""
""

Jirgen Klop u koži Duleta Vujoševića: Kako su srušena Borusijina četiri noseća stuba

Vreme čitanja: 5min | pon. 05.05.14. | 18:05

Nije odlazak Marija Gecea ono što je popularne Milionere ove sezone učinilo neravnopravnima u trci Bavaracima, već česte povrede, od kojih se posebno izdvaja havarija u odbrambenoj četvorci Pišček - Humels - Subotić - Šmelcer

Posle dve sezone u kojima je Borusija Dortmund stala na žulj Bajernu i uzela dve vezane titule u Bundesligi, Bavarci su u prošloj sezoni vratili prevlast u nemačkom fudbalu, a ove sezone je opet potvrdili. Ipak, fenomenalan projekat Jirgena Klopa je u prethodnih par sezona osvojio srca mnogih ljubitelja fudbala, baš kao što je to danas slučaj sa Simeoneovim Atletikom. Klopov rad se više poštuje od onoga što je Gvardiola uradio u Bajernu, iako je Pep sa Bajernom oborio rekord osvojivši titulu krajem marta u 27. prvenstvenom kolu.

Izabrane vesti

Ali, mnogi se pitaju da li je Borusija mogla da bude konkurentnija Bavarcima i da li ćemo možda sledeće godine videti zanimljiviju i izjednačeniju trku Bavaraca i Milionera.

Šta se desilo sa onom Borusijom koja je delila packe Bavarcima do pre dve godine? Odlazak Nurija Sahina je nekako preživela i nije ga osetila. Ali, odlazak Kagave, pa i prebeg Marija Gecea su bili teški udarci od kojih Milioneri nisu uspeli poptuno da se oporave. Ipak, čini se da je Klop imao jednog mnogo jačeg neprijatelja od Bajerna: Povrede!

Da li je bio nemoćan u toj borbi? Verovatno. Mada, i on je sam delimično “kriv” za zdravstvenu havariju koja je zadesila Milionere. Neki igrači su forsirani bez predaha, Klop se oslanjao na jako sužen kadar i retko koji rezervista je mogao da se pohvali većom minutažom. Moglo bi da se kaže da je ušao u kožu Duška Vujoševića čije metode rada su mnogi videli kao razlog za seriju teških povreda Partizanovih košarkaša. Klop je previše trošio svoje ključne fudbalere.

Nikada u skoro šestogodišnjoj karijeri u Dortmundu, Jirgena Klopa nije pratila tako loša sreća sa povređenim igračima kao ove sezone. Neven Subotić, Mats Humels, Marsel Šmelcer, Lukaš Pišček, Jakub Blaščikovski, Sebastijan Kel, Sven Bender, Ilkaj Gindogan… Svi oni su doživeli teške povrede i bili primorani (neki su i dalje) da veliki deo sezone odsustvuju sa terena. Takav udarac ne bi preživele ni mnogo jače ekipe. A, opet Klop je i pored svih tih malera uspeo da ekipu dovede na drugo mesto na tabeli, izbori četvrtfinale Lige šampiona, plasman u finale Kupa Nemačke i nanese Bajernu poraz od 0:3 u Minhenu!

Daleko od toga da je Klop najveći krivac za silne probleme u zdravstvenom bilansu ove sezone, ali možda su neke povrede mogle da se spreče da je trener Milionera imao malo više popusta prema svojim nosiocima igre. Pošteno je reći i da nije imao mnogo prostora za takve manevre. Borusija nije Bajern, Real ili Čelsi pa da ima 25 igrača vrhunske klase na raspologanju, da kupuje šta hoće i poželi kada joj se neko povredi. Klop nema taj luksuz da se kao Gvardiola šepuri sa sistemom rotacije i meša karte.

Dovoljno je reći da je trener Borusije prošle sezone koristio samo pet ozbiljnih odbrambenih igrača: Humels, Subotić, Šmelcer, Pišček i Santana plus Kirh koji je upisao samo četiri meča! Dakle jedna prava zamena za četiri pozicije u timu!

Upravo se na učinak sada već čuvene odbrambene četvorke mora obratiti pažnja. Pišček, Šmelcer, Subotić i Humels su bili temelj svih uspeha Borusije. Svaka čast Sahinu, Kagavi, Geceu, Rojsu, Levandovskom, ali pomenuta četvorka je iznela najveći teret u prethodnih par sezona. Bili su nezamenljivi, igrali su gotovo svaki meč, svi ostali su tu i tamo imali predah, a onda je đavo došao po svoje…

Još na kraju prošle sezone je iz tima ispao Pišček zbog povrede prepona, ali i to je bio gubitak koji je mogao da se podnese sa univerzalcem Groskrojcem na prinudnoj poziciji desnog beka. Ono što je usledilo u ovoj sezoni je bila havarija za koju Klop nije imao leka. Redom su iz tima ispadali Humels, Subotić, pa Šmelcer. Sledeći podatak će možda najviše dočarati koliko je pomenuti defanzivni kvartet bio važan Klopu i Borusiji.

U prošloj sezoni (mečevi Bundeslige i Lige šampiona) Humels, Subotić, Šmelcer i Pišček su počeli na čak 24 meča zajedno u prvoj postavi. U 17 mečeva Borusija je igrala makar bez jednog od njih. Ali, u tih 17 mečeva je uglavnom ulogu džokera imao Felipe Santana koji je menjao ili Subotića ili Humelsa. Ostala trojica su bila tu. Bila je to odbrana koja je mogla da igra i zavezanih očiju.  

I taman kada se Pišček oporavio, krenula je serija povreda ostalih Klopovih musketara. U roku od sedam dana Neven Subotić je pokidao ligamente kolena, Mats Humels je takođe povredio koleno, Marsel Šmelcer je istegao butni mišić… Horor za Klopa! Humels je kasnije imao i traumu stopala, Šmelcer je nedugo posle povratka na teren povredio prepone… U dosadašnjem delu sezone Humels, Subotić, Šmelcer i Pišček nisu odigrali nijedan meč zajedno! Borusiji su odsečene noge. Ostala je bez igrača koje je prethodnog leta mogla da proda Mančester Junajtedu (Subotić), Barseloni (Humels), Realu (Pišček) i Liverpulu (Šmelcer) za ukupno 100 miliona evra!

Mečeva po sezonama (Bundesliga plus Liga šampiona) 2010/11 2011/12 2012/13 2013/14
Mats Humels 40 39 39 25
Neven Subotić 39 29 36 14
Lukaš Pišček 40 38 41 21
Marsel Šmelcer 41 33 42 22

Santaninu ulogu je nasledio Papastatopulos i korektno obavio posao, ali nije u pitanju bilo samo popunjavanje jedne rupe već više njih. Klub je morao hitno da reaguje, a kako je prelazni rok bio zatvoren, jedino što im je ostalo je da angažuju veterana Manuela Fridriha sa tržišta slobodnih igrača, epizodisti Kirh i Durm su silom prilika dobili važnije uloge, Kel i Bender su povremeno morali da se žrtvuju i igraju u poslednjoj liniji.

Borusiji je uzdrman temelj i zato su i rezultati bili ispod nivoa onih iz prošle sezone. Kada na sve to dodamo da je tešku povredu doživeo Blaščikovski, da je Kel zbog povreda propustio 11 mečeva, a Bender 17 i da je motor tima Ilkaj Gindogan odigrao samo jednu utakmicu u sezoni, onda je jasno sa kakvim problemima se susreo Jirgen Klop. Istovremeno, najveći rival Bajern je tokom cele sezone imao samo jedan ozbiljan problem što se zdravstvenog biltena tiče, pošto se teško povredio Tijago Alkantara.

Ipak, čini se da je naučio lekciju i da u sledeću sezonu neće ući samo sa proverenim snagama, već će u prelaznom imati znatno aktivniju ulogu. Izvestan je dolazak jednog od najtalentovanijih štopera Bundeslige Matijasa Gintera za koga se interesovao i Bajern, Klop želi i Andreu Ranokiju iz Intera, pominje se i dolazak fantastičnog levog beka Volfsburga Rikarda Rodrigeza…  

Ako klub zadrži sve svoje vedete, sačeka oporavke Gindogana, Blaščikovskog i Subotića, dovede najavljena pojačanja, onda se spremite za neki novi Dortmund u sledećoj sezoni. Klop više neće morati da se dovija i lupa glavu posle svake povrede, Milioneri će biti mnogo moćniji i Bajern verovatno neće slaviti titulu u martu ili imati 25 bodova prednosti kao što je to bilo posle 27. kola ove sezone.

Bilo bi lepo da i u Nemačkoj kao u Španiji ili Engleskoj gledamo neizvesnu šampionsku trku do samog kraja. Valjda su Milioneri ove sezone ispucali sve malere… Kada četiri stuba opet budu na svojim mestima, biće to neka druga priča. 

(FOTO: Action images)


tagovi

Neven SubotićMats HumelsNemackaMarsel ŠmelcerLukaš PiščekJirgen KlopEvropaBorusija Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara