""
""

Medeljin se oprostio od nesuđenih rivala (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 01.12.16. | 09:12

Na stadionu Atanasio Žirardi okupilo se 45.000 ljudi, a duplo više ostalo je oko sportske arene koja je trebala da ugosti nesrećni Šapekoense

Sinoć je u Medeljinu trebalo da se odigra jedna od najvažnijih i najvećih utakmica u istoriji dva kluba, Atletiko Nasionala i Šapekoense, prvi meč finala Kopa Sudamerikane. Utakmica koja se nikada nije odigrala, zbog već svima dobro poznate tragedije.

Ipak, narod Medeljina, kao i nesuđeni rivali organizovali su "utakmicu" oproštaja od 71 nesrećnika koji je u rano jutro 29. novembra izgubio život. Na stadionu Atanasio Žirardi održana je ceremonija pred prepunim gledalištem koje je primilo 45.000 ljudi. Medijski izvori navode da ih je barem duplo više ostalo u okolini stadiona u  želji da odaju poštu.

Izabrane vesti

Umesto njihovih zelenih navijačkih rekvizita, navijači Atletiko Nasionala su svi do jednog imali na sebi u bele majice iz pijeteta prema žrtvama. Mnogi su palili sveće, donosili belo cveće u znak nade. Mnogi su plakali, mnogi su se molili. 

Procesiju na travnjaku stadiona u Medeljinu započela je kolumbijska vojska noseći zastave zemalja iz kojih su žrtve potekle, te lovorov venac za sve stradalnike u prekjučerašnjoj avionskoj tragediji.  Puštena je i 71 bela golubica kao znak pijeteta. Narodu se obratio i ministar spoljnih poslova Brazila Žoze Sera, koji je nekako uspeo da procedi reči zahvalnosti kroz bujicu suza:

"Hvala ti, Kolumbijo, iz sve srca! Ovo je velika tragedija i tuga za sve nas, za njihove porodice. Solidarnost, podrška i saučešće koje smo ovde videli mnogo nam znače i umanjuju bol"

 

U okolini stadiona desetine hiljada građana zakrčilo je okolne ulice, a čak je bilo i manjih čarki sa policijom pošto ljudima nije bilo jasno zašto ne mogu i oni na stadion. Ali kako vlasti Medeljina navode, sve je prošlo u najboljem redu, iako je nekoliko tinejdžera uspelo da se merdevinama probije do tribina.

Otprilike u isto vreme, pomen preminulima davao se i na Šapokoeneovom stadionu. Svi preživeli igrači, njih 11, ruku pod ruku su prolazili pored prepunih tribina. A na njima pesma, kao da se slavi. Uostalom, posednji dani svih nastradalih uglavnom su bili prepuni lepih emocija.


tagovi

Atletiko NasionalHuan Roman RikelmeJužna AmerikaKolumbijaRonaldinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara