""
""

Kraj engleske iluzije: Čuda se dešavaju, ali ne protiv Barselone...

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.03.15. | 10:22

Muka Mančester Sitija je u tome što će kao jedini preostali predstavnik Premijer lige večeras igrati protiv Barselone, ekipe koja igra kao u transu i ne poznaje limite

Prvak je ostao za kraj. Mančester Siti večeras stoji kao poslednji bastion engleske Premijer Lige, a po svoj prilici sa tog branika će ga oduvati katalonski tajfun. Možda je i simbolika da engleski klupski fudbal poslednji šamar u sezoni primi baš preko obraza svog šampiona. Ako je prošle sezone bio neuspeh što je samo jedan engleski klub dogurao do polufinala Lige šampiona, šta tek reći za aktuelno stanje? Među osam su dva francuska kluba i Porto. Englezi sve nade polažu u Mančester Siti...

Ali, jadac je što Sitiju niko ne veruje, što mu je na silu natovareno breme velikog tima i što prošlogodišnja titula sve manje vredi na vagi kvaliteta u evropskom fudbalu. Na Građane će nepravedno biti svaljena sva krivica za grehove svih ostalih. Ako ispadnu večeras.

Izabrane vesti

Koliko tu zaista ima „ako“? Malo...

Šalke je prošle nedelje uzburkao duhove, vratio romanticima nadu da nije sve u parama i da za španske aždaje zaista postoji neki protivotrov. Taj argument bi trebalo da je u glavama igrača Mančester Sitije večeras. Ipak, teško da jeste...

Šalke je bio rasterećeni autsajder od kojeg niko ništa nije očekivao i koji je došao da proba „sve ili ništa“. Preko puta je imao veliki tim koji u poslednje vreme ima momente kada zaboravi da igra fudbal.

Sitijev problem je mnogo veći. Pre svega to što od strane svoje arogantne i prepotentne javnosti nije ispraćen u Kataloniju kao autsajder poput Šalkea. Od njega se danas nerealno očekuje da napravi nešto za šta kadar nije. Makar je pokazao do sada da nije. To je klub kojem zapravo nikada nije udaren zdrav temelj i u kojem većina ima platu mnogo veću nego što zaslužuje. Kada bi se pojavila rupa i voda počela da curi, u Sitiju nikada ne bi seli ozbiljno da razmotre zašto se rupa pojavila. Samo bi je nonšalantno zapušili hrpom petro-dolara. Kod njih važi da je lakše lečiti nego sprečiti.

Sitijeva muka je i što će preko puta sebe imati trenutno najbolju ekipu u Evropi koja igra u transu i ne vidi sebi limite. Samo traži ko je sledeći, čekajuči Real Madrid kao konačno odredište. Taj cilj se približio i ova gladna i motivisana Barsa će večeras u Građanima videti idealnog sparing partnera za nokaut koji bi želela da sledećeg vikenda zada Ronaldu, Bejlu i kompaniji. Barselona je u 2015. godini izgubila samo dve utakmice, u ostalima je pobeđivala, Sitiju je očitala lekciju pre tri nedelje i samo Mesijev problem sa belom tačkom nije otklonio sve dileme i pre revanša. Brojke su joj brutalne.

Barselona  igra nestvarno u ovoj godini i za dva i po meseca je ispravila sve greške i fleke koje je napravila u jesenjem delu sezone. Ali, ni to nije slučajnost. Kada u timu sarađuju Mesi (koji trenutno igra kao da je na vrhuncu karijere), Nejmar, Inijesta, Suarez i kompanija, onda ta družina zna da može više od ostalih, jer poseduje toliko onog finog fudbalskog materijala. Raspolaže nečim što nije na prodaju baš svakome. U suprotnom bi ti isti igrači večeras igrali za Mančester Siti. Klub sa "Etihada" može da kupi većinu fudbalera na svetu, ali ove koji će mu večeras raditi o glavi ne može da dobije koliko god da je bogat i uporan. Oni (Mesi, Nejmar, Suarez...) su vrsta luksuzne robe koja se prodaje samo elitnoj klijenteli. Najčistija roba. Mančester Siti to nije, iako je kupio čak i ljude poput Sorijana i Begiristaina koji su pre desetak godina postavljali temelje ove današnje Barse.

Zato Mančester Siti večeras ne može da očekuje veliki iskorak u elitu evropskog fudbala. Čudo je već nešto drugo. Čuda se dešavaju. Čuda su pravili i manji od Sitija. Nevolja je samo što se ta čuda ne dešavaju protiv Barselone.

Sitijvi argumenti su tanki. Dolaze kao ekipa koja je prošlog vikenda izgubila od Barnlija. Ništa im ne daje za pravo da se nadaju tom čudu. Glavni aduti će im biti igrači koji će večeras sa dozom sete istrčati na Kamp Nou. Jaja Ture će pogledati i zadovoljno se osmehnuti sa kim je sve igrao. Aguero će pogledati u kuma Mesija i još jednom se zapitati kolike su šanse da će jednoga dana zajedno zaigrati u Barseloni. Zabaleta će se setiti kako je u Espanjolu već naučen da se protiv Barselone ne može i setiće se šta sve njegov prijatelj Leo i ume i može. Boni, Milner, Kolarov, Fernandinjo i ekipa će biti zadovoljni što zarađuju slilne pare kao ovi preko puta njih.

Jedino će Manuel Pelegrini biti bez plana B i razmišljaće koliko mu je vremena još ostalo...

Inače, na uplatno-isplatnim mestima MOZZART kladionica pobeda Barselona plaća se kvotom 1,40, dok bi trijumf gostiju bila prvorazredna senzacija vredna kvote 7,00.



BARSELONA – MANČESTER SITI

Stadion: Kamp Nou (99.787)
Sudija: Đanluka Roki (Italija)
Barselona (4-3-3): Ter Štegen – Alves, Pike, Bartra, Alba – Maskerano, Inijesta, Rakitić – nejmar, Mesi, Suarez

Mančester Siti (4-4-2): Hart – Zabaleta, Kompani, Demikelis, Kolarov – Fernandinjo, Jaja Ture, Milner, David Silva – Džeko, Aguero 

(FOTO: Action Images)


tagovi

ŠpanijaSerhio Kun AgueroManuel PelegriniMančester SitiLuis SuarezLionel MesiLiga šampionaEvropaEngleska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara