""
""

Kubalin het-trik

Vreme čitanja: 2min | sre. 05.07.17. | 12:01

Čuveni Slovak iz Budimpešte jedini je fudbaler koji je igrao za tri reprezentacije...

Ladislav - Laslo Kubala, jedan od najboljih fudbalkera u istoriji Barselone, na današnji dan 1953. godine debitovao je za reprezentaciju Španije! Furija je poražena rezultatom 0:1 od Argentine, ali to je manje važno - taj duel pamti se po tome što je Kubala postao prvi i jedini igrač koji je igrao za tri različite državne selekcije. A ako bismo računali i Kataloniju, za četiri. 

Izabrane vesti

Čuveni Slovak iz Budimpešte karijeru je počeo u Mađarskoj, gde je igrao za Ganc i Ferencvaroš, pre nego što je otišao u Slovan iz Bratislave. Stigao je da odigra tri utakmice za Mađare neposredno posle Drugog svetskog rata. Za Čehoslovačku Kubala je igrao na šest utakmica i dao četiri gola, da bi za Špance zaigrao kada je 1953. emigrirao u Barselonu.

Iako je bio veliki as on spada u one igrače koji se nikada nisu ostvarili u reprezentativnom dresu, pa tako nijednom nije igrao ni na jednom velikom takmičenju. Za Mundijal 1962. u Čileu bio je na spisku zajedno sa Di Stefaom, ali obojica su otpala zbog povreda.   

Ali zato, noseći dres Barselone, Laci Kubala bio je nenadmašan u svoje vreme. Uspeo je da uzme četiri titule i postigne 131 gol na 180 prvenstvenih utakmica. Zbog njega, odnosno zbog ljudi koji su iz nedelje u nedelju želeli da gledaju njegove majstorije izgrađen je Kamp Nou sa preko 100.000 mesta.  

Kao trener nije se proslavio. Dobio je otkaz u Barseloni krajem 1962, pošto ga je naša Crvena zvezda izbacila u osmini finala Kupa UEFA... 


tagovi

međunarodni fudbalEvropadogodilo se na današnji dan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara