KREĆE KOŠARKAŠKA SUPERLIGA: Tamiš i Sloboda se pojačali, Dunavov prvenac, Borac i Dinamik opasnost i po Večite

Vreme čitanja: 8min | čet. 25.04.19. | 11:44

U Košarkaškoj Superligi učestvovaće osam prvoplasiranih timova iz domaćeg šampionata, kao i standardna četvorka iz ABA lige

Prošlo je više od mesec dana od kako su odigrane utakmice poslednjeg kola u Košarkaškoj ligi Srbije. Pauza je napravljena kako bismo dobili rasplet u Jadranskoj ligi, nakon čega smo dobili i raspored grupa u Košarkaškoj Superligi, kao i kalendar takmičenja.

Biće to luda vožnja za najbolje srpske košarkaške klubove u narednih mesec dana, pošto će se u periodu od 25. aprila, pa do 30. maja odigrati čak 12 kola, što bi značilo da će se nedeljno igrati po dve utakmice.

Izabrane vesti

Da nije isto kao ranije – nije, moramo se pogledati oči u oči i reći istinu. Jednostavno, kvalitet domaćeg prvenstva je daleko od onog nivoa na kojem se nalazio ranijih godina, plate igrača su zaista mizerne u poređenju sa onima koje daju klubovi koji se takmiče na Jadranu. Ipak, košarkaši se trude, klubovi iznalaze načine da sve to funkcioniše bar u granicama korektnosti, te ostaje nada da će se polako, ali sigurno krenuti napred u sezonama koje dolaze.

Ovogodišnje izdanje Superlige po propozicijama je naizgled slično onom prošlogodišnjem - timovi su podeljeni u dve grupe, a jedina je razlika što će ove godine samo po dva najbolja igrati u plej-ofu. U polufinalnoj seriji će se igrati na dva dobijena meča, dok će u finalu biti neophodno napraviti i korak više, odnosno doći do tri trijumfa. Polufinale se igra po standardnom formatu: A1 – B2, B1 – A2.

U Grupi A će se takmičiti Crvena zvezda, FMP, Borac iz Čačka, OKK Beograd, Zlatibor i Dunav iz Starih Banovaca, dok će se u Grupi B naći Partizan, Mega Bemaks, Dinamik, Novi Pazar, Tamiš i Sloboda.

Kod Zvezde, Partizana, FMP-a i Mega Bemaksa je manje više sve jasno. Jedini problem za beogradske večite pred start Superlige bio je koga od stranaca otpisati sa spiska. Propozicije kažu da se najviše četiri stranca mogu naći u timu, pa su se crveno-beli odlučili da sa liste otpadnu Majk Cirbes, Džo Regland i Stratos Perperoglu, dok će Partizan biti uskraćen usluga Bondže Sija.

DUNAV

Pa, da krenemo od kluba iz Starih Banovaca. Neslavno je počelo, a fantastično se završilo. Dunav je otvorio ovogodišnje izdanje Košarkaške lige Srbije pred domaćim navijačima protiv OKK Beograda i ko zna šta je prošlo kroz glavu navijačima nakon ubedljivog poraza od 39 poena razlike. Da sve bude još gore, na to se nadovezao i debakl protiv Dinamika u Hali „Ranko Žeravica“ na Novom Beogradu od 33 razlike.

Onda je usledila pobeda nad Novim Pazarom, a od tada se situacija popravila. Igralo se „toplo-hladno“, ali je vodenica na kraju okrenula na dobru stranu. Kada se podvuče crta, u pitanju je fenomenalna priča i ovim momcima odmah treba pružiti ruke i čestitati, jer reč je o klubu sa izuzetno skromnim budžetom čak i za naše prilike. Nezvanično smo saznali da najplaćeniji igrač u ovom klubu mesečno zarađuje oko 70.000 dinara.

Tokom ove pauze klub je doveo nekoliko igrača, među kojima se ističe Mladen Grušanović koji je ove godine nastupao za ekipu Beovuka. Iz švedskog Treleborga je u klub „doleteo“ Dušan Šišić, a timu se priključio i Aleksandar Beloica, koji je igrao u Drugoj muškoj ligi Srbije za Slogu iz Kraljeva. Uz njih, klub je odlučio da se okuša sa mladim nadama, pa su tako došli Aleksa Komazec koji je prošao mlađe kategorije OKK Beograda i Partizana, kao i Nikola Ćirković, naš mladi reprezentativac.

SLOBODA

Po Slobodi iz Užica se jasno može videti kako vreme brzo prolazi. Kao da je juče bila ona 2013. godina kada su užički Rosoneri uspeli da dođu do petog mesta u Košarkaškoj ligi Srbije, inače poslednjeg koje je vodilo u Superligu u tadašnjem formatu. Ere su tada imale čast da u Hali „Veliki park“ ugoste beogradske crno i crveno-bele, kao i kragujevački Radnički koji je tada igrao na Jadranu.

Dovedeni su brojni igrači na startu ove sezone, eksperimentisalo se sa strancima, ali i domaćim košarkašima. Otpali su ruski košarkaš Anton Kazarnovski, kao i američki plej, Trejsi Ejbrams. Cilj Slobode je bio da se opstane u ligi, ali se otišlo korak dalje od toga.

Nekako su došli i do Markusa Loveta. Odavno na srpskim parketima nije viđen bolji plejmejker nego što je to bio košarkaš koji je nastupao koledž Sent Džons. Košarkaš i klub su međutim raskinuli saradnju, pošto je Amerikanac odlučio da je vreme da se krene dalje.

Klub je po završetku Košarkaške lige Srbije napustio Nikola Hristov, koji nije ispunio očekivanja uprave, a došli su Tadija Tadić i Dimitrije Nikolić iz Mladosti iz Zemuna, kao i Vuk Đorđević, koji je prošao mlađe kategorije u školi Crvene zvezde.

TAMIŠ

Godine prolaze, a na osnovu rezultata u poslednjih nekoliko sezona, možemo da kažemo da su Pančevci sada već standardni učesnici Superlige. Ove sezone su do mesta među najboljih osam došli gotovo rutinski, mada ih je u poslednjih šest kola Košarkaške lige Srbije potresla manja kriza rezultata.

Pred start Superlige u Pančevo su došli Nikola Čvorović, veteran Dejan Burić, kao možda i najveće pojačanje, Nemanja Kapetanović. Ove sezone je nastupao za Vršac gde je postizao 10,5 poena po susretu uz 4,3 skoka, ali ono što je zanimljivo kod ovog momka je njegova juniorska karijera u kojoj je dve godine zaredom koševima u poslednjoj sekundi donosio juniorske titule, prvo Partizanu, a potom i Crvenoj zvezdi.

ZLATIBOR

Razloga za slavlje na Zlatiboru ove godine ima na pretek. Klub je drugu sezonu za redom uspeo da se domogne učešća u Košarkaškoj Superligi, ali ima tu nešto još važnije – ovog septembra se slavi 40 godina postojanja. Za to vreme, klub je prešao put od Druge srpske lige do Košarkaške lige Srbije, pa i Superlige.

Korak po korak su išli Zlatiborci ove sezone predvođeni Vanjom Gušom koji je u međuvremenu napustio klub, a na kraju su veoma lako došli do petog mesta u domaćem šampionatu. U prvom delu sezone možda nisu pružali partije kakve su se od njih očekivale, a može se reći da je prekretnica u svemu bio okršaj protiv komšija iz Užica kada su slavili u infarkt završnici.

U Superligu ulaze gotovo u nepromenjenom sastavu, pa će predvođeni Krstom Bjelicom, Bogdanom Riznićem i Petrom Vorkapićem, kao i sjajnim trojkašem Nikolom Rondovićem pokušati da namuče Crvenu zvezdu i FMP iz Železnika u svojoj dvorani.

OKK BEOGRAD

OKK Beograd se polako oslanja na noge. Klub koji je četiri puta bio šampion države, a tri puta osvajao trofej nacionalnog Kupa je pre početka sezone doneo veoma dobru odluku. Naime, Klonferi su tada sklopili ugovor sa Mega Bemaksom da na sebe preuzmu razvoj mladih igrača iz ovog kluba. Košarkaši ovog kluba su pružali sjajne rezultate i sezonu su završili na četvrtom mestu.

Beograđani nisu mirovali ni tokom ove pauze, pa su u klub dovedena još trojica igrača. Nemački reprezentativac, koji vuče naše korene i već je nastupao za Megu, Filip Stanić, priključio se timu, a u OKK Beograd je iz Mladosti iz Zemuna prešla mlada nada Partizanove košarkaške škole, Nikola Tanasković. Kažu da valja i kada u klubu imate bar malo iskustva, pa je tako doveden i Branislav Ratkovica koji je u dosadašnjem delu karijere nastupao za Oldenburg, Partizan, Mega Bemaks i Cibonu.

DINAMIK

Ciljali su ove sezone u Dinamiku na novo učešće u ABA 2 ligi, ali je čitava priča doživela potpuni krah u „Pendiku“ u poslednjem kolu Košarkaške lige Srbije. Sve što su košarkaši dorćolskog kluba morali da urade na tom meču bilo je da ne izgube sa više od devet poena razlike, ali su ih domaći Pazarci nekako nadmudrili i uspeli su da ubedljivo slave. Međutim, nikako se ne može reći da je ova sezona bila neuspešna za Dinamik, koji je i u drugom rangu regionalne lige sve do poslednjeg kola bio u opticaju za odlazak u plej-of.

Pred start nove sezone u Superligi, iz kluba je otišao trener Vladimir Đokić koji je sasvim dobro predvodio ekipu. Kao zamena za Đokića, na klupu je seo Miro Alilović, koji će pred sobom imati nimalo naivan zadatak, jer je Dinamik jedna od najmlađih ekipa generalno gledano u čitavoj Košarkaškoj Superligi.

Dovedeni su i neki novi igrači, pa je tako u klub došao Nenad Nerandžić iz Metalca, potom je bivši igrač Partizana, Sparsa i Sutjeske, Đoko Šalić, takođe obukao narandžasti dres, a iz kluba je potvrđeno da je ugovor potpisao i Vladimir Veličković.

NOVI PAZAR

U Novom Pazaru gledamo veoma sličnu priču onoj u Užicu. Fudbalski klub, koji je prethodnih sezona bio pravi takmac svima, polako ali sigurno klizi ka trećem rangu, ali je zato iz pepela izronila košarkaška sekcija. Sve funkcioniše kao pod konac, a može se reći da je Oliver Popović za ovih godinu dana napravio čudo na obalama Jošanice.

A da je bilo lako - nije nikako. Klub je morao da prođe kroz velike organizacione promene, pravljen je veoma ambiciozan plan, a tim je imao ogromnu podršku svih u tom delu Srbije. Navijači su bili ne šesti, već možemo reći deseti igrač Novopazaraca ove godine u domaćem prvenstvu. Najviše publike se upravo okupljalo u „Pendiku“, pa je prosek bio blizu 2.000 gledalaca po meču.

Aleksej Nešović i Sead Hadžifejzović bili su samo neki od predvodnika ovog sjajnog tima, koji će i u Superligi pokušati da dođe do visokog plasmana. Klub u ovoj pauzi nije dovodio nove igrače, već će se osloniti na one koji su već napravili veliki uspeh ove sezone. U Superligi nećemo gledati Aleksa Marzeta, koji je tokom sezone došao iz FMP-a u Novi Pazar, pošto se klub odlučio da sa njim ipak ne produži saradnju.

BORAC

Borac je ove sezone protutnjao kroz domaće prvenstvo i veoma lako stigao do prvog mesta u ligaškom delu prvenstva. U Kupu Radivoja Koraća je takođe pokazao zube, a slično kao i Dinamik, i Čačani su protiv Mege poklekli tek u poslednjem kvartalu, iako su pred njegov start imali čak 11 poena prednosti.

Klub je stabilan, kako finansijski, tako i organizaciono, a kako nezvanično saznajemo iz izvora bliskih klubu, najveća plata za nekog od igrača iznosi oko 3.000 evra. To znači da se polako, ali sigurno, Borac približava standardima ABA lige.

Ni Borac ne menja dobitnu formulu, pa će se u Superligi suprotstaviti ostalima u neizmenjenom sastavu. Predvodiće ih dvojac Đokovića, Radovan i Ilija, kao i legendarni Marko Marinović. Sve njih sa klupe predvodi sjajni Jovica Arsić, koji je već pokazao da može da nadmudri i jače od sebe.

Piše: Srđan TODOROVIĆ

 


tagovi

DunavOKK BeogradKK Novi PazarBorac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara