"Rip Hamilton"
"Rip Hamilton"

Legendarni bek Detroita i šampion NBA lige rekao zbogom košarci! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sub. 28.02.15. | 10:20

Jedan od retkih koji su uspeli da osvoje titulu i u NBA i u NCAA ligi završio je igračku karijeru u 37. godini

Rip Hamilton

Košarka je ostala bez još jednog velikog majstora! Član poslednje šampionske generacije Detroit Pistonsa, Rip Hamilton, i definitivno je okačio patike o klin posle 16 godina profesionalog bavljenja košarkom. Jedan od najboljih bekova u prvoj polovini prve decenije 21. veka rekao je zbogom u 37. godini, a zauvek će ostati upisan u istoriji američke košarke kao osvajač  šampionskog prstena u NBA, ali i u NCAA ligi.

Izabrane vesti

Ljubitelji košarke najbolje pamte popularnog Ripa iz vremena dok je igrao za Detroit gde je pružao i najbolje partije u karijeri osvojivši titulu 2004. godine, poslednju koju će uzeti tim bez izrazitog superstara. Pored Hamiltona, kompaktnu ekipu koja se okitila prstenjem činili su Čonsi Bilaps, Tejšon Prins, kao i Ben i Rašid Valas. U periodu od 2006. do 2008. godine, Rip je upisao i tri nastupa na Ol star mečevima.

Bilaps, Valas i Hamilton

No, oni koji dobro poznaju prilike u koledž košarci pamtiće i njegov pohod na naslov nacionalnog šampiona sa Konektikatom kada je proglašen za najkorisnijeg igrača završnog turnira. Posle toga, na draftu narednog leta birali su ga Vašington Vizardsi sa sedmog mesta, ali je 2002. godine prešao u Detroit napravivši verovatno najbolju odluku u karijeri. Od 2011. nastupao je za Čikago Bulse, ali je tad već uveliko bio usporen mnogim povredama koje je doživeo u karijeri i posle boravka u Vetrovitom gradu nije igrtao ni za jedan tim, pa se donekle naslućivalo da se kraj i zvanično bliži.

Epizoda u Čikagu

To se i dogodilo kada je nekada sjajni šuter iz Pensilvanije gostujući na ESPN – u obelodanio da više neće igrati košarku kao profesionalac. U emisiji na pomenutoj televiziji on je poručio da je imao ambicije da nastavi dalje, ali da ga je nova povreda stopala zaustavila i da je ovoga puta stvarno gotovo.

Sa 11.582 poena za Pistonse Rip Hamilton je šesti strelac u istoriji franšize, a navijači Detroita će dugo pamtiti njegov dres sa brojem 32 koji će se u budućnosti možda i naći pod svodovima Auburn Hils arene.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Ričard HamiltonNBA ligaDetroit Pistons

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara