Mario Gece postiže gol
Mario Gece postiže gol

Marez debitovao za Siti, Daud provlačio kroz haljinicu, Gece podsetio da je Kup šampiona ipak samo zabava za Amerikance (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.07.18. | 08:49

Dortmund savladao Građane sa 1:0

Najbolji timovi sveta raštrkani na 22 stadiona na tri kontinenta. Mančester junajted, Real Madrid, Barselona, još 15 evropskih velesila. Zvuči ultrazanimljivo, ali u suštini i nije. Ipak je to pripremni period, kada treneri probaju različite taktičke varijante i pružaju šansu klincima da se nametnu, ne mareći za to što je prvi cilj uprava – svući koji million na bankovne račune. Uvreženo je mišljenje: precenjen spektakl napravljen prvenstvo za Amerikance, mada će se neke utakmice igrati u Evropi i u Singapuru.  Ova prva se igrala u Čikagu. Na startu Internacionalnog Kupa šampiona: Mančester Siti protiv Borusije Dortmund! A na terenu, mnogi igrače za koje prosečan čovek – onaj koji fudbal prati samo kad je Liga šampiona, Svetsko prvenstvo ili neki baš, baš veliki derbi – verovatno nije ni čuo.

Stoga, dva su najzvučnija detalja iz Čikaga. Prvi: Mario Gece je presudio Mančester Sitiju i Dortmundu doneo pobedu od 1:0. Drugi: Rijad Marez je debitovao u dresu Mančester Sitija posle 67.800.000 evra vrednog transfera iz Lester Sitija.

Izabrane vesti

Ali ono što je iz strogo fudbalskog ugla možda i važnije, navijači su danas mogli da vide mnoge mlade nade dva kluba, pošto je – samo primera radi – Pep Gvardiola na teren poslao prvu postavu u kojoj su bili i Džejson Denajer, Aleks Zinčenko, Džek Harison, Lukas Mneča i Brahim Dijaz. Izuzev ovog poslednjeg, svi su ostavli solidan utisak, nekadašnji štoper Barselone Erik Garsija bio je čak i impresivan s obzirom na to da mu je tek 17 leta.

Nije baš ni Lusijan Favr izveo najjači sastav, pa je među prvotimcima bio i 23-godišnji bek Herbert Bokhorn iz Ugande, do sada redovan u drugom timu Borusije. Videli smo i 20-godišnjeg Dženisa Burnića, koji su kalio u drugom timu Štutgarta. Pa i 19-godišnjeg Danca Jakona Bruna Larsena, 28.000.000 vredno pojačanje iz Majnca Abdua Dijaloa.

U drugom poluvremenu videli smo i kako Mahmud Daud gura loptu kroz noge 18-godišnjem Luku Boltonu.

Odlučilo je naravno nešto drugo. Na prvom mestu sigurno to što je Borusija pripreme počela nedelju dana pre Sitija što se i videlo. Potom, mladost i neiskustvo Sitijevog tima, mada mu to sada niko neće zameriti.

Daglas Luiz (20), koga je Siti pre dve sezone doveo iz Vaska za 11.000.000 evra i odmah poslao na kaljenje u Đironu, naučio da se ne treba igrati sa loptom kad preti opasnost od kontre. Zinčenko je pokušao da ispravi Luizovu grešku, ali je Kristijan Pulišić bio brži - penal. Klaudio Bravo, jedan od retkih iskusnijih igrača u Gvardiolinom timu, imao je loptu na ruci, ali nije mogao da zaustavi Geceov šut.

Luizu u odbranu, napred nije delovao uopšte lose, videlo se da su – kako to naši treneri vole da kažu – noge teške, ali videlo se i da zna lopte dečko. S tim da se čini da je ipak rano da dobije šansu makar i da povremenu zamenjuje Fernandinja.

Inače, da nije bilo Brava na gol liniji Borusija bi možda dobila i ubedljivije, ali je čileanski golman zaustavio Aleksandera Isaka u naletu. Siti je na trenutke izgledao lepršavo kao i obično kod Gvardiole, ali u napadu nije bilo previše toga za pohvaliti.

Nije ni toliko bitno. Ovde je bitno zaraditi. Igra će doći. Većina od ovih momaka će negde otići po minute. Kao i Džo Hart, koji je branio gol Sitija u drugom poluvremenu.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Rijad MarezMario Gece

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara