"Zvezda"
"Zvezda"

Janković otvorio dušu: Žalim za Bakmanom i Kuevom!

Vreme čitanja: 6min | ned. 10.02.13. | 10:36

Trener Crvene zvezde u opširnom intervjuu MOZZART Sportu govori o prelaznom roku i tome ko je trenutno najbliži prvom timu

Zvezda"Koliko para, toliko muzike", kaže stara narodna izreka čije su značenje u punom smislu ovog prelaznog roka osetili i na Marakani, iako je utisak da se sportski direktor Crvene zvezde Zoran Stojadinović na kraju još i dobro snašao u besparici. Trener crveno-belih Aleksandar Janković kaže da je zadovoljan učinjenim, ali ne krije da ostaje žal za nekim imenima koja su se pominjala.
"Nije tajna da veliki finansijski problemi diktiraju prelazni rok. Nisam želeo da razmišljam o svima koji su se pominjali jer bih pomerio fokus sa terena, ali činjenica je da prodefilovalo i mnogo interesantnih imena", počinje priču Janković u razgovoru sa izveštačem MOZZART Sporta u Beleku da bi na naše insistiranje otvorio dušu i imenovao neostvarene želje.
"Niklas Bakman je top igrač i mnogo bi nam značio. Tijago Eleno je drugačiji tip štopera, ali i on bi nam doneo sigurnost i iskustvo. Kristijan Kueva je takođe vrlo zanimljiv, on ima nešto na čemu će fudbal ležati i u budućnost, brzinu, prodornost, jako je opasan. Tu je naravno i Miloš Ninković, koji je dugo bio aktuelan".

Ipak, kad se podvuče crta šef struke Crvene zvezde je zadovoljan, pre svega jer je, iako je njegov prvi pik bio Miloš Kosanović, nenadanim dolaskom Nikole Petkovića popunio najkritičnija dva mesta u poslednjoj liniji.
"Prezadovoljan sam dolaskom Petkovića, jer on ima sve ono što nam treba, a i zna šta je Zvezda i iskreno mnogo očekujem od njega".
O poslednjem pojačanju, nigerijskom napaču Abioli Daudi, Janković nije želeo mnogo da govori jer ga još nije video, dok je prvi utisak u Luisu Garido više nego pozitivan.
"Mlad je, a iskusan. Fizički jako spreman, pravi takmičar. Imamo dosta igrača u vezi, ali neko kao što je Garido uvek ima mesta u timu. Ima samopouzdanje, jer mu ne nedostaju jake utakmice. Sve u svemu izuzetno je pozitivna figura. Naravno da mu je teško da se odmah uklopi, ali i u našoj igri se promenilo dosta toga u odnosu na pre tri meseca, a možete da zamislite kako je novajlijama. Ali nije problem ako neko iskoči iz sistema, mene interesuje na koji način hoće da ispravlja grešku i svoju i saigračevu. A kod Garida vidim to".
GaridoSPAJIĆ NOSI DEO VELIKE ODGOVORNOSTI, SAVIĆEVIĆA NISAM HTEO DA GURNEM U VATRU

Izabrane vesti

Sigurno je, takođe, da će na proleće konkurencija biti na mnogo višem nivou nego tokom jeseni. I zbog pojačanja i zbog toga što su se brojni igrači vratili u život, poput Kadua i Stevana Reljića, a neki mlađi nametnuli kao recimo Uroš Spajić i Vukan Savićević.
"Za svako mesto u timu konkurišu barem dvojica. To je jedna zdrava konkurencija i ne zavisi od ličnih odnosa. Samo od toga ko bolje zahteve ispunjava. Vrlo brzo će igrači moći da sastave tim i bez mene", sumira kratko Janković pre nego što smo ga zamolili da prokomentariše nekoliko igrača poimence.

Pre svih ove Spajića i Savićevića, koji su zaista odskočili radom u Beleku.
"Spajić se definitivno pojavio kao jedan od mladih igrača koji može da ponese veliki deo odgovornosti. Vukan je i ranije bio zreo da dobije šansu, ali nisam hteo da klinca od 18 godina gurnem u nesređen tim kakav smo bili u finišu sezone, jer smatram da bi mogao žestoko da nastrada. Ali on je svestan da je zaradio ovaj status, a ja imam puno poverenje u njega. Verujem da je stabilan momak, koji može da podnese pritisak i koji će čak postati i jedan od nosioca igre".

Kaduova blistava partija protiv Lokomotive Tbili takođe je Jankovića stavila na slatke muke da odluči kome će pripasti mesto plejmejkera.
"Kadu je izašao iz teške povrede, svi su tokom napornih priprema bili na ivici, a njemu je bilo najteže. Ipak, pokazao je sposoban da se napne i kada mu je najteže, ali će do lakih nogu i pune lucidnosti doći nešto kasije, pa je trenutno Vukan u blagoj prednosti. Lakše je podneo prvi deo priprema, a njegova igra je legla ekipi".

ZVEZDINIM IGRAČIMA KONKURENCIJA SU SVI FUDBALERI SRBIJE

Janković nema dileme ni kada je u pitanju najproblematičniji deo tima - odbrana.
"Sa minimalnim brojem igrača popunjavamo maksimum pozicija, ali dovijamo se. Olakšavajuća okolnost je i što ćemo, umesto 24, igrati 15 utakmica i to uglavnom ritam subota-subota, pa će biti manje rotacija u ekipi. A ko će u prvih 11? Ti izbori su se sami napravili, iako ne mogu da vam otkrijem sve. Ali da danas igramo protiv Javora, Filip Mladenović bi bio suspendovan, pa bi odbranu činili Nikola Mikić, Spajić, Aleksandar Pantić i Petković. To naravno ne znači da nekih korekcija neće biti već protiv Rada u drugom kolu".
Sale JankovićSreća pa Janković na raspolaganju ima mnogo polivalentnih igrača. Među njima i Marka Vešovića, koji je i sam rekao da mu se više dopada na mestu beka nego krila?
"Vidim ga na obe pozicije. Dopada mi se na mestu krila. Može da bude vrlo direktan, ubojit. Marko pravi razliku na terenu. Jedan na jedan je kvalitet koji će se u fudbalu uvek tražiti, a on je u tome jedan od naših najkonkretnijih igrača. To što sebe vidi i na mestu beka je plus i to što uopšte može da igra beka je dodatan plus. Vešović je čistka desetka. Na takvim pozitivnim karakterima se grade šampionski timovi, a on ima veliki prostor za napredak. To što njemu nedostaje je ispravljivo".

Janković, takođe, tvrdi da igrači koji su dobili šansu protiv Rida nisu ni u kakvoj prednosti nad onima koji su igrali protiv Lokomotive i podseća da novinski komentari gotovo po pravilu omaše kada sastavljaju "svojih 11".

Ističe i da se ne pribojava da će se zbog jake konkurencije pojaviti ljubomora koja bi mogla da naruši atmosferu u svlačionici.
"Igrati za Crvenu zvezdu je najprestižnija stvr u srpskom fudbalu uopšte i taj ko je u startnih 11 nije u konkurenciji sa kolegom koji sedi na klupi. On je u konkurenciji sa svakim igračem na toj poziciji u Srbiji. Sastavni deo igranja u Zvezdi je taj pritisak. I svaki igrač mora da iz poštovanja prema prilici koju ima nauči da se takmiči sa samim sobom i izvlači sve iz sebe. Samo takvi će igrati u prvoj postavi".

MUDRINSKI ISPRED SVIH

Konkurencija bi najskuplje mogla da košta Zvezdine junoše, kojima je minutaža preko potrebna. Ipak, svi će biti licencirani za drugi deo sezone.
"Generalno funkcionišem po principu zdravih odnosa. Neretko govorim igračima stvari koje nisu prijatne za slušanje, ali je to korektnije. Da vučem igrača od 9. januara na 15 plus 18 dana, da ih malteriram da rade kao što rade ovde i posle kažem da ga neću licencirati - ne pada mi na pamet. Da ima neko ko nije na tom nivou ili je slabiji od konkurencije rekao bih mu odmah. I ostavio bih mu prostor da reaguje dok traje prelazni rok".
MudrinskiTo, međutim, ne menja činjenicu da u timu nema mesta za sve.
"Stefan Čikić i Nikola Karaklajić će verovatno trenirati sa nama i igrati za omladince. Za Stefana Mihajlovića i Ognjena Ožegovića ćemo videti kada dođe Abiola Dauda. Ako on bude drugi špic, obzirom da je Mudrinski prvi i da ostale igrače uklapam u odnosu oko njega, videćemo kako da Mihi i Ožegu omogućimo da igraju, jer nam je to svima interes. Da li će biti pozajmica ili nešto drugo videćemo. Ali svi klinci su zadovoljili i ostaju deo grupe".

I na kraju, da li bi Zvezdi dobro došao i jedan poraz na pripremama? Tek da ekipa ne poleti prerano?
"Pobedama gradimo samopouzdanje, jer svaku moraš da zaslužiš, ali nemam problem sa porazima, jer i iz njih može da se nauči. Ali, euforije  neće biti čak i ako nastavimo trijumfalan niz. Naše analize utakmica su mnogo trezvenije nego komentari u novinama. Trudimo se da ispravimo svaku grešku. Uostalom, nemamo pravo na euforiju. Imamo vrlo poniznu situaciju prema klubu, tabeli, svemu što smo pokazali tokom jeseni. Imamo obavezu da budemo bolji i ne postoji ništa što može da nas uspava", zaključio je Janković.

Piše: Dejan Stanković, specijalni izveštač MOZZART Sporta iz Antalije


tagovi

Aleksandar JankovicAntalija 2013FK Crvena zvezdaEvropaTurska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara