""
""

Kad je Zvezdi izmakao trofej Žućkove levice...

Vreme čitanja: 2min | sre. 15.03.17. | 10:58

Crveno-beli košarkaši bili blizu osvajanja Kupa Radivoja Koraća 1984.godine, ali...

Crvena zvezda kroz istoriju baš nije imala sreće sa finalima evropskih klupskih takmičenja u košarci. Zaigrala je prvi put u klupskoj istoriji 1984. godine u finalu međunarodnog Kupa Radivoja Koraća i činilo se da bi mogla da se domogne ovog prestižnog evropskog trofeja.

Te godine, u finalu se igrala samo jedna utakmica, a odluka je bila da mesto održavanja bude prestonica Francuske, Pariz. Očekivano, Ortez je imao većinsku podršku navijača sa tribina hale Pjer de Kuberten. A Zvezda je sasvim dobro počela duel za trofej, činilo se da će to biti neizvesna borba do samog kraja.

Izabrane vesti

Ortez je vodio od početka utakmice, po nekoliko koševa, ali su crveno-beli predvođeni Slobodanom Nikolićem i Predragom Bogosavljevim, nekako držali priključak. Ipak, već pred kraj prvog poluvremena Ortez je preko Amerikanca Mekaloha krenuo u seriju kojom je došao do ogromnih 15 poena prednosti.

Ekipa legendarnog trenera Ranka Žeravice u drugom poluvremenu nije pronašla odgovor na igru Orteza koji je te večeri bio izrazito dominantan i u skoku. Francuzi su imali 30, a crveni-beli 13 uhvaćenih lopti. Jednostavno, te večeri nije bilo suđeno da osvoji Kup Radivoja Koraća, očigledno, kao ni 14 godina kasnije protiv italiianskog Meša iz Verone.

Ortez - Crvena Zvezda  97-73 (49-34)

Hala: Pjer de Kuberten u Parizu

Gledalaca: 5000

ORTEZ: Ortega 8, Kaba 20, Mekkaloh 29, Henderson 20, Biseni 4; P. Laperš, Gadu, F. Laperš 8, Hufnagel 8, Gadu.

CRVENA ZVEZDA: Karadžić 10, Janković 4, Kovačević, Petović 6, Žižić; Nikolić 22, Bogosavljev 17, Radović 12, Avdija 2, Milosavljević.


tagovi

Zoran RadovićRanko ŽeravicaMilija ŽižićEvropadogodilo se na današnji danFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara