""
""

Kiler Kilijan! Ubica dečijeg lica igra fudbal kao Borusija nekad (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 12.04.17. | 20:32

Na Vestfalenu 3:2 za Monako u prvoj utakmici četvrtfinala Lige šampiona

Monako kao nekad, Borusija kao nikad. Igrao se fudbal u Dortmundu, uprkos bombama koje su pukle u utorak veče, ali se umesto očekivane nemačke ofanzive čuo strojev korak francuskih trupa kako marširaju ka polufinalu Lige šampiona. Kneževi su nadigrali ošamućene i glavom odsustne Milionere, kojima nije vredeo ni dobar ulazak u drugo poluvreme, te je sedam dana pre revanša velika prednost na strani sastava Leonarda Žardima, koji ima igrača kakvog Žuti zid može samo da sanja- 3:2.

Na Vestfalenu je viđen festival lepih poteza, nekoliko spornih sudijskih odluka, zbog kojih je na trijumf Kneževa pala senka sumnje, sjajnih pola sata Milioneri u nastavku i fantastični Kilijan Mpabe! To svetsko čudo u kopačkama, koga porede sa Tjerijem Anrijem, postigao je dva gola i izrastao u junaka utakmice koja, možda, nije ni trebalo da se igra.

Izabrane vesti

Sad će mnogi posegnuti za argumentom da je, posle sinoćnjih dešavanja, trebalo pomeriti meč za nekoliko dana, ali pre nego što to nekima posluži kao opravdanje za nedovoljno dobru Borusiju valja se setiti da su baš čelnici Monaka ponudili da se igra tek u subotu. Možda bi se dotad BVB oporavio od šoka, ali teško da bi Sokratis Papastatopulos za tri dana naučio da igra odbranu na zahtevnom nivou kakvo je četvrtfinale Lige šampiona ili da bi Kilijan Mbape bio toliko darežljiv da domaćinu ne isporuči dva komada i sebi poveća cenu na tržištu.

Iako bez standardni bekova, Mendija i Sidibea, Monako nije odustao od prepoznatljivog napadačkog stila, od prve sekunde je nametnuo svoj ritam, pritisnuo očajnu odbranu domaćeg tima koju ove sezone nije matirao „samo onaj ko nije žurio na autobus“, zbog čega je vođstvo od dva gola stiglo kao logična posledica takvog opredeljenja. Najpre je užasni Papastatopulos stavio ruke na ramena neuhvatljivog Klijana Mpabea i skrivio jedanaesterac koji Brazilac Fabinjo nije iskoristio, ali je taj promašaj veziste Monaka bio samo uvod u još jači pritisak gostiju.

Gledati Monako kako igra fudbala, kako razvija akcije i kako ih završava - to je pravi melem za oči. Poletna četa sa stadiona „Luj Drugi“ je silu dokazala već u narednom ozbiljnom napadu, Bernando Silva je povukao kontru, Toma Lemar se izvukao na bok i imao čak šansu da šutira, ali se opredelio za asistenciju i ispalo je dobro. Lopta je u butinu pogodila Kilijana Mbapea, a nopva evropska napadačka senzacija dala treći uzastopni gol u nokaut fazi Ligi šampiona. Doduše, iz očiglednog ofsajda i to je greška koja ide na dušu sudiji Orsatu i njegovom pomoćniku ispod istočne tribine.

Ako je prvi gol Monaka bio neregularan, onda je drugi čist(iji). Mada se Sven Bender uzalud žalio kako ga je Radamel Flakao sapleo, ostalo je neshvatljivo kako je to štoper Borusije uspeo da - umesto da izbaci loptu - šutne u svoj gol. Pogodak glavom, u stilu klasičnih centarforova, označio je dubiozu Borusijnog tima, koji je tek posle saveta u pauzi dobio fizionomiju i počeo da igra kako ume. Kao nekad...

Tomas Tuhel je shvatio grešku, njegova ideja da igra sa trojicom štopera nije se pokazala dobrom, prekomponovao je tim, uveo Kristijana Pulišića i Nurija Sahina, dobio na probojnosti i dinamici i Borusija je odjednom počela da igra. Mada je i u prvom delu imala sporadične akcije (šut Kagave, pa pokušaj Dembelea), tek je uvođenjem Pulišića domaćin postao opasan, reprezentativac Sjedinjenih Američkih Država pravio je dar-mar po desnoj strani, uništio Rađija, nekoliko puta Monako je uspeo da se odbrani, a onda je magiju izveo dotad - a i posle toga - neprimetni Pjer Emerik Obamejan.

Gabonac je petom u 57. minutu ostavio loptu na tacni Šinđiju Kagavi, Japanac izbegao start Subašića, ostavio loptu Usmanu Dembeleu, a stvarno bi bilo previše da bivši ofanzivac Rena promašio zicer - 1:2.

I umesto da dotuče rivala koji je psihički bio u nokdaunu, Borusija je stala. Čak može da bude srećna što Radamel Falkao nije kaznio jedno istrčavanje Birkija za još veći minus ili što Papasatatopulos nije isključen posle starta nad Mbapeom, čiji je pogodak u 79. minutu već posle prvih 90 minuta fenomenalnim pogotkom doveo svoj tim u predvorje polufinala.

Bio bi greh prema fudbalu da tamo igra Sokratis Papastatopulos.

 -------------------------------------------------------

LIGA ŠAMPIONA, ČETVRTFINALE

BORUSIJA DORTMUND - MONAKO 2:3 (0:2)
/Dembele 57, Kagava 84 - Mbape 19, 79 Bender 35 ag/

Dortmund
Stadion: Vestfalen
Gledalaca: 65.829
Sudija: Danijele Orsato (Italija)
Žuti kartoni: Papastatopulos, Ginter, (Borusija), Žemerson, Lemar, Dirar, Fabinjo (Monako)

DORTMUND (3-4-2-1): Birki - Ginter, Papastatopulos, Bender (od 46. Sahin) - Pišček, Kagava, Vajgl, Šmelcer (od 46. Pulišić) -  Gereiro, Dembele - Obamejan.

MONAKO (4-4-2): Subašić - Ture, Glik, Žemerson, Rađi - Fabinjo, Mutinjo, Bernardo Silva (od 66. Dirar), Lemar - Mbape, Falkao.

(FOTO: Action images)


tagovi

Borusija DortmundEvropaFrancuskaKilijan EmbapeLiga 1Liga šampionaMonakoNemackaSokratis PapastatopulosUsman Dembele

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara