Kad je teško, Jaka: Blažič postigao 12 od 15 poena Cedevite u produžetku i oborio FMP

Vreme čitanja: 5min | sub. 01.02.20. | 21:20

Okben Ulubaj doneo Panterima dodatnih pet minuta košarke

Neverovatan je Jaka Blažič! Šta radi ove sezone fantastični košarkaš Cedevita Olimpije, prepričavaće se dugo, dugo... Još uvek je sveže pamćenje na duel Zmajeva i Mege u Ljubljani, a Slovenac je večeras u Železniku ponovo pokazao zbog čega je klasa. Sa 12 poena u produžetku od ukupno 15 koliko su ubacili Ljubljaničani, slobodno je stavio potpis na veliku pobedu svog tima, koja ih vraća u trku za plasman u plej-of ABA lige - 100:105.

Veoma brzo, lepo, atraktivno i efikasno se igralo ove večeri u Železniku. Sasvim očekivano, gledali smo pravi revolveraški obračun na obe strane terena, ekipe su držale visoke procente i pokazale zbog čega se zasluženo nalaze u gornjem delu tabele, uprkos nešto slabijim rezultatima u poslednjih nekoliko nedelja. I videli smo pravu dramu, koja je razrešena tek nakon dodatnih pet minuta.

Izabrane vesti

Iako je Cedevita Olimpija imala čak 14 poena prednosti u jednom momentu treće deonice, dopustila je da FMP sve to istopi do pred sam kraj, te da trojkom Okbena Ulubaja odvede meč u produžetak. Rešetali su domaći nemilice koš Ljubljaničana i nisu se pitali što se preko puta nalazi jedan od boljih timova u ABA ligi. Ni dodatnih pet minuta nas nije lišilo drame, ali je ponovo bio dobar već pomenuti Jaka Blažič, koji je odigrao dobro kada je bilo najvažnije i poenima sa linije za slobodna bacanja, sasvim smireno odveo goste u pobedu.

A zanimljivo je da se Cedevita Olimpija više nije toliko oslanjala samo na šut za tri poena, već je Jurica Golemac uspeo da ostvari plan i da koliko-toliko igru prebaci u reket, gde su Zmajevi večeras imali zaista dobre procente. Nije loš ni u jednom parametru bio ni FMP iz Železnika, domaći su zaista dominirali na šutu za tri poena (u regularnom delu su imali 14/28) i sasvim zasluženo su uspeli da se izbore za produžetak na ovom meču. Ali do potpunog preokreta ipak nisu uspeli da dođu...

Na kraju najefikasniji u Cedevita Olimpiji bio je upravo Jaka Blažič sa 27 poena (6/10 za dva, 3/6 za tri, 6/8 sa penala), ali je dobra stvar bila ta što je uz sebe imao još nekoliko prilično raspoloženih saigrača. Ističu se standardno kvalitetni Kodi Miler-Mekintajer koji je ubacio 18 poena, potom Edo Murić koji je odigrao partiju sezone sa 17 poena, te Mikael Hopkins koji je izbrojao do 15 poena.

U sastavu FMP-a, već pomenuti Okben Ulubaj odigrao je jednu od najboljih partija u karijeri ubacivši čak 26 poena uz 6/14 na šutu za tri. Solidan je bio i Marko Jeremić sa kim je delovao u paru sa 17 poena, dok je Duop Rit izbrojao do 20 poena uz osam skokova.

Već od samog starta, dobili smo utakmicu kakvu smo i očekivali – borbenu, brzu i na veliki broj poena. Rezultatska klackalica nije nas napuštala tokom čitave prve četvrtine, poeni su se ređali jedan za drugim kao na traci, ali nijedna ekipa nije uspevala da dođe do neke veće rezultatske zalihe. Fino je i jedne i druge služio šut za tri poena, a ujedno nismo gledali utakmicu sa velikim brojem grešaka. Iako je FMP na oko dva minuta pred kraj ovog perioda imao minimalnu prednost, Cedevita Olimpija je poenima Cirbesa i Hopkinsa prešla ispred na prvoj maloj pauzi – 26:29.

Dobra, napadačka košarka igrala se i u drugom kvartalu. I ovde je FMP imao odličan priključak sve do tri minuta pred kraj, ali tada momci Vlade Jovanovića kao da su nestali sa terena. Vezao je dve trojke Edo Murić, dodao je još jednu Jaka Blažič, pa je uz poene Marka Simonovića, ekipa koju od ovog kola predvodi Jurica Golemac napravila seriju 11:2 i na poluvreme otišla sa sasvim zasluženih devet poena zalihe – 42:51.

Odbijali su gosti sve nalete FMP-a i u trećoj deonici. Panteri su u par navrata pokušali da priđu nešto bliže Cedevita Olimpiji, ali bi u svakoj takvoj situaciji usledila serija poena ekipe iz Ljubljane. Tim Jurice Golemca u jednom trenutku otišao je na 14 poena razlike, ali je FMP do kraja kvartala ipak uspeo da se došunja na samo sedam poena zaostatka i tako unese dramu pred poslednjih deset minuta igre – 64:71.

Bilo je evidentno da se Cedevita Olimpija nalazi u padu, pošto je FMP trojkom Marka Jeremića uspeo da priđe i na samo tri poena iza Ljubljaničana. Mnogo su gosti pravili grešaka u ovom periodu, što su Panteri uglavnom dobro koristili i držali korak za gostima. Konstantno se tokom ove deonice prednost slovenačkog tima šetala između dva i pet poena, a pred poslednji minut na semaforu je pisalo četiri poena razlike.

Trojku je tada pogodio Okben Ulubaj i FMP je bio "nikada bliže" gostima iz slovenačke prestonice. Međutim, Mikael Hopkins je na sreću Jurice Golemca u narednom napadu nekako uspeo da dođe do poena i tako zadrži tri poena prednosti pred dramatičnu završnicu.

I onda - nova trojka! I ponovo Okben Ulubaj. Prvi put je promašio, ali je imao sreću da Stefan Pot uhvati ofanzivni skok. Odbrana Cedevita Olimpije se nakon toga potpuno raspala, turski košarkaš je ostao sam na šutu za tri i probušio je mrežicu za produžetak. Kodi Miler-Mekintajer nakon tajmauta nije pogodio za pobedu.

U dodatnih pet minuta smo uglavnom gledali kako ekipe poentiraju sa linije za slobodna bacanja. Isprva je FMP bio u prednosti, da bi Cedevita Olimpija kako je vreme odmicalo uspevala da preuzme kontrolu i prednost. I ponovo smo mogli da namirišemo dramu, pošto je na sto sekundi do kraja utakmice gost imao svega jedan poen prednosti. No, Panteri su nastavili da promašuju, nije hteo više šut da sluša domaće, pa su Jaka Blažič i Marko Simonović stavili tačku na ovaj meč sa linije za slobodna bacanja.

ABA LIGA - 18. KOLO

Petak
Zadar - Mornar 83:89
/Alen 25 - Heris 14/

Subota
Krka - Cibona 69:77
/Jošilo 21 - Novačić 22/

FMP - Cedevita Olimpija 100:105 (nakon produžetka)
/Ulubaj 26 - Blažič 27/

Nedelja
12.00: (1,85) Primorska (14,0) Mega (2,10)
17.00: (1,20) Budućnost (19,0) Igokea (5,00)

Ponedeljak
18.00: (1,60) Crvena zvezda (14,5) Partizan (2,55)

*** kvote su podložne promenama

Foto: ABA liga (KK FMP, KK Cedevita Olimpija / Jurij Kodrun)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara