"Zlatko Zahovič"
"Zlatko Zahovič"

Kako smo ušli u Ligu šampiona: Niko ne zarađuje više od 100.000 evra, ali plata nikada ne kasni, ni dan!

Vreme čitanja: 9min | pet. 05.09.14. | 12:12

Zlatko Zahovič, sportski direktor prvaka Maribora, u ekskluzivnom razgovoru za MOZZART Sport naveo je faktore koji su uticali da "mali slovenački klub" iđe u društvo najjačih timova sveta. Ovo njegovo izlaganje moglo bi da posluži kao "bukvar" čelnicima Crvene zvezde i Partizana

Zlatko Zahovič

Ni Crvena zvezda, ni Partizan, ni Dinamo nisu uspeli ovog leta da stignu do Lige šampiona, s tim što prvi svojom krivicom nisu ni koristili stečeno pravo da se bore za slavu i milione evra. U vreme zajedničke države drugorazredni Maribor uradio je ono što (sa splitskim Hajdukom) najvećim klubovima bivše Juge nije pošlo za rukom, pa se čuvena mušema na jesen neće tresti u Beogradu i Zagrebu, već u malom slovenačkom gradu. Deceniju i po posle prvog učešća u Ligi šampiona, tada strelac premijernog gola za Mariborčane u evropskoj eliti, a sada trener ekipe iz Ljudskog vrta Ante Šimundža, s njegovim pulenima, doveo je Čelsi, Šalke i Sporting iz Lisabona na Dravu.
"Ne smatram nas posebnim, specijalnim ili uzvišenim u odnosu na našu konkurenciju iz balkanskog komšiluka. Plasman u Ligu šampiona "malog" Maribora, kako nas mnogi podrugljivo zovu, ne gledam kroz prizmu priče o  velikoj četvorki, najboljim petorkama, šestorkama... bivšeg  jugoslovenskog fudbala. Ne samo zato što se merimo i ravnamo prema onoj drugoj, bogatijoj Evropi. Presrećan sam zbog uspeha svog kluba, ali ne mogu da likujem zbog neuspeha prvaka Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine... Posebno Partizana. Kakav bih ja to Grobar bio kada me ne bi bolela eliminacija od Ludogoreca ili se ne bih radovao izbacivanju Nefčija?! Bilo bi sjajno kada bismo svi stalno prolazili kvalifikacije i igrali UEFA takmičenja", poručuje sportski direktor Mariborčana Zlatko Zahovič na početku razgovora za MOZZART Sport.

Izabrane vesti

Nijedan pravi uspeh ne dolazi preko noći, a vaš traje godinama. Kako ste posle tri vezana učešća u Ligi Evrope ušli u Ligu šampiona? Koje su se to kockice poklopile ovog leta, pa ste ponovili podvig iz 1999?
"Ceo odgovor mogao bi stati u dve reči – sistemski rad. Nismo ga mi izmislili, naravno. Samo se "slepo" i složno – od predsednika do najnižeg činovnika u klubu – držimo koncepta koji pre ili kasnije, neminovno, donosi uspeh. Svaka naša sadašnja odluka i potez, ma koliko oni bili (ne)popularni u datom trenutku, motivisani su projektovanim benefitima u budućnosti. Razmišljamo na duge staze, racionalno primajući pobede i poraze. Ni sada nismo upali u euforiju. I iskušenje da se ispružimo više nego što smo dugački. Da, lepo ćemo zaraditi od plasmana u LŠ, ali nećemo brzo, bahato i zalud potrošiti toliki novac. Svako ulaganje mora da ima opravdanje. Pravi domaćini uvek misle na crne dane. I Maribor je nekada bio u dugovima, a vidite gde smo sada stigli. Želimo još da  rastemo."

Vaš primer ruši frazerski alibi stalnih luzera da se ne može siromašan u društvo bogatih?
"Ma to su izanđale floskule. Ok, bogataši imaju veće mogućnosti, ali ni mi ostali nismo bez šansi. Naročito otkada su nam Mišel Platini i UEFA s puta sklonili prvake i viceprvake najjačih evropskih prvenstava. Ne može se baš uvek u Ligu šampiona, ali tu je Liga Evrope. Takođe kvalitetna, zanimljiva i isplativa. Mislite da nismo i mi mogli da rasprodamo tim posle prvog, drugog ili trećeg ispadanja iz trke za LŠ? Izabrali smo da sačuvamo kostur ekipe, dopunimo ga kvalitetnim pojačanjima i tako, iz sezone u sezonu, sve iskusniji, uigraniji i zreliji dočekamo svojih "pet minuta". Nismo slučajno poslali Seltik u LE."

"HOĆETE PARE OD UEFA? ONDA SLEPO POŠTUJTE PRAVILA"

Zlatko Zahovič

Jesu li vam iz Legije makar privatno zahvalili na eliminaciji Škota, koji su Poljake prošli administrativnim putem, na konto nastupa jednog suspendovanog prvotimca prvaka Poljske?
"Ne vidim zbog čega bi nam zahvaljivali. Ne razumem ni zašto su onoliko dramili i sve druge samo ne sebe krivili za očigledan propust. Ljudski je grešiti, ali je i gospodski priznati gaf i preuzeti odgovornost za sopstvenu nesmotrenost. Hoćete pare od UEFA, a nećete da poštujete njena pravila?! Možda su nekada prestroga, možda nekada umeju da budu i nepravična, ali su nam svima poznata i obavezujuća. Tačka. Uostalom, Poljaci su imali više sreće nego pameti u onoj prvoj pobedi od 4:1. Siguran sam da bismo i njih prošli da su nam umesto Škota bili rivali u plej-ofu."

Kako to da se vaši igrači nisu uplašili slavnog Seltika u njegovom Glazgovu?
"To je ta razlika između "zelenih" sastava i postava s velikom kilometražom. Mariborovi fudbaleri se nikoga ne plaše, gde god da igraju. Možda Seltik nije moćan kao u svojim najslavnijim danima, ali to je i dalje klub vrlo impresivne tradicije i trofejne istorije, čije utakmice na Seltik parku stalno prati šezdesetak hiljada ljudi. I naš revanš je igran u fantastičnom ambijentu. Samo što nas nije sputao, nego dodatno inspirisao. Ekipa je naučena da ne podleže emocijama i odoleva pritiscima svih vrsta."

Da li je tačno da je zagarantovana nagrada UEFA, nešto manja od deset miliona evra, veća od Mariborovog jednogodišnjeg budžeta?
"Jeste, i to ne malo. Imamo garantovana dva miliona evra od sponzora, a ostalo sami zaradimo. Kao ceo svet, moramo da prodajemo i kupujemo igrače. Stalno vodeći računa da budemo u plusu. I jesmo. Ne trgujemo od danas do sutra, nego s jasnom vizijom. Niko ne ode, a da pre toga nije dobio odgovarajuću zamenu. Nema improvizacije i lomljenja preko kolena, u minut do 12."

"NIKO KOD NAS NE ZARAĐUJE VIŠE OD 100.000 EVRA!"

Tavares i saigrači slave gol protiv Seltika

Ima li istine u tvrdnji da vaš najbolji i najskuplji igrač, strelac odlučujućeg gola za prolaz u LŠ, Brazilac Tavares, zarađuje "samo" 100.000 evra godišnje?
"Šta vas tačno interesuje, njegova bruto ili neto godišnja zarada?"

Neto, ako je moguće da nam je otkrijete?
"Nijedan fudbaler Maribora nije bogatiji za više od 100.000 evra godišnje! Mogu li da budu plaćeniji? Mogu, ako će brojke ostati samo trag na papiru. U mom DNK nije da dajem lažna obećanja. Nisam prevarant. Gde god da sam bio igrač, dobijao sam ugovoreno, pa ne vidim zašto bih se drugačije ponašao kao sportski direktor. Možda naši momci zarađuju manje nego njihove kolege, ali zato im uplate nikada ne kasne. Ni jedan jedini sat. Mogu samo neki dan ranije u banku. Eto, kada nas UEFA bude premirala za plasman u LŠ, tog dana ćemo deo novca preneti na račune najzaslužnijih za veliki klupski uspeh. Logično i pravično. Isti, fer odnos imamo i prema ostalim zaposlenima jer zadovoljan radnik je najbolji radnik. Nema tu mnogo mudrolije."

Ima li onda kraja čuđenju kada pročitate da Partizanovi fudbaleri moraju da štrajkuju da bi im udelili mrvicu ugovorenih para, a Zvezdini sudski dobijaju potpisan novac ili pristaju na oprost velikih dugova u zamenu za "slobodu"?
"Uhhh... Nemojte molim vas da me uvlačite u tuđe probleme. Ne poznajem njihovu situaciju da bih ovako, s daljine, komentarisao takve stvari. I bilo kome delio packe, čak ni savete. Nemam ni prava na to. Neka svako brine svoju brigu."

Da probamo da vam izvučemo i informaciju o visini premija za plasman u LŠ... S koliko para ćete nagraditi ekipu i struku za proboj u klupsku elitu?
"Neka to ostane mala poslovna tajna. Reći ću vam samo da će lepo profitirati, možda čak najviše od svih kolega učesnika ove LŠ. Po dogovoru. I na vreme, naravno. Ponavljam, Maribor je ozbiljan i odgovoran klub. Ovoj upravi je finansijska stabilnost iznad svega, nekada čak i ispred rezultata. Samo u takvom ambijentu je moguće praviti sportske uspehe. U kontinuitetu."

"ŽAO MI JE ŠTO NISAM DOVEO ŠKULETIĆA"

Petar Škuletić

Kako to da češće ne dovodite strance, čak ni one iz bliskog okruženja? Nude li vam srpske fudbalere ili vas zaobilaze jer previše traže za njih? Na koji to način uspevate da zadržite najtalentovanije klince iz svoje klupske škole?
"Hajdemo redom... Nije svaki stranac dobro rešenje samo zato što je "uvozna roba". Osim što mora da poseduje odgovarajući kvalitet i finansijski se uklapa u naše planove, nužno je i da poseduje određeni karakterni profil. Eto, naš Brazilac Tavares se sjajno uklopio u način rada i života u Mariboru. Imali smo i imamo i igrače iz Srbije. Sami ih snimamo i pratimo, često od malih nogu. Druga je stvar koga od njih možemo sebi priuštiti jer Maribor za vreme mog mandata nije dao više od 300.000 evra za obeštećenje. Petra Škuletića smo mogli da dovedemo pre nego što je došao u Partizan. Priznajem da sam pogrešio u njegovom slučaju. I žalim zbog te procene. Što se tiče klinaca iz naše klupske škole, trudimo se da ih zadržimo ozbiljnim radom na njihovim karijerama, redovnim i za slovenačke prilike vrlo dobrim stipendijama. Zato se njima i njihovim porodicama ne žuri s odlaskom. Niti imamo problema s njihovim menadžerima."

Jedan od klinaca koji su tim putem stigli do prvog tima je i vaš sin Luka. Ovde bi vas optuživali za nepotizam i protekciju. Kako to da vas tu ne diraju?
"I ja sam pozitivno iznenađen reakcijom navijača. Odnosno, odsustvom iste. Još nisam čuo nijednu ružnu reč na njegov ili moj račun. Valjda zbog toga što znaju kakav sam i da nikada ne bih gurao Luku samo zato što mi je dete. Vide i oni da je momak koji dosta obećava i već mnogo toga daje. Rođen je 1995, ima mnogo da nauči, ali dopada mi se kako razvija svoj talenat. Bori se za minutažu i fino je koristi. S tri gola je prvi strelac ekipe i drugi na zajedničkoj listi u ovoj sezoni. Rešio je jednu utakmicu."  

Vratimo se Ligi šampiona.  Koliko Maribor može u konkurenciji moćnog Čelsija i jednog Šalkea, pa čak i lisabonskog Sportinga? Slažete li se s opštim stavom da vaš tim ima najmanje šansi za prezimljavanje u Evropi?
"Na papiru smo poslednji na tom spisku. Realno i pošteno govoreći. Ali nije Žoze Murinjo tek tako rekao da nas treba maksimalno ozbiljno shvatiti. Vidim i čujem da nas mnogi unapred otpisuju, a ja svima poručujem da se ne iznenade ako kao treći u grupi dočekamo proleće u Ligi Evrope. Već sam vam rekao da se ovaj tim nikoga ne plaši. Ni na strani, a kamoli kod kuće. Imamo ambiciju, praćenu kvalitetom i samopouzdanjem."

Kako da zbog skupljanja bodova u Evropi ne trpi odbrana titule? Imate meč manje od Domžala, ali čak devet koraka kaskate za liderom slovenačke lige.
"Saglasan sam da moramo ozbiljno da zapnemo u domaćoj ligi. Neće biti lako, jer ćemo za razliku od naših rivala odigrati praktično dva prvenstva, jedno u našoj zemlji, a drugo u Evropi, ali verujte mi da kada Maribor uđe u seriju niko neće moći da ga zaustavi. Znamo kako da odbranimo titulu i odemo u novu borbu za LŠ. Ako se to nekim slučajem ipak ne desi, opet ćemo u Evropu. I što je možda i najvažnije, ostaćemo stabilan klub."

"PRIJATELJ STOJANOVIĆ, POTCENJENI DRULOVIĆ I DULE LEGENDA"

Dule Vujošević

Najomiljeniji Slovenac u istoriji fudbalskog kluba Partizan teška srca je svom prijatelju i zemljaku Slaviši Stojanoviću čestitao na osvajanju prve Zvezdine titule posle šestogodišnje dominacije večitog rivala iz Humske.
"Slaviša je sjajan tip i odličan trener, drago mi je zbog njega. Šteta samo što je titulu uzeo s pogrešnim klubom. Nema veze, opet će Partizan biti šampion, a komšije mu gledati u leđa. Već sledećeg maja."

Legendi slovenačkog fudbala i rekorderu (po broju nastupa i datih golova) za reprezentaciju bivše jugoslovenske republike žao je što je Dik Advokat dobio šansu pre Ljubinka Drulovića na klupi selekcije Srbije.
"Prijatelj mi je, ali reći ću ono što sam i njemu. Kao veliki fudbaler, vrlo cenjen u jednoj Benfiki i Portu i čovek koji je s omladincima Srbije osvojio Evropu nije smeo da dozvoli da bude privremeno rešenje. Kakav vršilac dužnosti? Ili jesi ili nisi selektor! A siguran sam da bi vam bilo dobro s Drulom. Videćemo kako će se Holanđanin izboriti s našim balkanskim mentalitetom."

Ko god je makar jednom bio na evroligaškoj utakmici košarkaša Partizana sigurno je sreo našeg sagovornika i video s koliko strasti bodri pulene Duška Vujovševića.
"Tek sada je potrebna podrška našoj legendi Duletu i njegovoj ekipi, kako god da je bude skockao. Nema Evrolige, ali mora biti mnogo Grobara u Pioniru. Na svakoj utakmici. Za nove pobede, za novu titulu. Institucija to zaslužuje. Kad god mi obaveze to budu dozvoljavale, dolaziću u Beograd da bodrim svoje crno-bele. Više i jače nego dosad", najavljuje česte dolaske u srpsku prestonicu Zlatko Zahovič na kraju razgovora za MOZZART Sport.

(Foto: Action Images; MN PRESS; STAR SPORT)


tagovi

EvropaLiga šampionaMariborSlovenijaZlatko Zahović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara