""
""

Đilas opet apeluje: Prvo Superliga po grupama, pa plej-of ABA lige

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.02.16. | 16:06

Prvi čovek KSS obratio se otvorenim pismima čelnicima Jadranske i srpske lige

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Đilas ponovo je izrazio zabrinutost zbog teške situacije u kojoj se nalaze klubovi i savezi u regionu zbog čega je poslao otvoreno pismo predsedniku Jadranske lige Draganu Bokanu i Leonu Deleonu, direktoru takmičenja domaće Superlige.
“Pred nama su izuzetno teška tri meseca u kojima svi mi u regionu moramo da isplaniramo kalendare završnice ABA lige i nacionalnih šampionata, ali pre svega da vodimo računa o usklađivanju početka priprema nacionalnih selekcija učesnika kvalifikacija za Olimpijske igre.

Izabrane vesti

Kalendari takmičenja, kako domaćih prvenstava tako i ABA lige, su usvajani pre nego što se znalo da li će neke od reprezentacija zemalja našeg regiona učestvovati na olimpjskim kvalifikacionim turnirima (Srbija, Hrvatska). U tom trenutku se takođe nije znalo ni da li će neki od klubova nastaviti takmičenje u Evroligi u Top 16 fazi (Cedevita, Crvena Zvezda Telekom).

O činjenici da je kalendar donet u vreme kada se mislilo da će dve najbolje ekipe igrati Evroligu u sezoni 2016-2017. ne bih želeo da govorim, jer je to stvar koja se ipak tiče isključivo ABA lige i klubova koji su njeni osnivači, a ne košarkaških saveza. Ipak, moram da napomenem da je dosta nelogično da se u završnicu regionalnog takmičenja ulazi sa apsolutnom nepoznanicom da li će Evroliga prihvatiti da bar prvak ABA lige učestvuje naredne sezone u ovom takmičenju.

Dozvolite mi i da Vas podsetim da je ključni argument da se prošle godine odbije ponuda FIBA da bude suosnivač regionalne lige i finansijski istu pomogne bila činjenica da bi u tom slučaju ABA liga ostala bez dva garantovana mesta u Evroligi. Šta će se sada desiti ukoliko Evroliga ne ispoštuje ono što je bilo obećano klubovima učesnicima ABA lige na početku o ove godine? A svima je jasno da će se to desiti...

Imajući u vidu sve ovde navedene činjenice, Upravni odbor Košarkaškog saveza Srbije je zauzeo stav da treba razmotriti promenu dogovorenih termina odigravanja završnice ABA lige, koji su sada predviđeni za mart i april, te omogućiti nacionalnim ligama prednost pri definisanju kalendara odigravanja nacionalnih prvenstava, čiji bi pobednici prema stavovima pojedinih saveza regiona trebalo da igraju u FIBA Ligi šampiona", navodi se u Đilasovom pismu Bokanu.

U pismu Leonu Deleonu, prvi čovek KSS je podvukao da je najveći interes omogućavanje nesmetanih priprema muške reprezentacije za kvalifikacioni turnir OI, čiji će Srbija biti domaćin.
"Smatram da je neophodno da se u što kraćem roku definiše precizan kalendar KLS, koji će omogućiti regularno takmičenje i neće favorizovati nijedan klub. Poštujući samostalnost KLS, dozvolite mi da iznesem svoj stav, da bi što pre trebalo razmotriti sve opcije odigravanja Superlige, uključujući i igranje u dve grupe, što bi sačuvalo igrače, ali što sa sobom nosi neke druge vrlo ozbiljne probleme što se tiče organizacije i regularnosti takmičenja".

Đilas apeluje na KLS da što pre razmotri šta će se desiti sa ABA ligom ako ona ne bude vodila u Evroligu, a FIBA prihvati stav košarkaških saveza Slovenije i Hrvatske da prvaci njihovih nacionalnih šampionata idu u FIBA 'Ligu šampiona.

(FOTO: Starsport)


tagovi

SrbijaKSSKLSJadranska ligaDragan ĐilasDragan BokanABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara