"Lamarkus Oldridž"
"Lamarkus Oldridž"

I u SAD se vrte milioni - počeo prelazni rok u NBA ligi

Vreme čitanja: 4min | sre. 01.07.15. | 15:59

Dok je u Evropi glavna sportska vest službeni početak fudbalskog prelaznog roka, u SAD-u je pažnja usmerena prema NBA pijaci

Lamarkus OldridžVeć tradicionalno se s prvim danom jula otvara prelazni rok u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Neki trejdovi su odrađeni proteklih nedelja, ali uglavnom se radi o manjim poslovima. Ono pravo kreće od danas, kada su na tržištu dostupni svi igrači kojima je istekao ugovor.

Prema strogim pravilima NBA lige do 1. jula nije dozvoljeno pregovaranje sa slobodnim igračima drugih klubova. Kazne za takve stvari su visoke, pa ako se nešto i događa pre roka, jasno je da se takve stvari retko kada ili nikada ne nađu u javnosti. Samim time danas iz SAD-a dolaze vesti koje su pomalo apsurdne, odnosno teško shvatljive evropskim ljubiteljima sporta koji su navikli na "fudbalske poslove". Tako je Lamarkus Oldridž, jedan od slobodnih igrača oko čije se budućnosti najviše spekuliše, za danas zakazao razgovore s čak sedam klubova. Hjuston, Finiks, San Antonio, LA Lejkers, Toronto, Njujork i Dalas biće preko puta stola igrača koji je svih devet dosadašnjih sezona proveo u Portlandu. No, izgleda da je sada željan promene pa će biti zanimljivo pratiti šta će se događati s njim sledećih dana.

Izabrane vesti

Osim njega dosta zanimanja izaziva Deandre Džordan. Najbolji skakač u poslednje dve sezone takođe je slobodan igrač, a osim Klipersa, za njega su interes pokazali i gradski rivali Lejkersi, ali i Dalas te Njujork. Biće zanimljivo videti i šta će se događati s Džimijem Batlerom. Bek Čikaga je pre Nove godine odbio novi ugovor s Bulsima, a sada su mu oni poslali novu ponudu na maksimalni iznos. No, Batler navodno želi da potpiše ugovor na manje od pet sezona, koliko sada nudi Čikago, kako bi u sledeće dve godine mogao što više da naplati svoje usluge. Kao što je poznato, "selari kep" će u sledeće dve sezone drastično narasti – ove godine iznosi 68.100.000, sledeće će biti 89.000.000, a 2017. čak 108.000.000 dolara. Samim tim i ugovori igrača će biti mnogo unosniji nego sada.

Upravo je taj rast "selari kepa" jedna od najvažnijih stvari u ovom prelaznom roku. Mnogi igrači će ovog leta potpisivati kraće ugovore kako bi kasnije dobili što veći novac, a tu opciju koristi i Lebron Džejms, koji je takođe slobodan igrač, ali će sigurno ostati u Klivlendu.

Pitanje je hoće li isto postupiti Kevin Lav, kojeg Kavsi navodno žele da zadrže, ali koji se u Klivlendu nije najbolje snašao. Bez obzira na to što je imao jednu lošiju sezonu, Lava bi u svojim redovima želeli da vide mnogi klubovi, pre svih Boston, ali i Finiks te neizostavni Lejkersi koji se bore za svakog slobodnog igrača kako bi popravili tim.Greg Monro menja klub

Tokom sezone se puno pričalo o mogućnosti da Mark Gasol ode iz Memfisa, ali on će navodno već ovih dana potpisati novi ugovor s Grizlijima i to u Španiji, kako bi mu se odalo dodatno poštovanje za sve što je učinio za franšizu. Slobodan igrač je i Tim Dankan, ali će prije Filadelfija postati konkurentna ekipa nego on trepnuti na ponude drugih klubova osim San Antonija. Tako su mislili i u Majamiju za Dvejna Vejda, ali on ih je iznenadio i postavio neke zahteve oko novog ugovora, pre svega oko njegovog trajanja. Pet Rajli nije odobrio takav posao, barem ne u novčanom iznosu koji bi zanimao Vejda. Iako je izgledno da će on ipak ostati u Hitu, neki mediji pominju i mogućnost ponovnog udruživanja njega i Lebrona, ovaj put u Klivlendu.

Za razliku od navedenih, realno je da bi Greg Monro mogao da napusti klub. Pistonsi su u čudnoj tranziciji, Monro je u jednom trenutku izgledao kao lice franžize, ali je ljubav u poslednje vreme iščezla. Igrač je odbio da uzme poslednju godinu ugovora, a Fil Džekson ga je zaokružio kao jednog od najvažnijih meta Njujork Niksa.

Veliku pažnju izaziva i Deni Grin kojeg bi San Antonio mogao da zadrži samo ako ne potpiše Oldridža, a dok se čeka rasplet s visokim krilom Portlanda, Grin je već obavio razgovore s Detroitom i Sakramentom. Indijana je veoma zainteresovana za Montu Elisa, Milvoki bi mladom jezgru tima želeo da doda Tajsona Čendlera, a Patrik Beverli je, osim, Hjustona, zainteresovao i Njujork i Klivlend.

Neki poslovi su već danas i obavljeni. Uglavnom se radi o produženjima ugovora pa je tako Entoni Dejvis potpisao petogodišnji ugovor s Nju Orleansom vredan 145.000.000 evra. Kavaji Leonard će za pet godina dobiti 90.000.000 dolara od Sparsa, a nove ugovore su potpisala i dvojica igrača Bruklina – Bruk Lopez će inkasirati 60.000.000 za tri godine, a Tadeus Jang 50.000.000 za četiri. Jedini igrač koji je za sada zvanično promenio klub je Al-Faruk Aminu koji je od Portlanda dobio 30.000.000 dolara za četiri godine.

Pomenimo i kako je ukupno 174 igrača bilo na tržištu, no neki su od njih već potpisali nove ugovore ili "pokupili" opciju poslednje godine kako bi slobodni igrači postali sledećeg leta kada će se deliti mnogo veći novčani iznosi...

Piše: Emir Fulurija, Germanijak.hr;
Foto: Action Images


tagovi

Tajson ČendlerTadeus JangSakramento KingsNjujork NiksNju Orleans PelikansNBA ligaMonta ElisLos Anđeles LejkersLebron DžejmsLamarkus OldridžKevin LavKavaji LenardHjuston RoketsGreg MonroDžimi BatlerDvejn VejdDetroit PistonsDeni GrinDeandre DžordanDalas MaveriksČikago BulsBruklin NetsBruk LopezBoston Seltiks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara