Kvarežma, trivela, drama: Umalo Iran da izbaci Portugalce

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.06.18. | 22:05

Portugalci prošli uprkos promašenom penalu Ronalda, Iran ispao s gol-razlikom 2:2 i četiri boda

Ludo veče u Grupi B! Portugalija je zaslužila da bude možda i prva, ali na kraju se u osminu finala provukla . Imao je aktuelni prvak Evrope prednost zahvaljujući neponovljivom Rikardu Kvarežmi, šansu da „zatvori“ utakmicu sa penala (promašio Kristijano Ronaldo), ali je hrabri Iran vaskrsao u završnici, izjednačio u trećem minutu nadoknade na 1:1, a u narednom napadu imao šansu da sebe lansira čak na prvo mesto.

Lepu priliku u četvrtom minutu zaustavnog vremena imao je Mehdi Tarami, ali je malo iskosa tukao samo u spoljnji deo mreže. Da je savladao Ruija Patrisija kao Karim Ansarifard sa 11 metara malo ranije tim Karlosa Keiroša bi otišao u nokaut fazu takmičenja, a Portugalci bi se pakovali za povratak kućama.

Izabrane vesti

Na kraju, ipak, iranska sreca su slomljena i oni završavaju Mundijal, iako su pretpreli samo jedan poraz, osvojili četiri boda i imali gol-razliku 2:2.

I to je sport.

IRAN - PORUGAL 1:1
/Ansarifard 90+3 - Kvarežma 45/

Saransk. 
Mordovija arena.
Sudija: Enrike Kaseres (Paragvaj)
.

Iran: Beiranvand - Reyajan, Pouralinganji, Hoseini, Hajsafi (Mohamadi) - Ezatolahi (Ansarifard) - Džahanbahš (Godoš), Ebrahimi, Amiri, Taremi - Azmun. 

Portugal: Rui Patrsio - Sedrik Soareš, Pepe, Fonte, Gereiro - Kvarežma (Bernardo Silva), Adrijen Silva, Karvaljo, Žoao Mario (Mutinjo) - Ronaldo, Andre Ailva (Guedeš).

Na taj način stavljena je tačka na ultrazanimljv rasplet u Grupi B, gde su putnici u osminu finala određeni tek u nadoknadi vremena, pošto je Španija u Kalinjingradu izvukla bod protiv Maroka. Iako se činilo da se sve unapred zna i da će ovo biti veče čoveka koji najbolje na svetu izvodi šut poznat kao triverla.

Mogu i drugi da pokušavaju, pa i da daju, ali kad Rikardo Kvarežma zategne spoljnom u dalji ugao to je estetski doživljaj od kog svakom fudbalskom zaljubljeniku ide voda na usta. Jednostavno, šut je stvoren za „matorca“ iz Lisabona, njime razara odbrane rivala kad njegove ekipe ne mogu to da urade igrom. I večeras je u Saransku pravom lepoticom razbio bunker Irana. Na kraju je dobio nagradu za igrača utakmice, šteta bi bilo da je otišla nekom drugom u ruke. Čak i Irancima. Svaka i njima čast, ali...

Trivela. I - tačka. Ništa više nije važno. Ni odluka selektora Fernanda Santoša da promeni trojicu startera u odnosu na tim koji je savladao Maroko (Bernardo Silva, Žoao Mutinjo i Gonsalo Guedeš ostali na klupi, a zaigrali Andre Silva, Adrijen Silva i upravo Rikardo Kvarežma), ni tri VAR provere (prva zbog penala nad Kristijanom Ronaldom, druga da li će zvezda Real Madrida biti isključena, treća zbog penala Irana), ni neiskorišćen jedanaesterac najboljeg fudbalera planete (preciznije, odbrana Alireze Bejravanda), ni ta već opisana luda nadoknada (Iranci daju gol, pa maše zicer za drugi), jer bi duel trebalo da se pamtiti po projektilu krila Bešiktaša u završnom minutu prvog poluvremena.

Desnom nogom u dalji ugao. Neodbranjivo.

gallery

I onda kad se činilo da će Portugalci lagano do slavlja, Kristijano Ronaldo kao da je promašenim penalom omogućio Irancima da se razmahnu i krenu po preokret. Mic po mic, približavali su se kaznenom prostoru, nije baš da su imali neke šanse, ali su i oni dobili priliku da zahvaljujući VAR-u pucaju penal. Ansarifard je pogodio rogalj 93. minutu.

Ostalo je još dovoljno vremena za preokret (ukupno šest minuta nadoknade) koji bi Iranu doneo najveći uspeh na Mundijalima. Imao je priliku. Još jedan rezervista. Milad Mohamadi. Samo u spoljni deo. Tamo su ostale nade da slabiji i(li) fudbalski siromašniji može da dobije favorita.

Do nekog drugog puta.
TABELA:

FOTO: Action images


tagovi

Rikardo Kvarežmareprezentacija PortugalaReprezentacija IranaRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara