otišao jer su se u Solt Lejk Sitiju odlučili da grade tim oko Fejvorsa, Kantera i Gobera u unutrašnjoj liniji. Atlanta je, nekako ispod radara, dovela Milsapa, a on je odgovorio na najbolji mogući način ostvarivši dva nastupa na Ol-staru u poslednje dve godine.

I upravo je Milsap na neki način najbolji pokazatelj zbog čega su Hoksi tako zanimljiva ekipa. Iako bi mogao da glumi zvezdu, u svakom je trenutku radio sve što se od njega traži, a činjenica kako je svojoj borbenosti pod košem dodao i šut za tri poena, čini od Atlante tim koji je praktično nemoguće čuvati. Milsapu ugovor ističe ovog leta, verujemo da će Hoksi napraviti sve da ga zadrže, a očekujemo da čovek od 30 godina dobije ugovor od najmanje 15.000.000 po sezoni. On to svakako zaslužuje.

Mark Gasol (Memfis Grizlis)

48. pik drafta 2007. (Los Anđeles Lejkers, u NBA došao sledeće godine, a u međuvremenu je trejdovan u Memfis)

Izabrani pre njega na sličnim pozicijama: Spenser Hos, Tijago Spliter, Kiril Fesenko, Stanko Barać

Učinak u sezoni 2014/2015: 17,8 koševa, 7,9 skokova, 3,8 asistencije, 1,7 blokada, 0,9 ukradenih lopti

Plata za sezonu 2014/2015: 15.800.000 dolara (ugovor do kraja sezone)

Kada su Memfis i Lejkersi početkom 2008. napravili trejd u kojem je Pau Gasol došao u Los Anđeles, a u suprotnom pravcu su otišli, tek pikovi i prava na Marka, koji još nije igrao u NBA ligi, to je proglašeno najvećom prevarom u NBA svetu. Pau je bio na vrhuncu forme, radilo se o jednom od najboljih Evropljana koji su igrali u NBA ligi, a njegov mlađi brat je, osim visine, pažnju zaokupljao i viškom kilograma.

No, u međuvremenu je Mark smršao i postao jedan od najboljih centara na svetu. Pre dve godine je proglašen najboljim odbrambenim igračem lige, ima dva nastupa na Ol-staru, a pitanja oko onog trejda pre sedam godina su nestala. Doduše, Pau je osvojio dva šampionata u Lejkersima, ali ni Memfis nije dobro prošao, što se ne može reći za Sparse, Džez i Pejserse koji su, umesto njega, birali Splitera, Fesenka i Baraća. Nismo i nećemo se u ovom tekstu previše baviti sa „šta bi bilo kad bi bilo“, ali samo zamislite San Antonio s Markom Gasolom u petorci umesto Splitera.

Gasol će na leto biti slobodan igrač, sigurno jedan od najtraženijih slobodnih agenata, a ako Memfis ove sezone ne dođe barem do finala Zapada, mogao bi ipak da promeni sredinu. Ponuda neće nedostajati, a Memfis s ovom ekipom sledećih godina ne može previše da napreduje.

DRUGA PETORKAMonta Elis (Dalas Maveriks)

40. pik drafta 2005. (Golden Stejt Voriors)

Izabrani pre njega na sličnim pozicijama: Rejmond Felton, Rašad Mekents, Džerald Gridn, Džulijus Hodž, Nejt Robinson, Džeret Džak, Salim Stodemajr, Danijel Juing, Si Džej Majls, Trevis Dajner, Von Vejfer

Učinak u sezoni 2014/15: 19,2 koša, 4,3 asistencije, 2,4 skoka, 1,9 ukradenih lopti

Plata za sezonu 2014/15: 8.200.000 dolara (ugovor do 2016)

Kod Monte je jedno sigurno – zabava je garantovana. Iako je na papiru stvorio neverovatan dvojac sa Stefom Karijem, Elis nije mogao da opstane u Voriorsima jer su njih dvojica ipak previše slični igrači – obojica vole da imaju loptu u rukama i obojica su pre svega strelci. Odlaskom Elisa, ali i oporavkom od povreda, Kari je „poludeo”, a Elis se, nakon epizode u Baksima, odlično snašao u Dalasu.

Njegova brzina, mogućnost probijanja protivnika i dobar šut odlično su se uklopila u igru koju razvija Rik Karlajl, a nakon prošle sezone, koja je za Mavse na neki način bila prelazna, i ove je godine Elis nastavio s dobrim igrama. Kad je došao Rondo, doživio je mali pad, ali je u poslednjih nekoliko utakmica opet počeo da igra odlično. Na leto ima opciju da raskine ugovor i isproba tržište, pa će biti zanimljivo da vidimo šta će se dogoditi s njim.

Manu Đinobili (San Antonio Spars)

57. pik drafta 1999. (San Antonio Spars)

Izabrani pre njega na sličnim pozicijama: Trajan Lengdon, Vilijam Ejveri, Džejms Pouzi, Dion Glaver, Vontigo Kamings, Džon Selestend, Kris Heren, Leron Profit, Gordan Giriček, Rajan Robertson, Rodni Baford, Melvin Levet

Učinak u sezoni 2014/2015: 11,4 koša, 4,4 asistencije, 3 skoka, 0,9 ukradenih lopti

Plata za sezonu 2014/2015: 7.000.000 dolara (ugovor do kraja sezone)

Iako je utisak kako je Manu ove sezone nešto slabiji, baš kao i Sparsi, on je na nivou igara u prethodne tri sezone u kojima je i dalje s klupe donosio veliku energiju ekipi koja je prošle godine osvojila naslov, a godinu pre toga igrala u finalu NBA lige.

Manu je jedan od najboljih igrača biranih u drugoj rundi drafta svih vremena, čovek je osvojio četiri NBA naslova, najbolji je južnoamerički košarkaš svih vremena, a na dan kada ode u penziju, košarka će izgubiti jednog od istinskih umetnika.

Vesli Metjuz (Portland Trejl Blejzers)

Nije izabran na draftu 2009. (potpisao ugovor s Juta Džezom)

Izabrani pre njega na sličnim pozicijama: Terens Vilijams, Džerald Henderson, Erl Klark, Ostin Dej, Viktor Klaver, Omri Kaspi, Demar Kerol, Vejn Elington, Kristijan Ejenga, Džermejn Tejlor, Džodi Miks, Markus Torton, Čejs Badindžer, Tejlor Grifin, Sergej Gladir, Džek Meklinton, Robert Vejden

Učinak u sezoni 2014/2015: 15,9 koševa, 3,7 skokova, 2,3 asistencije, 1,3 ukradene lopte

Plata za sezonu 2014/2015: 7.200.000 dolara (ugovor mu ističe ove godine)

Metjuz je jedna od najvećih grešaka svih vremena. On ne samo da nije izabran u prvoj rundi, nego nije izabran uopšte na draftu iako je imao odlične brojke u poslednjoj godini na dobrom Univerzitetu Market. Međutim, NBA skauti „ne vole“ igrače koji provedu četiri godine na koledžu, pa su ga svi preskočili, da bi ga Juta kroz kamp otkrila i ponudila mu ugovor. Nakon godine u zemlji Mormona, Metjuz je prihvatio ponudu Blejzersa i postao standardni član petorke Portlanda koja je poslednjih godina među najboljima u NBA ligi.

Metjuz može da pokrije pozicije „dvojke“ i „trojke“, igra jaku odbranu i među najboljim je trojkašima lige, a ovog leta je sve to trebalo da naplati ugovorom koji bi sigurno prelazio deset miliona po sezoni. Međutim, zbog teške povrede, odigrao je samo 59 utakmica ove godine i pitanje je hoće li uopšte biti spreman za početak sledeće sezone, pa će i novac, koji će klubovi za njega nuditi, sigurno biti manji.

Drejmond Grin (Golden Stejt Voriors)

35. pik drafta 2012. (Golden Stejt Voriors)

Izabrani pre njega na sličnim pozicijama: Tomas Robinson, Rojs Vajt, Tajler Zeler, Terens Džouns, Endru Nikolson, Džered Salindžer, Fab Melo, Arne Moltri, Peri Džouns III, Džej Krauder

Učinak za sezonu 2014/2015: 11,7 koševa, 8,2 skoka, 3,6 asistencija, 1,7 ukradenih lopti, 1,3 blokade

Plata za sezonu 2014/2015: 915 hiljada dolara (ugovor do kraja sezone)

Drejmond Grin je na neki način i razlog pisanja ovog teksta. Neverovatno je kako je igrač napredovao u ovoj sezoni, a kada ste jedan od važnijih igrača ponajbolje ekipe u Ligi, onda vam je jasno o kakvom se igraču radi. Mnogi smatraju da je Grin najveći kandidat za titulu igrača koji je najviše napredovao, a neki ga spominju i kao kandidata za najboljeg odbrambenog igrača lige. U svakom slučaju jedno je sigurno – na leto će on dobiti ogroman iznos, a niko u Voriorsima neće ni primetiti da je Dejvidu Liju istekao ugovor.

Šta se dogodilo s Grinom u poslednjih godinu dana? Trener Stiv Ker kaže da je reč o jednom od najvećih radnika kojeg je ikada video, te Grin po celi dan provodi u dvorani popravljajući aspekte igre kojima nije zadovoljan, a ono najvažnije je da je mnogo radio na svom telu. Naime, igrao je on odlično na Mičigen Stejtu, ali je u NBA ligu došao s viškom kilograma, te su skauti smatrali da je prespor za igranje na visokom krilu. Grin je definitivno jedna od najlepših ovosezonskih NBA priča.

Deandre Džordan (Los Anđeles Klipers)

35. pik drafta 2008. (Los Anđeles Klipers)

Izabrani prije njega na sličnim pozicijama: Robin Lopez, Džaval Megi, Aleksis Ažinsa, Kosta Kufos, Nikola Peković

Učinak u sezoni 2014/15: 11,3 koša, 14,7 skokova, 2,2 blokade, 1 ukradena lopta

Plata za sezonu 2014/15: 11.400.000 dolara (ugovor do kraja sezone)

Blejk Grifin nije igrao više od mesec dana, ali Klipersi nisu izgubili korak s vrhom Zapada. Jedan od razloga su i sjajne igre Deandrea Džordana koji je ove godine prvi skakač i četvrti bloker lige, a njegov trener Dok Rivers je izjavio da je nemoguće da bilo ko dobije nagradu za najboljeg defenzivnog igrača sezone umesto njega. Naravno da Deandre i dalje ne može da pogodi slobodna bacanja na zadovoljavajućem nivou, pa će se protivnici često odlučiti na hek-a-Džordan taktiku, ali pogledajte još jednom ove brojke. Doduše, zlobnici bi rekli da su one takve jer je centar Klipersa u poslednjoj godini ugovora pa se bori za novi, što je istina, ali pitajte klubove koji su umesto njega draftovali Lopeza, Megija, Ažinsu ili Kufosa bi li mu oni dali petnaestak miliona po sezoni koliko će sigurno dobiti.

Ostali igrači vredni pomena izabrani u 2. rundi drafta: Lu Vilijams, Deni Grin, Mo Vilijams, Omer Ašik, Nikola Peković, Amir Džonson, Lens Stivenson, Marčin Gortat, Trevor Ariza, Luis Skola, Hasan Vajtesajd, Ajzea Tomas, Met Barns, Anderson Varežao...

PIŠE: Emir Fulurija, germanijak.hr

(Foto: Action Images/Grafika: Vedran Duhaček)


tagovi

Vesli MetjuzPol MilsapNBA ligaMonta ElisMark GasolManu ĐinobiliKajl KorverGoran DragićDrejmond GrinDeandre DžordanČendler Parsons

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara