"Tomas Brolin"
"Tomas Brolin"

Kucamo na vrata… Tomasa Brolina (VIDEO)

Vreme čitanja: 7min | ned. 24.01.16. | 10:52

“Igra kao Italijan, jedino što ima plavu kosu”, opisivao je vragolastog Šveđanina legendarni Nemac Ginter Necer. Kratka karijera u vrhu svetskog fudbala dokaz je da je kvalitet uvek malo cenjeniji od kvantiteta

Tomas Brolin

Dao je otkaz na svom svakodnevnom poslu i obezbedio mesto u fudbalskoj večnosti. Ma koliko romantično zvučala ova priča to i jeste suma interesantne karijere švedske legende Tomasa Brolina, fudbalskog majstora na čija vrata danas kucamo.

Izabrane vesti

Krajem 80-ih jedan mladić u Švedskoj radio je kao računovođa i igrao fudbal iz zabave, za Norčeping. Treba li da kažemo da niko od Tomasa Brolina nije očekivao da postane fudbalski velikan. Ali, fantastičan debi za selekciju Tri krune koji su ispratili golovi protiv Velsa i Finske, obezbedili su ovom fudbaleru poziv na Mondijal u Italiji ’90.

Mladi napadač nastupio je na sve tri utakmice u grupnoj fazi, a čak je uspeo i da strpa gol Brazilu. Nakon što je primio loptu na ivici šesnaesterca, elegantno je prevario štopera Karioka Mozera, a zatim nisko šutnuo pored golmana i postigao jedan od najlepših pogodaka na šampionatu. Istina, Šveđani su izgubili sva tri meča od Brazila, Škotske i Kostarike, ali nastup Brolina protiv Jožnoamerikanaca sigurno im je pružio lično zadovoljstvo.

Naravno, odlične partije u Italiji uslovile su da se klubovi otimaju za njegov potpis, a Brolin, tadašnji 20-godišnjak odabrao je utabani put uspeha svojih starijih kolega Kurea Hamrina, Gunara Grina, Nilsa Lidholma i Gunara Nordala, pa se odlučio da kao jedan od najtalentovanijih švedskih igrača preseli u Parmu, u tom trenutku tek promovisanog člana Serije A.
„Gledajući Tomasa kako igra, bilo je kao da gledam sebe tokom karijere. Mali ima potencijal da postane veliki igrač“, komentarisao je legendarni Nordal te 1990. godine.

Ove reči pokazale su se kao opravdane jer je njegov zemljak predvodio Parmu do titule u UEFA kupu već u prvoj sezoni u novom klubu, a potom je Brolin pomogao i Švedskoj da se plasira među četiri najbolje selekcije na EURO 1992. godine. Tomasova energija, moćan šut i tehnička potkovanost učinili su ga izuzetno raznovrsnim fudbalerom što je koristilo i klubu i reprezentaciji. O tome je često pričao i švedski selektor Tomi Svenson, koji ne krije je davao Brolinu slobodu da sam bira na kojoj poziciji želi da igra, a Tomas se, logično, odlučio se za napad jer tamo „ima mnogo više lopti i može da iskoristi sve kavalitete“.

Švedski majstor

Brolin nije razočarao na Evropskom prvenstvu. Njegovi golovi u pobedi nad Danskom i porazu od Engleske (2:1) učinili su ga najboljim strelcem šampionata, a domaćinu su omogućili plasman u polufinale, gde su poraženi od četvorostrukog šampiona sveta Nemačke. Ali, Brolin se vratio u akciju samo nekoliko nedelja kasnije, kada je postigao dva gola na četiri nastupa za Švedsku na Olimpijskim igrama u Barseloni.

Ipak, najblistaviji trenutak u karijeri dvostrukog najboljeg fudbalera godine u Švedskoj, usledio je na Mondijalu u SAD 1994. Brolin je predvodio svoju reprezentaciju do plasmana među četiri najbolje selekcije na Mondijalu, a proslavio se kada je postigao gol i još dva puta asistirao saigračima u izuzetno impresivno mtrijumfu nad Bugarskom od 4:0 u borbi za treće mesto. 

Još jedan izuzetan taktički potez Tomija Svensona bio je iskreni razgovor sa Brolinom pre puta u SAD. Slektor je ubedio svog “najboljeg konja u štali” da njegovi talenti mogu bolje da se iskoriste u veznom redu nego u napadu, gde je Švedska već imala dva top golgetera u Martinu Dalinu i Kenetu Andersonu. Stavljajući svoje kvalitete u službu tima, Brolin se složio sa selektorovim planom i povukao se u vezni red, tik iza vodećeg tandema u špicu. Bio je gospodar sredine, koji je carovao u napadu!

Ukupno, Tomas Brolin je postigao 26 golova na 47 nastupa za svoju zemlju i to u neobično kratkom manadatu koji je trajao svega pet godina od 1990. do 1995. godine. Zanimljivo, 2005. bio je nominovan za Najvećeg fudbalera u istoriji Švedske u poslednjih 50 godina, a završio je na drugom mestu iza legendarnog Henrika Larsona.

Šveđanin nikada nije uspeo da odvede svoj nacionalni tim do toliko željene titule svetskog ili evropskog šampiona, ali je opet na reprezentativnom nivou učinio mnogo više nego na klupskom gde je osvojio samo Kup Italije, Kup kupova, UEFA kup i Superkup Evrope. Sve te trofeje uzeo je sa Parmom u kojoj je pružao najbolje igre. Ima tu neke simbolike. Parmine boje su bile žuto-plave, jednako kao i boje švedske zastave, a kao kao da je Brolin bio taj švedski dragulj koji je trebalo da se pojavi i lansira Parmu u sam vrh evropskog fudbala.  
“Igra kao Italijan, jedino što ima plavu kosu”, opisivao je Brolina legendarni Nemac Ginter Necero kojem ste već imali priliku da pročitate impresivnu priču kolege Predraga Dučića.

Legenda Parme

Do dana današnjeg Brolin je klupska legenda Parme, gde se navijači s radošću sećaju njegovih poteza i golova. Njegovo prepoznatljivo proslavljanje golova, pirueta koja je i dan danas popularna u Švedskoj i često je igrači izvode prilikom postizanja pogotka, kao omaž slavnom zemljaku.

Ipak, vrhunske partije s početka 90-ih nisu dugo trajale. Prelom stopala koji je doživeo u novembru 1994. godine tokom meča kvalifikacija za EURO ‘96 u Engleskoj označio je početak kraja karijere fenomenalnog Šveđanina, koji je izgubio mesto u prvom timu Parme zbog šestomesečnog odsustva sa terena zbog povrede. Njegov sledeći potez u karijeri, odveo ga je u Englesku, u redove Lids Junajteda, a tek tu je itekako bilo problema. 

U novembru 1995. stigao je na Eland Roud za, u to vreme velikih 6.000.000 evra, ali je brzo pukao. Nije u Jorkširu imao podršku kao recimo u reprezentaciji, nadmenog menadžera Hauarda Vilkinsona nije zanimalo da mu podilazi i traži mesto u timu, očekivao je od Brolina samo da radi šta mu se kaže. Ali, kako Tomas tako ne funkcioniše već u januaru se posvađao s menadžerom i umesto na terenu ostatak sezone proveo je na klupi ili na tribinama.

Zbog tih dana u Lidsu, Tomas Brolin je čak svrstan i među najgora pojačanja u istoriji Premijer lige, iako on i dan danas tvrdi da mu niko u Lidsu nije iskreno pomogao da se prilagodi na Ostrvu.
“Nikada mi niko nije objasnio kako sam od vrhunskog igrača za samo sedam dana postao najgori? Čim me trener nije stavio u tim na sledećoj utakmici svi su mislili da sam đubre. U Liverpulu nisam imao podršku, kao recimo u reprezentaciji Švedske, gde me je Roland Nilson savršeno pratio. Terali su me da trčim gore-dole kao idiot, a to nisam želeo i zato sam namerno odigrao loše protiv Liverpula. Namerno sam bio najgori na terenu na toj utakmici”, otkrio je Brolin.

Lids je taj meč izgubio sa čak 5:0, a Tomas Brolin je mogao da traži novi tim. Ipak, iako je bio van terena nikako mu nije bilo dosadno, otvoreno se ludirao, pa je recimo morao da se izvinjava klubu i kažnjen je oduzimanjem dvonedeljne plate jer je kao prvoaprilsku šalu u švedskim medijima objavio da se vraća u Norčeping i to bez obeštećenja što su svetski mediji ozbiljno shvatili.

U leto 1996. formu je probao da povrati na pozajmici u švajcarskom Cirihu, ali mu nije išlo i vratio se u Lids posle šest meseci, a u proleće 1997. odrekao se plate od čak 700.000 evra kako bi otišao na pozajmicu u Parmu, a ni tamo se nije naigrao. Karlo Ančeloti ga nikako nije puštao na teren kao startera, pa je Brolin opet morao nazad u Lids, kod novog menadžera Džordža Grejema.

Nakon što je odbio da se pojavi na utakmici Premijer lige, jer je otišao u Švedsku na proslavu očevog 50. rođendana, Tomas Brolin je dobio momentalni otkaz u Lidsu, a nekoliko meseci kasnije potpisao je kratkoročni ugovor sa Kristal Plasom, koji nije bio od koristi nijednoj strani.

Epizodista u Kristal Palasu sa Atilijom Lombardom

Karijeru je okonačao u maju 1998. u 29. godini. Ostavio je fudbal na isti način kao što je ušao u njega desetak godina ranije, sasvim slučajno. U svom poslednjem zvaničnom meču, koji je odigrao za švedskog drugoligaša Hudiksvals protiv Kirune u avgustu iste godine, ušao je na teren kao rezervni golman i branio u poslednjih 15 minuta.        

Od kako je napustio ovu prelepu igru Tomas Brolin sasvim kvalitetno provodi svoje penzionerske dane. Ne samo što je postao jedan od najboljih profesionalnih igrača pokera, legendarni Šveđanin je još i proizvođač sopstvene marke cipela, kao i delova za ususivače! Ipak, njegov možda najpoznatiji potez bilo je pojavljivanje u muzičkom spotu hita Dr. Albana u kojem je glumio zajedno sa čuvenom teniskom legendom Bjornom Borgom, a Brolin se u spotu vozi helihopterom i limuzinom.

Šveđanin, iz milošte nazvan “ubica dečjeg lica”, uživao je u kratkoj karijeri, ali su njegovi potezi i golovi dovoljno nezaboravni da mu obezbede mesto u fudbalskoj Kući slavnih. Na kraju krajeva, ne kaže se džabe da je kvalitet mnogo značajniji od kvantiteta.

Budite sa nama i sledeće nedelje, kada će vas MOZZART Sport i Facebook stranica Kucamo na vrata zaboravljenih asova obradovati novom zanimljivom pričom…

(FOTO: Action Images)


tagovi

Tomas BrolinŠvedskaSerija Areprezentacija ŠvedskePremijer ligaParmameđunarodni fudbalKucamo na vrataKristal Palas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara